Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

AUTOPORTAL Komentar prometnog stručnjaka Željka Marušića o slučaja Turudić: ovo je prometno-pravosudni skandal 'par excellence'

  Željko Marušić/Autportal           26.09.2019.         2816 pogleda
AUTOPORTAL Komentar prometnog stručnjaka Željka Marušića o slučaja Turudić: ovo je prometno-pravosudni skandal 'par excellence'

Vozaču koji nije postupio po naredbama policijskih službenika, po čl. 32. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisana je kazna od 3000 do 7000 kn, ali zaboga, ovdje je riječ o šefu Županijskog suda, kojemu je ovo druga vrlo suspektna prometno-pravosudna situacija!

Samo pokušajte! Da sam sudac, za takvu bih vas izjavu proglasio neubrojivim i oduzeo vam radnu sposobnost, izjavio nam je 2008. ugledni pravni stručnjak, prof. dr. Ivo Josipović, u raspravi tijekom pripreme stručnog skupa 'Novine u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama', održanog te godine, koju je organizirala državna tvrtka Narodne novine d.d. - piše Željko Marušić na najstručnijem portalu regiji za kulturu prometa Autoportal.

Rasprava je bila o 'rupama' u zakonu, odnosno proceduri, koje koriste neodgovorni vozači kako bi izbjegli sankcioniranje za prometne prekršaje, a bili smo u radnoj skupini za pripremu tog skupa. I zanimljivo, prva je tema bila o smicalicama koje se koriste u svrhu nedavanja informacije o počinjenju prekršaja, što je bio prvi od dva negativna slučaja šefa Županijskog suda Turudića. 

Druga je situacija zapravo strašna, nevjerojatna, a zanimljivo,  prije 11 godina, kasnijem predsjedniku RH, ukazivao sam upravo na takvu formulaciju opravdavanja nezaustavljanja prometnoj policiji, kakve koriste krajnje neodgovorni vozači. 

Jer, normalnoj, radno sposobnoj osobi ne može ne biti jasno što prometna policija od nje u takvoj situaciji traži, naređuje, a što potvrđuje videozapis prometne policije te sudski iskaz bjelovarskog policajca Josipa Blaževića.

Vozaču koji nije postupio po naredbama policijskih službenika, po čl. 32.  st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisana je kazna 3000 do 7000 kn, ali zaboga, ovdje je riječ o šefu Županijskog suda, kojemu je ovo druga suspektna prometno-pravosudna situacija!

Osoba koja je obuhvaćena s ovakve dvije krajnje suspektne prometno-pravosudne situacije sudac, usto predsjednik Visokog kaznenog suda (!), može ostati samo u Hrvatskoj i sličnoj pravno neuređenoj državi.

Ovo je još jedan prometno-pravosudni skandal par excellence, koji potvrđuje da je pravosuđe najveći problem, 'rak rana' ne samo prometa, nego i društva u cjelini. Kad je u to izravno uključen visoki pravosudni dužnosnik, to je i ismijavanje pravnog i pravosudnog sustava RH. 

Po tko zna koji put pokazuje da nismo svi isti pred zakonom, da jedna pravila vrijede za političare, državne djelatnike tajkune i celebritije, a drugi za ostale građane. 

Najgore je što ovaj neodgovorni i nestručni pravosudni postupak, sramotni slučaj u cjelini, sabotira prometnu sigurnost i rad policije, otežava joj daljnje postupanje, što uz trošenje i ugrožavanje resursa, pogibeljno ugrožava prometnu sigurnost!

Naime, ovaj presedan sada može početi koristiti svaki teški prekršitelj, i osokoljen mogućnošću nekažnjavanja bježanja policiji, početi ignorirati naredbe policije i bježati, s nesagledivim posljedicama. 

Zbog toga to treba uvrstiti u definiciju obijesne vožnje te, uz višu novčanu kaznu, za prvi put kažnjavati oduzimanjem vozačke dozvole od najmanje šest mjeseci, a za ponovljeni prekršaj poništenjem vozačke dozvole (12 kaznenih bodova) i zatvorom.

Također, pokazuje se koliko je neutemeljena, anakrona i štetna tolerancija policijskog mjerenja brzine od 10 km/h za brzine do 100 km/h i 10 posto za veće (kao da smo u 19. stoljeću!). To pravilo 10/10 hitno treba promijeniti u 3/3. Slučaj Turudić jak je motiv za to!

Više na Autoportalu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić