Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Novinarstvo i mediji

Benčić: Umjesto da riješi korupciju Plenković će zakrpiti usta onima koji progovaraju

  Index.hr           15.01.2024.         1206 pogleda
Benčić: Umjesto da riješi korupciju Plenković će zakrpiti usta onima koji progovaraju

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić ustvrdila je danas da se izmjena Kaznenog zakona koja se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje donosi kako bi se spriječila politička šteta za HDZ, nazvavši taj zakon 'AP-ovom krpicom'. Vlada je krenula u izmjene zakona kako informacije iz spisa ne bi izlazile van i činile političke probleme, dakle da bi spriječila političku štetu za HDZ i sebe, ustvrdila je Benčić tijekom saborskog 'aktualca'.

„Ovo je jedan od brojnih primjera politike krpanja, a vas kao premijera zakrpe jer ste odlučili ne rješavati političku korupciju nego je samo prikriti zakrpom u vidu zakona koji će doslovno zakrpu na usta staviti onima koji o toj korupciji žele progovarati”, ustvrdila je zastupnica.

Plenković je odgovorio kako su već sada prema zakonu izvidi tajni, istraga nejavna a nakon što se potvrdi optužnica, postupak pred sudom javan. „To znači da će u nekoj fazi postupka sve što god je u postupku bitno i relevantno biti javno”, naglasio je.

Dodao je kako je u proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj, suprotno demokratskoj praksi brojnih europskih zemalja, postalo normalno da se neovlašteno otkriva sadržaj izvidnih ili dokaznih radnji u fazi postupka prije nego što je on javan. „Ta praksa je duboko pogrešna, protivna je ljudskim pravima onoga tko je predmet kaznenog postupka, stvorila se mogućnost da se nekoga unaprijed politički osudi, da se ne poštuje pravo privatnosti, presumpcija nevinosti ”, rekao je Plenković.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji