Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Malo soli

Balkanizacija (odgovor prijatelju)

  Željko Bonjak/Mao soli           09.01.2013.         3546 pogleda
Balkanizacija (odgovor prijatelju)

mm

Urban Dictionary - balkanize - "Poderati i protraćiti nešto važno, kao državu, nečim potpuno nevažnim, kao što su etničke razlike." "Balkanizacija je geopolitički pojam, izvorno korišten za opisivanje procesa podjele države ili regije na manje regije ili države koje su često neprijateljske ili ne surađuju jedne s drugima. Smatra se pogrdnim izrazom." ~Wikipedia

"Prijatelju, predložio si mi da istražim lingvističku pojavu pojma 'balkanizacija'. Ali već nakon nekoliko lako dostupnih rječnika osjetio sam mučninu, potom povraćanje. Molim te, pokušaj me razumjeti. Nisam islandski novinar koji piše o polarnim medvjedima. Ja sam Balkanac. I kad se bavim izrazom 'balkanizacija' to je kao da istražujem prostituciju u svojoj familiji i onda otkrijem da su moje bake u mladosti širile noge da im trpaju ruski i francuski velikaši, zatim gestapovci, pa komunistički komesari, koji su ih potom bešćutno obezglavili te bacili u neku jamu. Plus što potom ne znam tko sam.

Ne mogu, prijatelju, ne mogu istražiti pojam 'balkanizacija'.

Bio sam intelektualno otupio kad sam pročitao da balkanizacijom nazivaju razmirice u Španjolskoj, da je 2007. po pitanju neovisnosti Škotske jedan političar spomenuo balkanizaciju Britanije, pa čak i da podjelu interneta na informatičke cjeline nazivaju balkanizacijom, ali sam ostao skamenjen kad se biskup iz najkrvavije zemlje na svijetu oglasio rečenicom: 'Imamo samo jednu zemlju i moramo ju zaštititi. Stoga ćemo marširati kako bismo rekli NE balkanizaciji zemlje.' Kongo. Djeci stavljaju puške u ruke da ubijaju svoje očeve, kćeri siluju i masakriraju pred očima majki, goli ljudi cijeli dan robuju za komad kruha tražeći mrvice zlata koje je rijeka nanijela u blato.

Ne mogu, prijatelju, balkanizaciju sada niti ne mogu shvatiti.

Zatvorim sve članke koji to spominju, od mučnine isključim i računalo, i zatvorim umorne oči. Krenu ružne misli. Otvorim oči, uključim prokleti TV, a tamo se Turci šepure u blistavim odorama, oni isti Turci čija su blatna dvorišta smrdjela od ljudske krvi, čije su ruke umjesto cigala slagale ljudske lubanje gradeći kulu, i koji su bili vješti nabiti drveni kolac kroz čovjeka tako da ostane živ još nekoliko dana u bolnoj agoniji. Eno ih, stari moj, šepure se kao Hollywood, naše žene plaču za njihovim glumcima, a njihovi Kurdi se smrzavaju i umiru u brdima. Tko je više balkaniziran, mi ili oni?

Ne mogu, prijatelju, sada više nemam snage ni da ti pišem.

Idi i ostavi me, pažljivo uzmi skraćenu verziju one prve definicije koju sam ti poslao, pazi kako živiš, i pomoli se za mene. Volim te."

Urban Dictionary - balkanize - "Poderati i protraćiti nešto važno... nečim potpuno nevažnim..."

(Foto Oliver Bešić)

Rane Zbogom urbana kulturo

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

maky_horzic
10.1.2013. 19:31
Nismo mi niotkud i nizašto ovdje, samo što mnogi tako što sebe nisu nikada pitali.
Kada odgovori svatko sam sebi, kad shvati što je njegov smisao, znat će i koji je smisao naše male zajednice, pa i one županiske, u konačnici i regionalne.
Dakle, zbog čega/koga i otkuda sam???
Odgovori na ova pitanja se nalaze u neistraženim obiteljskim stablima, svjedočanstvima te pričama naših starih.
U koliko su se muke oni izborili da bi mi danas tipkali, koliki su preci hodali bosi da bi mi danas tipkali o smislu života???
Ja sam u usporedbi sa svima njima nitko, a opet sam netko, i moja je misija iz poštovanja prema njihovom teškom i mučeničkom životu ponosno koračati svaki dan te širiti našu malu zajednicu i podizati glave onima koji klonu.
Deklaracije o balkanizmu su zanimljive, no svatko je posljedica nekog uzroka i uzročnik neke posljedice.
Pomažući jedni drugima stvarajmo ljepši balkan, širimo smjeh i dajmo mladosti šansu.
Djete je jedino koje nas u konačnici može ukopati, stoga, po meni su djeca jedino riješenje, samo da ih ne zadajamo mržnjom kao do sada.
Balkane moj, budi mi divan i dobro mi stoj.


Još iz kategorije Malo soliVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.