Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Promet

Biciklistu u prometu izmjereno 4,07 g/kg alkohola! Policija: Iako bi za prosječnu osobu to trebala biti smrtna doza on je vozio bicikl, samo se nije držao desnog ruba kolnika

  mup           04.08.2022.         761 pogleda
Biciklistu u prometu izmjereno 4,07 g/kg alkohola! Policija: Iako bi za prosječnu osobu to trebala biti smrtna doza on je vozio bicikl, samo se nije držao desnog ruba kolnika

Pješaci i sudionici u prometu na biciklima, mopedima i motociklima su najugroženije kategorije sudionika u prometu, a na području Policijske uprave virovitičko-podravske najugroženija kategorija sudionika u prometu su već duži niz godina vozači bicikla. Iako na vlastitu sigurnost u prometu najviše mogu utjecati oni sami, kršenjem prometnih pravila i prometnih propisa ugrožavaju u prvom redu sebe, ali negativno djeluju i na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Posebno negativan utjecaj na sigurnost biciklista ima utjecaj alkohola u organizmu bicikliste, pošto je bicikl vozilo na dva kotača i zbog toga umanjene stabilnost. No, upravo kod vozača bicikla policijski službenici utvrđuju najveće koncentracije alkohola u organizmu, iako rijetko tako velike kao u srijedu, 3. kolovoza 2022. godine u 12,30 sati u Španatu, gdje je 45-godišnji vozač bicikla zatečen u nadzoru prometa, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija od 4,07 g/kg.

Iako bi sa medicinskog stajališta to za prosječnu osobu trebala biti smrtna doza alkohola u organizmu, ovaj vozač je sa toliko alkohola vozio bicikl, samo se nije držao desnog ruba kolnika. Ovaj biciklista je već od ranije poznat policijskim službenicima Policijske postaje Slatina jer mu je ovo već deveto zatjecanje u počinjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjcajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja ove godine, ali ovaj puta u daleko najvećoj koncentraciji.

Drugi primjer nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista na vlastitu štetu je bio istoga dana oko 19,30 sati u Ulici Tome Bakača u Virovitici gdje je biciklistica starosti 72 godine upravljala biciklom nogostupom, dakle prometnom površinom koja nije namijenjena za kretanje ove kategorije sudionika u prometu, i tom prilikom bočnim ogledalom na biciklu udarila u metalni dio dvorišne ograde, zbog čega je pala na nogostup. U padu je zadobila lake tjelesne ozlijede.

Kako smo svakodnevno svjedoci mnoštva primjera nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista, ali i na štetu biciklista, te ugrožavanja sigurnosti biciklista na prometnicama naše županije, ponovno se pozivaju vozači bicikla na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ovu kategoriju sudionika u prometu, i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet