Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Babić

Babiću izrađena neistinita medicinska dokumentacija na osnovu nalaza drugih pacijenata

        01.02.2014.         2805 pogleda
Babiću izrađena neistinita medicinska dokumentacija na osnovu nalaza drugih pacijenata

Dr. Ivicu Babića zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti da je smetnje vida na oku koje je imao od djetinjstva, lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu 1992., što je iskoristio za ostvarivanje prava vojnog invalida.

Koristeći nepripadajuća prava hrvatskog ratnog vojnog invalida, koja je ostvario temeljem neistinite liječničke dokumentacije, dr. Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, ostvario korist od gotovo 660 tisuća kuna.

Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo najmanje 58 tisuća kuna, a Hrvatski fond za privatizaciju mu je dodijelio 105 dionica jedne tvrtke vrijednih 26.250 kuna. Osim toga, poslodavac mu je zbog olakšica isplatio plaću u iznosu većem za oko 574 tisuće kuna, priopćilo je tužiteljstvo.

Zbog tog slučaja zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo dr. Babića tereti za prijevaru i krivotvorenje službene isprave povezano sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva.

Babić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu medicinsku dokumentaciju, po kojoj je prije ratnih zbivanja na oba oka imao stopostotni vid. Nakon što je liječnik to učinio koristeći se dokumentacijom drugih pacijenata, Babić je krajem 1995. dokumentaciju predao oftalmologinji, neistinito predočivši da je rata u padu s kamiona ozljedio glavu i lijevo oko, navodi tužiteljstvo.

Liječnica je potom nakon pregleda sastavila nalaz po kojem je Babićev vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosio samo deset posto.

Početkom 1996. godine dr. Babić je dokumentaciju priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito navevši da je 8. siječnja 1992. stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Babić je, tvrdi tužiteljstvo, i u obrascu prijave lažno opisao da je ozljeda oka posljedica ratnih zbivanja.

Zahvaljujući lažnoj dokumentaciji dr. Babiću je Ured za obranu 6. veljače 1996. priznao statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida VIII. grupe sa 40 posto trajnog invaliditeta te pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine.

Temeljem tog rješenja dr. Ivici Babiću su do kraja siječnja 2014. isplaćivani novčani iznosi i priznavana različita imovinska prava ratnih vojnih invalida. Djelatnici računovodstva njegovog poslodavca su mu obračunavali plaću uz primjenu olakšice koja pripada osobama kojima je priznat status ratnog vojnog invalida.

Tužiteljstvo također navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru još 2004. u povodu članka objavljenog u jednom mediju zatražilo od virovitičko-podravske policije da provjeri navode iz članka, ali da prikupljenom dokumentacija nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

karlo01
1.2.2014. 21:01
Danas je blagodat mirno spavati i snivati sanak.Puk šuti i raduje se malim stvarima.Zadovoljava se i mrvicama koje dobivaju kroz zaposlenja koje danas jesi sutra nisi.Građani naše male varoši znaju jedan drugog i osjećaju nepravdu i gadost prema ljudima koji su se okoristili domoljubljem na bilo koji način. Uzdajući se u naše pravosuđe, neće se ništa dogoditi nikome od takovih !
fitilj
1.2.2014. 18:56
Bolje bi bilo da se je ta gruda snijega zakotrljala aferom Šegon i potezima ove vlade koja vodi narod i državu u bankrot.

Vlada krpa vreću bez dna zvanu proračun otimačinom novca iz mirovinskih fondova i novim porezima, a Bajić po naputku šefa uhićuje osobu zbog stotinjak tisuća kuna i prireduje crkus za javnost.

I dok svi šute dok im vlast steže omču oko vrata i uništava budućnost, sada u ovom marginalnom slučaju svi dižu kuku i motiku kao da je Ivica Babić kriv za bankrot države.

E moj naroda kako je lagano s tobom manipulirati i napuckati te na vrapca dok ti lešinari i hijene čereće kravu muzaru!
slobodagovora
1.2.2014. 16:53
Gruda snijega se zakotrljala i samo je pitanje koliko će osoba pokupiti sa sobom.

Pametno bi bilo pročitati ili čuti izjave dr.Fetta ili dr.Brijačka koji je bio šef virovitičkog ratnog saniteta ,ljudi već godinama govore da ,na sreću nije bilo stradavanja liječnika,te su mogli na najbolji način skrbiti o stradalim vojnicima.
fitilj
1.2.2014. 16:20
Tužiteljstvo navodi da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru još 2004. u povodu članka objavljenog u Nacionalu zatražilo od virovitičko-podravske policije da provjeri navode iz članka, ali da prikupljenom dokumentacija nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.
www.nacional.hr/clanak/10857/babic-je-lazni-ratni-invalid

Treba se upitati kako je moguće da policija tada nije odradila svoj posao kako treba, ili ga je odradila, ali prema tadašnjem KZ-u djelo za koje se je sumnjičilo Babića nije bilo u KZ-u, pa ga se za to nije ni moglo teretiti, ili se tada nije uklapalo u tadašnje dnevno političke potrebe, pa su virovitička policija i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru stavili slučaj na čekanje za neka bolja vremena i dnevno političke potrebe.

U svakom slučaju više je nego očigledno da se radi se o politički montiranom procesu, pritisku na one kojima je Ustavni sud dao za pravo da mogu nastaviti štrajk i odvlačenju pozornosti od nesposobnosti Zorana Milanovića i njegovih marioneta u Banskim dvorima!

Hajduk
1.2.2014. 14:39
A gdje je zaštita osobnih podataka ,ne vjerujem da komisije tako rade , tko ima povjerenja u liječnike nakon toliko natpisa pa se čudimo da se naše građanstvo liječi u inozemstvu?
fitilj
1.2.2014. 10:04
Neka institucije rade svoj posao pa makar i po nalogu iz Banskih dvora. Nadajmo se da će kad tad, svi doći na red. Zanimljiv je članak izišao na:
www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/312895/Zasto-je-na-Babica-isla-policija-i-DORH-dok-na-tisuce-drugih-nije.html

Bilo kako bilo doista je čudno da u Bajićevim ladicama leže i čuvaju tisuće predmeta o daleko većim pljačkama i ratnom profiterstvu od ovoga što se stavlja na teret Ivice Babića.

Pljačkama koje padaju u zastaru ili pljačkama čiji su počinitelji na opljačkanom stvoriliposlovne imperije, ali ne idu uz dlaku vlasti, već joj dapače financiraju izborne kampanje, ljetovanja i sve one blagodati kojima se korumpirani političari drža na uzici.

I naravno nikoma ništa, vrijeme prolazi, više milijunske pljačke i štete padaju u zastaru, a policija, DORH i PNUSKOK se bave dnevno političkim potrebama Zokija i Banskih Dvora.

Ima jedna narodna koja kaže da vrag kada ne smije uzeti šniclu, hvata muhe! Tako i naša policija DORH, PNUSKOK i kako li se sve ne zovu institucije koje svoj posao rade po onoj da se ne ujeda ruka koja ih drži na položajima na kojima jesu.
Drago25
1.2.2014. 9:31
Poštovanje,

korekcija naslova Babiću ne Baiću :)


Još iz kategorije Dossier Babić