Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Bijela vina odlična, crna zakazala

  V.Grgurić/Glas Slavonije           07.02.2013.         1492 pogleda
Bijela vina odlična, crna zakazala

Udruga voćara, vinogradara i vinara Orahovica u Crkvarima je održala tradicionalno degustiranje vina članova udruge. Ove su godine proizvođači vina s područja Orahovice, Nove Jošave i Crkvara na degustaciju donijeli 40 uzoraka vina, što je najviše do sada. Stručna komisija za ocjenjivanje vina, koju su činili Blaženka Mozer (Poljoprivredna savjetodavna služba Orahovica), Ivana Nemet i Miroslav Ivanković (Feravino) te Irena Sabo (Udruga voćara, vinogradara i vinara Orahovica), vina je ocijenila zadovoljavajućima.

- Kušali smo 23 bijela vina, 11 crnih i 6 rozea. Iznenadila nas je kvaliteta bijelih, među kojima ima i zlatnih odličja, a treba reći da godina za njih nije bila idealna, ali je vrijeme bilo jako pogodno za crna vina, kojima ipak nismo bili zadovoljni - rekla je predsjednica komisije Blaženka Mozer.

Najbolje ocijenjena graševina, s ukupno 18,5 bodova, ona je Milana Kruljca iz Nove Jošave, koja je zaslužila zlatno odličje. Najbolje ocijenjen chardonnay vlasnika je Zlatka Galija iz Orahovice, s ocjenom 18,2 i zlatnim odličjem, dok je najbolji rajnski rizling onaj Stanka Jovića iz Crkvara s također zlatnim odličjem i ukupnom ocjenom 18,3. Kao što je komisija i naglasila, crna vina nisu bila na visokoj razini, stoga nije bilo zlatnih odličja, a najbolje ocijenjene frankovke su vlasnika Josipa Matkovića i Dušana Poznića, koji su se okitili srebrnom medaljom i ukupnom ocjenom 17,5.

- Imali smo i jedan uzorak cabernet franca, proizvođača Josipa Matkovića, koji smo ocijenili sa 17,8 i složili se da je to jako ukusno vino. Kada bismo davali neku ukupnu ocjenu svih vina, mogu reći da su bijela vina svježa, voćnog mirisa, vrlo primamljiva. Kod crnih vina i rozea malo sam razočaran jer ove godine nije bio problem rodnost, problem je bila količina, ali, evo, na to je, čini se, utjecalo nekoliko faktora, od klimatskih uvjeta nadalje - riječi su Miroslava Ivankovića, glavnog enologa Feravina.V.Grgurić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda