Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Bakterijska pošast uništila jabuke vrijedne 400.000 kuna

  Dragutin Šantoši/Večernji list           27.09.2010.         2074 pogleda
Bakterijska pošast uništila jabuke vrijedne 400.000 kuna

ORAHOVICA - Znajući dobro, kao trgovac voćem i povrćem, za nedostatak jabuka na hrvatskom tržištu Ivica Škiljić (39) iz sela Bukvik nedaleko Orahovice je prije 6 godina osnovao OPG pa je, uz pomoć državnih poticaja, zasadio voćnjake s oko 10.000 stabala jabuka. Samo za sadnice izdvojio je više od 130.000 kuna. Sve do ovog proljeća voćnjaci su se dobro razvijali, a onda se, na voćnjaku 'Pustara' gdje Škiljić ima 5000 stabala jabuke, pojavila nesvakidašnja pošast koja mu je, za nekoliko mjeseci uništila više od 4000 stabla jabuka. Umjesto 150.000 kilograma lijepih jabuka voćnjak je gotovo uništen i donio mu je štetu veću od 400.000 kuna.

- U proljeće pupovi nisu procvjetali, sve je kasnilo mjesec dana, vidio sam da nešto nije u redu, ali sam mislio da je to zbog nepogoda. Dio pupova je otpao, dio je procvjetao, ali sada kada su jabuke narasle i sazrele, stabla su se počela sušiti. Od proljeća pozivam stručnjake iz Virovitice da mi pomognu, a oni dođu, pa nagađaju. Najprije su rekli da je uzročnik 'Jabučna stakloklirka', prije nekoliko dana posumnjali su da je uzrok sušenju mojih jabuka 'Plamenjača korijena' za koju nikada nisam čuo. Dok stručnjaci provjeravaju o kojoj je bolesti riječ, meni iz dana u dan nestaje po nekoliko stotina stabala, kaže Škiljić.

Kada smo fotografije uništenog Škiljićevog voćnjaka pokazali iskusnim voćarima bez razmišljanja su potvrdili da je Škiljićev voćnjak vjerojatno napala bolest Bakterijska palež koja se prije 6 godina prvi put pojavila u Slavoniji. Bakteriju prenose pčele, vjetar i kiša, a kada zahvati voćnjak voćarima ne preostaje drugo nego da posijeku i spale stabla kako bi spriječili daljnje prenošenje bolesti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo