Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Besplatan odvoz i zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadržava azbest

  flora.vtc           22.01.2014.         3151 pogleda
Besplatan odvoz i zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadržava azbest

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadržava azbest. Građani koji posjeduju otpadni građevinski materijal koji sadrži azbest (najčešće krovne ploče, pregradne vatrootporne stijene, cijevi i razni izolacijski materijali) mogu pozvati jednog od 14 hrvatskih ovlaštenih skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno zbrinuti isti. Naravno, među  ovlaštenim skupljačima građevinskog otpada koji sadržava azbest je i virovitička Flora Vtc, a u Virovitici postoji i posebno izgrađena ploha za njegovo sigurno odlaganje.

Otpad koji sadrži azbest inače ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ili okoliš, sve dok se s njim ne počne neoprezno rukovati jer tada može biti vrlo opasan. Nikako se ne smije bez zaštite bacati, mrviti, lomiti, brusiti, bušiti, odnosno na bilo koji način „proizvoditi" prašinu.

Naime, vlakna azbesta su čak 1200 puta tanja od naših vlasi. Upravo to svojstvo čini ga posebno opasnim jer se tako majušna vlakna bez problema mogu provući kroz naš dišni sistem te zariti duboko u plućno tkivo. Budući da niti kemikalije ne mogu razgraditi azbestna vlakna, tako se niti naše tijelo ne može riješiti tog stranog tijela. Začahurena vlakna azbesta u plućima iritiraju stanice i izazivaju promjene koje dovode do teških oboljenja.

Materijali koji sadrže azbest bili su jako popularni i često se koristili u gradnji i industriji od 1950. do '70.-ih godina prošlog stoljeća. Treba biti vrlo oprezan pri rekonstrukciji i rušenju starijih zgrada. Sve poslove oko rušenja, demontaže ili preuređenja najbolje je prepustiti stručnjacima, koji će uz odgovarajuća zaštitna odijela i posebne mjere obaviti posao, a azbestni otpad predati ovlaštenim skupljačima.

Za besplatno zbrinjavanje i sva pitanja oko načina skidanje, uklanjanja, odvoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest slobodno nazovite naš besplatni broj 0800 44411  

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija