Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Bili smo na zagrebačkoj promociji knjige "O ljubavi, spletkama i svemu po malo" Vlaste Golub. Evo kako je bilo!

  Goran Gazdek           04.12.2016.         3488 pogleda
Bili smo na zagrebačkoj promociji knjige "O ljubavi, spletkama i svemu po malo" Vlaste Golub. Evo kako je bilo!

Virovitičkoj glumici, a od sada i spisateljici, Vlasti Golub, u subotu je u Zagrebu, u prostoru knjižnice Bogdana Ogrizovića, dodijeljena književna nagrada Zvonko za najbolji neobjavljivani prozni rukopis za djecu i mlade i promoviran njen roman prvijenac „O ljubavi, spletkama i svemu po malo“.  O nagradi i Vlastinom romanu govorili su predsjednica Hrvatskog društva za književnika za djecu i mlade Sivija Šesto, urednica Snježana Babić Višnjić, članica žirija Nena Lončar koja jedva puta pobijedila na ovom natječaju i ilustratorica Kristina Mareković.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade u četiri godine izdalo je 47 knjiga. Priliku daje autorima koji nisu ranije nisu imali prilike nigdje obaviti svoj rukopis. „Mislimo da je forma natječaja najdemokratičnija i puža šansu autorima da se jave jer stanje u izdavaštvu je takvo da je piscu vrlo teško bez prvog rukopisa doći do naslova. Knjige se tiskaju u malim tiražama, ali ne smijemo jaukati. Veliki je odaziv i nama je žao što moramo objavljivati samo pobjedničke. Na žalost još uvijek nas nisu podržali ni Ministarstvo ni Grad tako da je natječaj pokriven našim volontiranjem. Ali, može se samo treba postojati misija i volja. “, kazala je predsjednica Silvija Šesto i naglasila kako je temeljna zadaća Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade promocija čitanja i pisanja kod djece koja se najbolje ostvaruje kad živi pisac dolazi svom čitateljstvu. Međutim, skromni budžet vrlo često ne dozvoljava da dječji pisci dva puta posjete jednu školu. „Ovogodišnji budžet za nabavku knjiga, a o gostovanjima pisaca ne možemo ni govoriti, u svim školskim knjižnicama iznosi koliko i nabavka tableta za naše uvažene saborske zastupnike“, rekla je Silvija.

Urednica knjige Snježana Babić Višnjić istakla je kako je žiriju teško donijeti pravednu odluku jer moraju iščitati puno dobrog rukopisa pazeći da ne donesu krivi sud dospjelim radovima. „No, nekako se nas troje, koliko nas ima u komisiji, uvijek složimo oko finalista. I vrlo brzo dođemo do pobjednika. Mene osobno je Vlastin rukopis osvojio već prvom rečenicom. Ono narančasto oko na početku nam se usjeklo u pamćenje, a onda se razvija radnja koja to narančasto oko ne baca u sjenu nego i dalje održava napetost“, kazala je na početku Snježana i objasnila: Riječ je o suvremenoj priči u kojoj će se prepoznati većina tinejdžera koja odrasta u današnjem društvu. Obitelj je slična svakoj našoj obitelji, prepoznatljiva i suvremena, a opet toliko različita i posebna. Ovaj roman je kao torta u slojevima, gdje svaki sloj ima različiti okus koji nas očarava i gdje se pitano što tu još ima. Jedan sloj je obiteljska saga u kojoj su mama i tata glumci, drugi sloj su odnosi s vršnjacima koji se odlikuje posebnim jezikom, bliskim mladim ljudima i trpki sloj surovosti i ljepote okusa gorke čokolade u kojoj ima puno okusa, ali i upozorenja. Kod Vlaste nije sve slatko, tu ima slojeva koji upozoravaju i poučavaju. Upozorava na to koliko može biti pogrešno usmjerena pozornost opasna, koliko ne smijemo uzimati stvari zdravo za gotovo, nego razmisliti o pozadini onoga što nam se događa. Nije sve ni lijepo, ni ružno. I ružne stvari imaju neku svoju dobru pouku“.

Za nju je posebnost ovog romana i jedna o njegovih vrlina je to da rasplet donosi dobra komunikacija među generacija. „Komunikacija je u današnjem društvu malo bolna točka, a ovdje mlada osoba dolazi i razgovara o svom problemu s bakom i mamo, a one svojim iskustvom pomažu razriješiti problem. I kao trešnja na torti, na tim slojevima je drama koju je autorica vrlo lijepo uklopila u roman koje nije bilo kada smoga prvi put čitali“ zaključila je Snježana.

Članica žirija Nena Lončar naglasila je kako Vlasta piše zrelo, a svježe kao tinejdžerka. „Iako joj je to prvi roman čini se da je jako puno toga napisala“.

Ilustratorica Kristina Mareković, akademska slikarica iz Siska izrazila je nadu da je njeni crteži i ilustracije prate tekst. „Kad pročitam knjigu nastojim se povezati s tekstom što više mogu i onda krenem realizirati neke zamisli“, kazala je.

Vlasta se zahvalila žiriju koji je među puno dobrih rukopisa prepoznao upravo njen roman, svima koji su došli na promociju, posebno onima koji su doputovali iz Virovitice, prijateljima koji su joj čestitali na nagradi, Tini koja je ilustrirala knjigu, Vandi Čizmek koja ju je grafički oblikovala i obitelji koja ju je poticala i vjerovala u nju i potakli je da roman uopće pošalje na natječaj. „No, najviše se zahvaljujem ljudima koji su osmislili ovaj natječaj i utemeljili nagradu jer to je nesebična pomoć autorima, koji poput mene žive i pišu u svojim malim mjestima diljem Hrvatske i nikada ne bi imali priliku biti pročitani. Ja sam ovaj roman slala u nekoliko izdavačkih kuća, a nisam dobila čak ni povratnu informaciju da su rukopis uopće i zaprimili“, rekla je među ostalim Vlasta.

Vlasta je u subotu i službeno ovjenčana nagradom Zvonko, potom je razrezala i podijelila slavljeničku tortu prijateljima, a na kraju potpisivala svoju knjigu. Kako je bilo i tko je došao na promociju možete vidjetu u fotogaleriji, a mi čekamo promociju u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura