Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Bamboos – frankovka iz Orahovice, cola iz Njemačke, limenka iz Poljske, a puni se u Srbiji

  Željko Garmaz/Vinske priče           14.09.2012.         6928 pogleda
Bamboos – frankovka iz Orahovice, cola iz Njemačke, limenka iz Poljske, a puni se u Srbiji

Jedna od najčešće prepričavanih priča o legendarnom baranjskom vinaru Mihalju Gerštmajeru starijem govori o njegovom odnosu prema miješanju vina sa coca-colom. Tako je, dakle, jednom neka grupa mlađarije zalutala do njegova podruma namjeravajući kupiti 20 litara caberneta sauvignona za rođendan kojeg su namjeravali proslaviti u nekoj vikendici u Batini. Nakon što su kušali vino i, zadovoljni kušanim, kupili ga, ponovo su se obratili starom vinaru i zapitali ga gdje je najbliža trgovina.

- A što će vam trgovina?, uzvratio im je Mihalj Gerštmajer stariji.

-Znate, htjeli bismo kupiti i coca-colu, da imamo za bambus, razdragano mu odgovoriše.

Na to je Mihalj Gerštmajer stariji 'zamračio', vratio im novac i naložio da mu odmah vrate cabernet sauvignon.

-Trgovina vam je dolje na cesti, tamo kupujte i miješajte što hoćete, ali moje vino nećete piti sa coca-colom,  rekao je Mihalj Gerštmajer stariji i zalupio im vrata podruma pred nosom.

A na promociji svojih vina u poznatom zagrebačkom restoranu veliki Ivan Enjingi, kune mi se prijatelj, zaplakao je gledajući raskalašeno društvo za susjednim stolom kako pije njegovo Venje miješajući ga s mineralnom vodom. Kad su ga zapitali zašto su mu suzne oči, Ivan Enjingi je, navodno, samo pokazao rukom na susjedni stol i rekao: „Zar sam se skoro šest godina trudio napraviti i svijetu pokazati najbolje vino koje sam dosad imao i da onda gledam kako ga ovako bezosjećajno ispijaju!?"

Kristijan Ljubešić iz Pleternice, student završne godine menadžmenta na Visokoj školi tržišnih komunikacija Agora u Zagrebu, svojim projektom pokrenutim u travnju vjerojatno bi i Mihalja Gerštmajera starijeg i Ivana Enjingija natjerao na samoubojstvo. Naime, Kristijan je pokrenuo proizvodnju bambusa u limenkama i samo u nekoliko mjeseci prodao u više od 400 kafića diljem Hrvatske gotovo 20.000 litara te među mladima popularne mućke crvenog vina i coca-cole!

- Znam da se mnogi vinari zgražavaju nad ovim pićem, ali bambus definitivno ima svoju publiku. I većina crvenog vina, a to ne žele priznati, proda se upravo kroz bambus!, tvrdi Kristijan Ljubešić. Pritom navodi da od njegove proizvodnje bambusa najveću korist ima PP Orahovica. Kristijan od njih uzima frankovku. Coca-colu, odnosno colu rađenu po recepturi sličnoj originalu, nabavlja od njemačke tvrtke Döhler, specijalizirane za proizvodnju sirupa i koncentrata, limenke su iz Poljske, a bambus, koji se u njegovoj tržišnoj inačici naziva bamboos, puni u Inđiji u Srbiji, gdje se nalazi jedina punionica tako uskih limenki u ovome dijelu Europe. Bamboos se puni u limenke od 2,5 decilitra...

- Kad sam upisao fakultet u Zagrebu, na drugoj godini smo trebali raditi neki samostalni projekt. Izabrao sam proizvodnju bambusa kojeg i inače neizmjerno volim. Prvo sam se zanimao uopće postoji li negdje netko tko se već bavio time, može li se bambus gotovo industrijski napraviti i sve što ide uz to. Potom sam angažirao jednu marketinšku agenciju iz Beograda, napravili smo istraživanje tržišta među 1500 ispitanika u šest gradova u Hrvatskoj - tko pije, što pije, zašto pije, što se sluša, ali i o potrošnji crvenog vina među ciljanom skupinom potrošača bambusa. Podatak koji me definitivno uvjerio da sam na dobrom putu je da 90 posto crvenog vina u hotelima, restoranima i kafićima proda se kroz bambus!, priča Kristijan Ljubešić.

Pronašavši partnere, Kristijan se dogovorio da će proizvodnja bamboosa pratiti potražnju za tim pićem. Samo za prvu količinu proizvedenog bamboosa otkupio je 12.500 litara frankovke. I posao je krenuo izvanredno.

- Moj bamboos ima rok trajanja 9 mjeseci, potpuno je prirodno piće, nema dodavanih sredstava za održavanje, sama cola je prirodni konzervans - bambus ovakav traje dulje od piva! S druge strane, radeći dizajn za ambalažu, htio sam napraviti nešto cool, baš namijenjeno ciljanoj dobnoj skupini od 18 - 25 godina. Limenke vizualno nalikuju biljci bambus, pogotovo kad nekoliko limenki poslažem jednu na drugu. Osim toga, limenka bamboosa je jedina limenka nekog pića na svijetu bez loga, priča Kristijan Ljubešić.

Svi ljubitelji bambusa, tvrdi Kristijan Ljubešić, njegovim bamboosom konačno će doći na svoje. Prestat će praksa konzumiranja neujednačenih bambusa s različitim vrstama i omjerima vina i cole.

E da, limenka bamboosa u veleprodaji može se kupiti za 5,74 kune!

Više na Blogu Vinske priče Željka Garmaza

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

100noga
15.9.2012. 18:10
Ja ču ipak ostati kod svog bambusa koji je rjeđi od ovog od 50%. Dakle napravit ču si sam kako mi tog trenutka paše....
nicko
15.9.2012. 0:53
dobra ideja, ali smatram da bi ovo trebalo ponuditi u različitim omjerima vina i cole
koliko vidim na limenki piše 50% cole (i to se obično i dobije u kafićima), ali ima ljudi koji vole i malo jače, osobno preferiram 75% vina :D


Još iz kategorije Gospodarstvo