Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Babić

Babić zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru

        31.01.2014.         2171 pogleda
Babić zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru

Dr Ivica Babić, osumnjičen da je lažni ratni invalid, zadržan je u jednomjesečnom istražnom zatvoru, zbog opasnosti od bijega i mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Pritvor za Babića tužiteljstvo je zatražilo, a zagrebački Županijski sud prihvatio nakon što je ranije iznio obranu pred tužiteljstvom i odbacio optužbe za prijevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom.

Babiću je zatvor zbog opasnosti od bijega određen jer uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo. Što se tiče mogućeg utjecaja na svjedoke  odvjetnik Umičević smatra da je i ta opasnost neutemeljena, a najavio je da će čim dobije pisano rješenje podnijeti žalbu.

"Babić je intelektualac, a svaki čovjek prosječne inteligencije bi, da je bilo što napravio, već razgovarao s potencijalnim svjedocima. U najmanju ruku u posljednjih deset dana kada se ponovno počela problematizirala njegova invalidnost", kazao je Umičević.

Na pitanje kako se njegov branjenik osjeća Umičević je kazao da je konsterniran i da ima svoje pojašnjenje zašto mu se to u ovom trenutku dešava. "No, svom branjeniku prepuštam da to jednom sam objasni novinarima", zaključio je odvjetnik.

Šef sindikata što je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud uhićen je zbog sumnje da je na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida. Nelužbeno se doznaje da ga se tereti za nezakonitosti "teške" čak 700 tisuća kuna, u što je ubrojeno i navodno umanjenje poreza te dividende na povlaštene dionice koje je kupio kao vojni invalid.

Njegov odvjetnik potvrdio je tek da ga se tereti za krivotvorenje i prijevaru povezanu sa Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Kazao je da o detaljima kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret ne može govoriti, kao ni o mogućoj političkoj pozadini ovog slučaja Umičević nije želio govoriti.

"Ja sam pravnik, a ne političar i kao odvjetnik se ne želim upuštati u te špekulacije. Naravno da kao građanin imam svoje mišljenje, a to bih zadržao za sebe", kazao je Umičević.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, po struci oftalmolog, nedavno je ustvrdio da Babić ima urođenu slabost oka te ga prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tijekom Domovinskog rata.

U dokumentaciji na temelju koje je Babić 1996. dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je kako je 1992. za vrijeme rata pao i ozlijedio oko, no Gabrić koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je Babić tada samo pao i ogrebao lijevu stranu lica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
3.2.2014. 12:35
Fakt je da su policija, DORH i pravosuđe na lancu kojeg čvrsto u rukama drži politička oligarhija bivše i sadašnje vlasti, jer da nije tako onda policija, DORH i pravosuđu i ostalim institucijama uključujući i poreznu upravu nebi trebalo godinu dana da riješe pitanje dokaznog materijala protiv županice Marine Lovrić Merzel a koji im je dokaze dostavila na bivša djelatnica njenog kabineta Jasmina Jovev.
www.index.hr/vijesti/clanak/jovev-godinu-dana-sam-dala-institucijama-da-istraze-korupciju-u-koju-je-upletena-lovric-merzel-nisu-napravili-nista/725380.aspx

Zato je iluziorno je očekivati da će pripadnici rotirajućeg etablišmenta koji 24 godine sije sjemenje mita, kriminala, korupcije, nepotizma i stranačkog kupleraja i trgovine krenuti u ozbiljno rezanje grana na kojima sjede.
siniša prpić
2.2.2014. 21:46
@slobodagovora, upozoravao sam, prozivao, no kod nas to ide malo sporije. Javno, na sjednicama Gr.vijeća, tiskovnim konferencijama, na portalima.....
Da, ide sporo, ali se kreće.
slobodagovora
2.2.2014. 21:28
@fitilj,@siniša prpić ,
želim reći da i mene kao i Vas zanima kojom će brzinom biti obavljene radnje oko istrage ovoga slučaja sisačke županice. Dojma sam da se neki procesi u društvu sporo ali ipak pokreću,ne vjerujem da će ih bilo tko više moći zaustavljati,ma koliko to želio.

