Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  O dizajnu

Bezvremensko staklo

  Krunoslav Kovač           18.07.2022.         2578 pogleda
Bezvremensko staklo

Kratka povijest stakla:

  • prvi sačuvani predmeti od stakla datiraju iz 3500 godina prije Krista, pronađeni u Mezopotamiji, današnji Irak i Sirija.
  • 1226. godine u Engleskoj su proizvedene prve široke ravne ploče od stakla
  • 1888. godine proizvedeno je prvo strojno valjano staklo.
  • 1923. godine proizvedene su strojno valjane polirane ploče stakla velikog formata koje su se koristile za ostakljenje izloga trgovina.

Staklo je jedan od rijetkih materijala koji se može neograničeno puta reciklirati.

Staklo, omiljeni materijal bezvremenskog izgleda i dojma, dizajnera i arhitekta u oblikovanju namještaja i interijera. Staklo vrlo krhak materijal ali zahvaljujući suvremenim tehnologijama obrade postaje izuzetno siguran i čvrst materijal. Zbog svojih izuzetnih vizualnih efekata staklo je postalo neizostavan element modernih i tradicijskih interijera, radnih i stambenih prostora. Staklenim namještajem moguće je stvarati iluzije i trikove u prostoru. Njegovom primjenom prostor će se učiniti vizualno većim. Stakleni namještaj može biti glavni naglasak interijera, a istovremeno nenametljiv. Upravo takova svojstva čine ga posebnim i omiljenim dizajnerima.

U nastavku serijala O dizajnu prezentirati ćemo 8 primjera namještaja od stakla.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je ie-centar.

1. Stol „Eros“, dizajn Pierangelo Galloti

Eros

Bezvremenski minimalistički dizajn blagovaoničkog stola, u cijelosti izrađen od kristalnog kaljenog stakla debljine 12 mm. Stol se radi u više dimenzija.

 

2. Stolić „T 33“, dizajn Pierangelo Galloti

T 33

Stolić za dnevni boravak od prozirnog kaljenog stakla „Grigio Italia“ debljine 10 mm, dok su spojni vezni elementi od poliranog čelika. Stolić se radi u više dimenzija.

 

3. Stolić „Raj 3“, dizajn Ricardo Bello Dies

Raj 3

Stolić za kavu, čija je prozirna staklena ploča debljine 10 mm izrađena od posebno laganog stakla. Podnožje je izrađeno od poliranog aluminija.

 

4. Sustav radnih stolova „Air Desk Console“, dizajn Pinucio Borgonovo

Air Desk Console

Sustav obuhvaća radne stolove raznih dimenzija s velikom mogućnošću kombiniranja. Izrađeni su od prozirnog kaljenog stakla debljine 12 mm. Radna je ploča stola od lamiliranog stakla, a poveznici od anodiziranog aluminija.

 

5. Modularni radni stolovi „Air Desk L“, dizajn Pinucio Borgonovo

Air Desk L

Radni stolovi raznih dimenzija s mogućom kombinatorikom slaganja i postavom instalacionih kanala. Izrađeni su od prozirnog kaljenog stakla „Grigio Italia“ debljine 12 mm, dok je radna ploča stola od lamiliranog stakla. Spojni elementi izrađeni su od satiniranog nehrđajućeg čelika.

 

6. Menadžerski radni stol „President Senior“, dizajn Studio G@R

President Senior

Radni stol izrađen od posebno laganog prozirnog kaljenog stakla „Grigio Italia“. Instalacijski kanali i poveznici izrađeni su od satiniranog mesinga.

 

7. Sustav radnih stolova „WGS Double“, dizajn Monica Armani

WGS Double

U posljednje vrijeme aktualna je kombinacija stakla i drveta kod modularnih sustava radnih stolova. Radne ploče izrađene su od prozirnog lamiliranog ekstra lakog stakla debljine 12 mm. Postolje tj. noge izrađene su od hrasta ili američkog oraha. Kroz stolove je moguće montirati instalacijske kanale. Spojni elementi izrađeni su od poliranog nehrđajućeg čelika.

 

8. Program „WG 010“, dizajn Krunoslav Kovač, proizvodnja Hrastico Pitomača

WG 010

Program je dizajniran za stambene i radne prostore. Kombinacija staklo – drvo, ali s preokrenutom temom „gore drvo, dolje staklo“. Postolje, odnosno noge od prozirnog su kaljenog stakla debljine 19 mm, a radne ploče stolova od slavonskog oraha naglašenih godova sa završnom površinskom ekološkom obradom.

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu