Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Komentar

Bilješka iz haške sudnice

        18.05.2012.         1269 pogleda
Bilješka iz haške sudnice

Prijenos uživo žalbenog ročišta u sudskom postupku hrvatskim generalima u Hagu bio je centralni medijski događaj proteklog tjedna koji je izazvao veliko zanimanje domaće javnosti i ponovo pokrenuo živčane rasprave o pravednosti i svetosti Domovinskog rata. U jednoj temperamentnoj perzijskoj nogometnoj naciji kao što je naša, svaka sumnja u bezgrešno začeće hrvatske države smatra se nacionalnom izdajom - i još te optuže da si antifašista.

Moji domoljubni stavovi po tom pitanju su jasni: Rat koji započinje masovnom domovinskom tučnjavom  Bed-blu-bojsa i Delija ne može biti drugo nego pravedan. A kada se još k tome  zbroji i veliki duhovi doprinos  Crkve u Hrvata  i  bratske joj Srpske pravoslavne Crkve u rasplamsavanju cijelog ratnog sukoba, sumnjati u njegovu svetost bilo bi van svake pameti. Tu dileme, dakle, ne bi trebalo biti.

Ono što je, međutim, po mom mišljenju, ostalo visjeti u zraku je pitanje nekih moralnih načela o pravednoj podjeli žrtve za ratnu pobjedu, koje je otvorio upravo  general Ante Gotovina prilikom svojeg obraćanja Žalbenom vijeću Haškog suda: "Kao osoba, duboko žalim što su civili izgubili živote ili što su im kuće srušene nakon operacije. Ne mogu međutim odgovarati za ono što su drugi mogli učiniti ili su propustili učiniti."

Ne znam kako je to zvučalo na francuskom jeziku, ali u prijevodu na hrvatski zvuči kao nešto što je u totalnoj suprotnosti sa prvom lekcijom iz vjeronauka koja kaže da je operacija Oluja bila potpuno čista, a svu krivicu za ratne zločine Hrvata snose Srbi.  

No prije nego počnemo donositi bilo kakve ishitrene zaključke, mislim da bi bilo dobro najprije provjeriti tko je pisao generalov govor i da li on doista tako dobro poznaje francuski  da zna točno što je pročitao. Ako se  utvrdi da je sve to ipak pisao sam onda je sasvim razvidno da pri tome nije poslušao Glas Koncila nego Glas vlastite  savjesti, što je ovoga puta u suprotnosti sa drugom lekcijom iz vjeronauka.  

O pravnoj vrijednosti ovog iskaza svoje očitovanje donijeti će suci, i za sada je to jedina vijest koja se iščekuje sa nestrpljenjem, a detaljno tumačenje onoga što je rekao očekuje se u priopćenju Kaptola, jer nema nikakve dvojbe da je riječ o sadržaju teksta čiji rukopis u povijesnom, moralnom, etičkom i duhovnom kontekstu znatno odudara od biskupske poslanice Hrvatima koja se čita svake godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Toliko za sada u ovom izvješću.

Kolumna Pririda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar