Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Crna kronika

Autom udario srnu, ona proletjela kroz šajbu do prtljažnika

  Sandra Lacić/Glas Slavonije           10.01.2018.         4119 pogleda
Autom udario srnu, ona proletjela kroz šajbu do prtljažnika

Srna koja je istrčala na cestu u nedjelju oko 11.35 sati, između Pitomače i Podravskih Sesveta, uginula je nakon što je doslovce proletjela kroz cijeli automobil. Kako doznajemo iz policije, 52-godišnji vozač kretao se automobilom neutvrđenom brzinom od Podravskih Sesveta prema Pitomači, od istoka prema zapadu - piše Glas Slavonije.

- U jednom trenutku iz kanala je na cestu istrčala srna, pri čemu je došlo do udara prednjeg dijela vozila u tijelo srne. Od siline udarca odbačena je na poklopac motora, da bi potom od siline udara srna probila vjetrobransko staklo i uletjela u unutrašnjost automobila i završila u prtljažnom prostoru, gdje je uginula - doznajemo od Josipa Štajdohara, glasnogovornika Policijske uprave virovitičko-podravske. Na tom dijelu ceste postavljeni su znakovi “divljač na cesti”. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola. U nesreći je lakše ozlijeđen, ali je doživio popriličan šok.

S obzirom na sve učestalije prometne nesreće u kojima vozila nalijeću na divljač na cesti, iz policije pozivaju na oprez. Kod ovakvih nesreća u većini slučajeva nastaju materijalne štete na vozilima koje mogu biti veoma visoke, a u nekim slučajevima lakše ili teže stradavaju vozač ili putnici u vozilima, dok divljač u većini slučajeva ugiba od posljedica udara vozila.

- Savjetujemo vozače da na dijelovima cesta gdje su postavljani prometni znakovi “divljač na cesti”, poštuju njihovo značenje i prilagode vožnju radi svoje sigurnosti i sigurnog prolaska divljači preko ceste, te na taj način izbjegnu eventualne posljedice od mogućeg udara u nadolazeću divljač - pozvao je glasnogovornik Štajdohar.

U prometnim nesrećama s naletom na divljač uvijek je pitanje tko je kriv za nastalu štetu, a vozači u većini slučajeva i ne prijavljuju ovakve nesreće, jer se boje kazni. Podsjetimo, u slučaju naleta na divljač policija utvrđuje jesu li znakovi koji upozoravaju na divljač postavljeni, je li zahtjev za njihovo postavljanje dostavljen koncesionaru ili tvrtki koja upravlja cestom, te je li se vozač pridržavao svih prometnih pravila. Nakon toga utvrđuje se tko će platiti štetu. Za štetu nastalu na javnim cestama zbog naleta na divljač odgovara se na temelju krivnje. Tvrtka koja upravlja javnom cestom, ili koncesionar, odgovara za štetu ako cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno s posebnim propisima. Nakon što policija obavi očevid na mjestu nesreće u kojoj je stradala divljač, napravi zapisnik na temelju kojega se utvrđuje čija je odgovornost za nastalu štetu i njeno podmirenje. Obvezno se zove lovozakupnik, odnosno predstavnik lovačke udruge na čijem se području nesreća i dogodila da preuzme divljač.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika