Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Babuške uginule zbog modrozelene alge

  petar Žarković/Glas slavonije           20.07.2009.         1718 pogleda
Babuške uginule zbog modrozelene alge

SLATINA - Kad smo zamijetili pomor babuški na Javorici, bacili smo 500 kilograma hidratiziranog vapna u vodu. Budući da se uobičajeno u vodu stavlja 50 kilograma po hektaru površine, a s obzirom na veličinu Javorice, dezinfekciju smo obavili primjerenom količinom vapna, rekli su nam ribočuvari na slatinskom jezeru Stjepan Benkus i Zvonko Disep, koji su također proveli akciju uklanjanja uginule ribe s površine Javorice.

- Uginula je samo babuška, jer je to riba koja se hrani modrozelenom toksičnom algom. Ne možemo utvrditi točnu količinu uginule ribe, očekujemo da će u sljedećih nekoliko dana isplivati još manja količina ribe koja leži na dnu jezera. Ribočuvari ističu da u Javorici nema onečišćenja vode, jer su u jezeru vrlo živahne druge vrste riba koje zahtijevaju izrazito čistu vodu. Predsjednik Zajednice športsko-ribolovnih udruga Slatina Dragomir Rončević naglašava da je uzrok pomora babuški intenzivni razvoj modrozelene alge, do čega je došlo zbog povišene insolacije i povećane temperature vode, posebice u plićacima.

- U svakodnevnom smo kontaktu s dr. Anđelkom Opačkom i na temelju spoznaja o kriterijima prehrane uginule ribe, a u 95 posto slučajeva uginula je babuška, zaključili smo da je uzrok pojave upravo modrozelena alga - kaže Rončević.

Akumulacija Javorica je višenamjenski objekt, kome je prvenstvena namjena provođenje obrane od poplava, a njegov višenamjenski karakter očituje se kroz rekreacijske aktivnosti poput sportskog ribolova, uživanja u kupanju, veslanju i drugim aktivnostima, a pruža mogućnosti i za razvoj navodnjavanja okolnog područja. Voditelj Službe zaštite voda pri Hrvatskim vodama Silvio Brezak vrlo je zadovoljan suradnjom Hrvatskih voda s gradskim vlastima u Slatini i smatra da ovakvi objekti, uz osnovnu namjenu, pružaju mogućnost razvoja turizma i daju šansu lokalnoj samoupravi da razvija dodatne sportsko-rekreacijske aktivnosti.

- Kroz prostorne planove uređenja treba predvidjeti određene aktivnosti uz provođenje zaštite prirode. Ako bi se sve mjere zaštite, kako jezera tako i okoliša, provele na odgovarajući način, Hrvatske vode ne bi bile prepreka takvom razvoju.

Slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš kaže da se kupanje u jezeru obavlja na vlastitu odgovornost, ali da su redovite analize vode pokazivale zadovoljavajuće rezultate i nije bilo razloga da se zabranjuje kupanje na Javorici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina