Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Bajs: Zaustavljanje prodaje i zakupa zemljišta je štetno i nezakonito

  Vjesnik.hr           20.01.2012.         1367 pogleda
Bajs: Zaustavljanje prodaje i zakupa zemljišta je štetno i nezakonito

Naputak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, kojim se zaustavlja prodaja i zakup poljoprivrednog zemljišta u državnome vlasništvu, HSS-ov saborski zastupnik i kandidat za predsjednika te stranke Damir Bajs ocijenio je danas nezakonitim i štetnim za obiteljska gospodarstva.

Njime se jedinicama lokalne samouprave nalaže da zaustave sve aktivnosti vezane uz provedbu odredaba Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske putem zakupa i prodaje na temelju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na svojem području.

Time je, smatra Bajs, ministar »onemogućio obiteljska poljoprivredna gospodarstva da u referentnoj godini ostvare prava na poticaje kada uđemo u Europsku uniju, a govori i o tome da se ne vjeruje načelnicima općina, gradonačelnicima, državnom odvjetništvu i seljacima«, odnono svima koji sudjeluju u davanju i dobivanju tog zemljišta.

Očito je to uvod u jednu drugu politiku kojom će se selo i poljoprivreda temeljiti na velikim kombinatima, a ne na obiteljskim gospodarstvima kao u Austriji i Sloveniji, rekao je Damir Bajs na konferenciji za novinare održanoj u Bodovaljcima, u blizini Nove Gradiške, o temi »Ministar poljoprivrede jednim naputkom želi uništiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva«.

Po njegovu mišljenju, zaustavljanjem prodaje državnog zemljišta pogoduje se strancima koji se zasad ne mogu natjecati za kupnju državnoga poljoprivrednog zemljišta, ali će moći konkurirati na natječajima kao koncesionari.

Na novinarsko pitanje nije li neobično da sada kritizira rad ministra poljoprivrede, a HSS je na polovici prošlog mandata Ministarstvo poljoprivrede prepustio HDZ-u, Bajs je odgovorio kako je to bila stranačka odluka za koju on nije bio.

»Selo i poljoprivreda moraju biti unutar HSS-a. To je pitanje i ovih unutarstranačkih izbora, povratak HSS-a selu i poljoprivredi«, rekao je Bajs.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

NOVI
20.1.2012. 21:39
»Selo i poljoprivreda moraju biti unutar HSS-a.
......pazi molim te,sjetio se Bajs seljaka sada kad su ih seljaci na izborima samo nagradili za ono što su učinili,to jest nisu učinili za te iste seljake.
Pa onda još veći apsurd kad on proziva da se pogoduje velikim kombinatima.
A upravo je njegov ministar Pankretić donio onaj famozni članak 64,gdje su se obogatili sponzori vlade HDZ-a jer su kupujući propale pikove dobivali i skoro svu državnu zemlju,i to skoro đabe.
Što reći nego marš u tri p.... m...... !!!!!!!!!!!!!!!!!!
SIDRO
20.1.2012. 12:24
Bjs potrošen si,kraj,finito!
pljuska
20.1.2012. 11:40
HSS, ne ponovilo se nikada više!


Još iz kategorije Poljoprivreda