Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Crna kronika

Autosjedalice - uvijek i svugdje

        03.12.2010.         1884 pogleda
Autosjedalice - uvijek i svugdje

Od početka ove godine, policijski službenici za prometnu preventivu ove policijske uprave su održali desetak edukativnih obraćanja budućim roditeljima u Općoj bolnici Virovitica i Obiteljskom centru Virovitica u sklopu tečajeva za buduće roditelje, kao i roditeljima djece do 5 godina starosti na roditeljskim sastancima u dječjim vrtićima u Virovitici i Slatini. U prometnim nesrećama na području PU virovitičko - podravske, sudjelovanje i stradavanje djece kao samostalnih sudionika u prometu u svojstvu pješaka i biciklista u prometnim nesrećama, kontinuirano se smanjuje, ali se istovremeno broj djece koja u prometnim nesrećama sudjeluju i stradavaju u svojstvu putnika u osobnim automobilima,  povećava i to najčešće vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji. Kako bi se stanje poboljšalo, početkom ove godine na području policijske uprave pojačano su se počele provoditi preventivne aktivnosti usmjerene na prijevoz djece u osobnom automobilu na propisani način, odnosno obavezno korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva za prijevoz djece.

Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se djeca do 12 godina starosti obavezno prevoze na stražnjim sjedalima u automobilu, osim djece do 2 godine koja se mogu prevoziti na prednjem suvozačkom sjedalu, ali samo u dječjoj sjedalici okrenutoj u smjeru suprotnom od smjera vožnje i s isključenim zračnim jastukom. Djeca do 5 godina se na stražnjem sjedalu obavezno trebaju prevoziti vezana u pravilno postavljenu dječju sjedalicu, a od 5 do 12 godina vezana sigurnosnim pojasom ugrađenim u automobil, ali na posebnom postolju. Policijski službenici za prometnu preventivu i kontakt policajci su tijekom studenoga u Orahovici, Čačincima, Slatini i Pitomači, proveli nekoliko preventivnih akcija na pogodnim mjestima u blizini dječjih vrtića u tim naseljima, te vršili nadzor i evidentiranje načina prijevoza djece u vozilima i tom prilikom sa roditeljem u svakom zaustavljenom vozilu porazgovarali o važnosti pravilnog prijevoza djeteta u vozilu i opasnostima kod nepravilnog prijevoza. Svakom roditelju je tom prilikom podijeljena knjižica „Autosjedalice - uvijek i svuda".

Podaci zabilježeni tom prilikom su prilično poražavajući jer su od stotinjak djece svega oko 40 njih roditelji u vozilu prevozili na propisani način, vezane u dječjim sjedalicama na stražnjem sjedalu. Dvadesetak djece se u vozilu prevozilo na stražnjem sjedalu korištenjem sigurnosnog pojasa, a svako treće dijete se prevozilo na stražnjem sjedalu bez korištenja dječje sjedalice ili barem sigurnosnog pojasa. Troje djece su roditelji prevozili nevezane na prednjem sjedalu, a jedno dijete je roditelj prevozio u dječjoj sjedalici, ali nevezano. Policija će u predstojećem razdoblju još više intenzivirati različite preventivne aktivnosti usmjerene na rješavanje ove problematike, no akcije nadzora prijevoza djece u vozilima neće više ostati samo preventivne već će svi koji će djecu u automobilima prevoziti na nepropisani način uz povećanu opasnost da im dijete nastrada riskirati i plaćanje propisane novčane kazne od 500 kn zbog počinjenja prekršaja.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Crna kronika



Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.