Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Turizam

Arboretum Lisičine – turistička destinacija

  Petar Žarković/Glas Slavonije           27.07.2009.         13232 pogleda
Arboretum Lisičine – turistička destinacija

LISIČINE - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije dobila je na raspisanom natječaju Ministarstva turizma bespovratnih 40.000 kuna za projekt „Arboretum Lisičine - turistička destinacija". Sredstva će se utrošiti za analizu i determinaciju biljnih vrsta u arboretumu Lisičine te postavljanje pločica sa stručnim oznakama vrste i areala na latinskom i hrvatskom jeziku.

Poslije Domovinskog rata, od sela Lisičine u općini Voćin ostale su samo ruševine, mahom tako obrasle gustim žbunjem da su ostaci nekad bogatih kuća jedva zamjetljivi. Očuvana je tek pravoslavna crkva, u kojoj se više nitko ne moli i u kojoj nema tko (ali ni komu) zvonom označiti podne, ali koju je, ostavljenu samoj sebi, 'načeo' zub vremena. Veliku štetu pretrpio je i arboretum, koji je danas u vlasništvu Uprave šuma Našice, a koji bi trebao postati vrijedna slavonska turistička destinacija, poput Jankovca i Parka prirode Papuk, Kopačkog rita, Vučedola ili Orahovačkog jezera. Prije Domovinskog rata s oko 2.500 različitih vrsta drveća i grmlja iz gotovo cijelog svijeta arboretum Lisičine bio je jedan od najznačajnijih arboretuma u jugoistočnom dijelu Europe. Taj lokalitet danas ima oko 500 taksona i kultivara, a sve ostalo uništeno je ratnim zbivanjima i posljedicama. S obzirom da je cijelo područje bilo minirano, sustavna briga o obnovi arboretuma bila je onemogućena, a posljednjih godina nastoji se ostvariti projekt njegove zaštite i revitalizacije. Premda je prije više godina najavljena i obnova zgrade arboretuma, koja nokad nije završena, a koja je trebala biti državni centar za šumarsku genetiku, od toga još uvijek ništa.

Predviđeno je da se Arboretum razvija pod nadzorom stručnjaka Šumarskog fakulteta te da se financira isprva kao objekt s posebnom namjenom sredstvima šumarstva, a kasnije samostalno sredstvima vlastite rasadničke proizvodnje i naplatom ulaznica te iskorištavanjem okolnog zaštitnog pojasa šuma, a tek manjim dijelom sredstvima Hrvatskih šuma.

Arboretum će kao zaštićena prirodna vrijednost zasigurno više nego značajno obogatiti turističku ponudu Virovitičko-podravske županije

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

dalton
29.7.2009. 14:34
Potpisujem sve što je napisao ladno pivo iako nisam pivopija. Arboretum je nevjerojatno bogatsvo i stvoreno je na entuzijazmi i široj potpori. Vrijeme je da se stvari dovedu na čistac. Đuro imaš satisfakciju da te se uvijek spominje u pozitivnom kontekstu uz Arboretum. Molim da se Arborertum uvijek piše s velikim slovom. Nešto mora da krene, strpimo se malo......
ladno pivo
28.7.2009. 12:59
Stvarna je činjenica da su spomenutu crkvu poslije "oslobađanja" zapalili naši vojnici , da su objekti u koje je uloženo milijunske vrijednosti opljačkali naši vojnici te da su bogatstva aboretuma devastirana od strane naše vojske. Pitam se sada čiju zemlju su oni palili , čije nacionalno bogatstvo uništavali i zbog čega . Sada imamo ruševinu koju ćemo svi zajedno morati obnoviti.
Nadalje , ovaj Aboretum je podigao Đuro Jorgić i održavao ga godinama. Osobe iz "instituta" su dolazile i nosile sadnice , da ne kažem pljačkale a dokazi za to postoje čak su pojedinci i sve to zabilježili kamerama. Jedina osoba koja bi Aboretum mogla vratiti u približno stanje koje je nekad bilo je Đuro iz prostog razloga jer ga je on i stvorio a i živi u neposrednoj blizini. Naravno , on nije podoban za to.


Još iz kategorije Turizam