Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Barbarogenski slavopoj: Rasparajte knjige, naložite veliki oganj i ispecite volove za vaše barbarske gozbe

  Božica Jelušić/Kult portal           22.01.2016.         1901 pogleda
Barbarogenski slavopoj: Rasparajte knjige, naložite veliki oganj i ispecite volove za vaše barbarske gozbe

Uzmite naše slike, izvadite platna iz okvira, obrišite njima pod zamrljan zemljom one brazde s kojom su vas iz anonimnosti i zatucanosti odorali i prikazali na javnom svjetlu. Rasparajte knjige, naložite veliki oganj i ispecite volove za vaše barbarske gozbe.U kajdanke umotajte masni burek, kazališta zatvorite a njegove dekadentne histerike pošaljite na dug odmor na slabo naseljene otoke. Umotajte se u zastave, valjajte se pijani po podu, urlajte, slinite, trijumfirajte, povraćajte, po našim najboljim stranicama, najživljim trenutcima postojanja. Oduzmite nam povijest, uspomene, drugove, rad i pobjede, materinji jezik, važnost bilo koje vrste, glas koji odjekuje hodnicima, ime koje je nekada nekomu značilo.

Proglasite nas ološem, hereticima, neprijateljima, nedomoljubima, stokom sitnog zuba, razmaženim elitistima koji se zgražaju nam vašim “zdravljem” i “narodnom dušom” koja voli jednostavne stvari svima razumljive, proste ko pasulj, jestive ko proja, beskorisne kao sveta vodica, udobne kao neoprane čarape i znojna potkošulja. Fufljajte, mucajte, petljajte i kokodačite kad nam se obraćate, jer svijet je vaš, vlast je vaša, Bog je na vašoj strani, a ako privremeno nije, sutra ćete ga potkupiti i u svoje kolo bez crvenih i žutih vragova, dovesti,zasigurno.Pogledajte samo onu lasicu akolitsku i sakristansku, nakađenu tamjanom, kako vam to iz pozadine jamči prepredenim osmijehom!

U stvari, ne morate nam ništa objašnjavati, mi ne postojimo.Ako pak postojimo, nismo usredotočeni ni normalni. Nema poštene inteligencije, znamo da je to floskula. Nema kreativaca ni kulturnjaka, znamo da je to razbibriga radnoga naroda, a ne zanimanje. Molim vas, ne obraćajte pozornost, nemojte ovo čitati. Idite naprijed, smjelo i sigurno, u nove kompromise, prodaje, blamaže i nebuloze, kakvima ste nas obilato darivali posljednjih mjeseci! Što vas briga TKO TO TAMO PEVA, na nekoj glupoj ćirilici, koju normalno uho ne čuje i ne razumije!

Naša /vaša kolonijalna povijest upravo počinje! Budite u prvim redovima! Pišite je kako znate i umijete! Bog vam pomogao i sreća junačka! Iz svoje mišje rupe pozdravljamo vas radosnim cijukom i krčanjem sirotinjskih crijeva.

Gaudeamus igitur!

Božica Jelušić, gost kolumnist na Kult portalu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

UooH
26.1.2016. 8:06
Sta je ova sve nabrojala da joj treba oduzeti a u biti joj treba samo rakiju oduzeti.
freeman
23.1.2016. 19:35
Fenomenalan tekst Đurđevčanke, književnice, pjesnikinje...

"Pjesnici su čuđenje u svijetu. Oni idu zemljom i njihove oči, velike i nijeme rastu pored stvari, naslonivši uho na ćutanje što ih okružuje i muči – Pjesnici su vječno treptanje u svijetu." - Antun Branko Šimić
tomislav
22.1.2016. 18:38
Malo teže razumjeti tko je tu tko?
tomislav
22.1.2016. 18:36
Malo teže razumjeti tko je tu tko?


Još iz kategorije Aktualnosti