S obzirom da ste obojica dobri poznavatelji političkih prilika u našoj županiji ,ne mogu da ne navedem sljedeće:
ja osobno imam dojam da i kod nas postoje takve stvari za koju terete sisačku županicu,ali nikako se ne mogu sjetiti da se govorilo o bilo čemu sličnom osim onoga davno zaboravljenoga virovitičkoga gradonačelnika ( ne sjećam se imena) koji se okoristio sa nekim malim novcima(spominjalo se 600 kuna).
Dojma sam da toga ima i u našoj županiji (kao i cijeloj državi, na svim lokalnim razinama) ali nitko od "državnih institucija" ili nitko iz oporbenih političkih stranaka ili nitko od novinara ne izražava čak niti sumnju u takvu mogućnost,ne sjećam se da se navodio nekakav primjer zloporabe i sl.,pa se jednostavno čovjek zapita :dali se ja varam u svoj dojmu ,dali je kod nas sve tako čisto i pošteno?
fitilj
2.2.2014. 17:43
A sve to u SDP-u, stranci poštenjačina, koja je kako kaže vožđ visoko podigla ljestvicu.

Tako visoko da se i King Kong može bez saginjanja provući ispod nje!

Zanima me kako će onaj krivokletnik Mladen Bajić objasniti zašto je županica još uvijek na slobodi, a postoji pola metra dokumentacije koja govori u zlouporabu dužnosti i položaja.

Još me više zanima odgovor na pitanje tko je taj ministar "poštenjačina" koji je bio upoznat sa slučajem Linićeve kume županice Marine Lovrić Merzel, te je rekao da nije iznenađen, da imaju puno takvih informacija.

Pitam se dali je taj ministar kao pošten i savjestan SDP-ov dužnosnik o svemu obavijestio Zorana Milanovića, ali kao savjestan i pošten građanim o svojim saznanjima obavijestio nadležne institucije.
siniša prpić
2.2.2014. 16:58
Op. Naravno, mislio sam na gđu sisačku....

jutarnji.hr/jasmina-jovev-o-svim-grijesima-zupanice-marine-lovric-merzel/1160940/
siniša prpić
2.2.2014. 16:55
Eto, istrčala i gospođa King Kong......., smijurija od države. Za zgaditi se. Bljak!!
Sad će se opet načekivati vožda da kaže "amen".
Jedno dva mjeseca. Možda tri. Da se rimuje sa slučajem Perković.
Sva sreća da HDZ ima Karamarka. Pa smo tu , gdje jesmo..., a znamo svi gdje smo.
fitilj
2.2.2014. 16:24
Danas je u "Nedjeljom u 2" bivša šefica kabineta županice Marine Lovrić Merzel, Jasmina Jovev, ustvrdila da je, po nalogu županice Merzel, dvije godine sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta do izdavanja lažnih računa.
www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Jojev-Izmisljala-sam-lazne-dogadaje-da-prikrijem-isplate-za-privatne-potrebe-Marine-Lovric-Merzel

Sjetimo se da je prije par mjeseci javnost brujala o optužbama protiv rastrošnosti i mafifetluka županice Marine Lovrić Merzel. Prozivani su Milanović, njen kum Slavko Linić, ali i predsjednik Ivo Josipović. Onda je sve zamrlo.

Stankovićeva gošća je izjavila da je prije godinu dana da je o svemu prije godinu dana obavijestila »jednog ministra u SDP-ovoj vladi Također je rekla da je nakon toga, tj. prije godinu dana prijavila cijeli slučaj USKOKU i DORHU kako kaže predala pola metra dokumentacije. No da se ništa nije dogodilo.

Policija DORH i USKOK nisu našli za shodno za ulazak u Sisačko-moslavačku županiju i osiguranje dokumnetacije. Danas je izjavila da se nada da će već do kraja špice emisije "Nedjeljom u 2" policija ući u županiju kako ne bi nekome palo napamet uništiti neke dokumente.

Koliko moj izvor informacije govori, to se do 16:15 nije dogodilo i stoga se postavlja pitanje nije li to zato što nemaju dozvolu iz Banskih dvora? Naravno vrana, vrani oči ne kopa!


Još iz kategorije Dossier Babić