Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Biljana Borzan osvojila EU Oscara za zastupnicu godine


  Politika           vn           22.03.2018.         791 pogleda
Biljana Borzan osvojila EU Oscara za zastupnicu godine

Biljana Borzan, SDP-ova eurozastupnica dobitnica je nagrade MEP Award, tzv. EU Oscara za 2017. godinu čime je proglašena europarlamentarkom godine u kategoriji za ženska prava i ravnopravnost spolova. Borzan je time ušla u elitno društvo 18 eurozastupnika koji su ponijeli ovo veliko priznanje u različitim kategorijama. Hrvatskoj eurozastupnici nagrada je u organizaciji Parliament Magazina uručena na svečanoj ceremoniji održanoj u srijedu navečer u Bruxellesu, nakon što joj je stručni žiri dao prednost u odnosu na druge dvije nominirane protukandidatkinje, Španjolku Iratxe Garcia Perez (S&D), te Terry Reintke iz Njemačke (GUE).

- Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njena majka, ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva. Sretna sam što sam imala cijelu “vojsku” iza sebe, ali mnoge žene nemaju tu mogućnost. Zato želim ovu nagradu posvetiti svim ženama u EU, posebno onima u Hrvatskoj i na Balkanu i njihovoj svakodnevnoj borbi. Isto tako, želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbuslke konvencije na razini EU. - rekla je Borzan nakon što je primila nagradu, za koju ju je nominiralo 29 nevladinih organizacija iz Hrvatske, regije i Europske unije istaknuvši, između ostalog, i njezinu veliku aktivnost u Odboru za prava žena i jednakost spolova kao i rad na brojnim izvještajima koji za cilj imaju bolji položaj žena u EU, njihovo ekonomsko osnaživanje, značajniju ulogu u poduzetništvu i općenito ravnopravniji položaj na svim društvenim i drugim razinama.

- Zastupnica Borzan početkom mandata skupila je oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godine godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Europska komisija je po deklaraciji odredila 2017. godinom projekata za borbu protiv nasilja nad ženama sa budžetom od 4 milijuna eura, pisalo je u jednom tekstu nominacije.

U fokusu njezina rada između ostaloga našla se i borba protiv seksualnog uznemiravanja žena na radnom mjestu, ali i borba za njihov bolji položaj u poduzetničkom svijetu, jer 'žene čine samo oko trećinu poduzetnika u EU i suočavaju se s mnogim preprekama kao što su teži pristup financiranju, usklađivanje poslovnog i privatnog života te razni stereotipi o njihovim sposobnostima.'

U svom izvještaju za proračun za ravnotežu privatnog i poslovnog života istaknula je kako je zaposlenost žena na razini EU niža 11,6 posto, kako 50 posto žena radi na puno radno vrijeme, a muškaraca 71,2 posto, te da 20 posto žena ne radi zbog brige za starije i nemoćne, dok je kod muške populacije riječ o svega 2 posto. Takav sustav rada donosi financijski gubitak na razini EU od 370 milijardi eura godišnje.

- Mislim da je jako važno poslati i poruku u Hrvatsku da netko iz Bruxellesa promatra situaciju kod nas jer su ženska prava na sve većem udaru. Treba nam više dobrih priča. Vrlo pozorno, u niskom startu, čekam novi Vladin prijedlog Zakona o pobačaju te naravno budno pratim proces ratifikacije Istanbulske konvencije – kazala je Borzan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: