Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Aragović: Proizvođači duhana diskriminirani

  vn           18.01.2018.         1339 pogleda
Aragović: Proizvođači duhana diskriminirani

Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list", Virovitica smatra kako je Zakon o duhanu čiji je Nacrt potrkaj prošle godine upućen na saborsku proceduru, diskriminirajuć za hrvatske proizvođače te ga treba uskladiti s direktivom i Uredbom Europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda. Njihovo priopćenje, koje potpisuje predsjednik udruge, Željko Aragović, prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo poljoprivrede potkraj prošle godine uputilo je u proceduru Nacrt Zakona o duhanu, koji se usuglašava još od 2010. godine sa pravnom stečevinom europske unije.

Postojeći Zakon bitno diskriminira proizvođače duhana u RH, na način da im onemogućava trženjem svojeg proizvoda sirovi duhana na tržištu europske unije, što je u suprotnostima direktiva i Uredbi europske unije o zajedničkom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Posljedice diskriminirajućeg Zakona osjetio se izrazito na niskoj prosječnoj otkupnoj cijeni duhana, koja je u RH najniža od svih zemalja europske unije, u RH 12,80 kuna za kg, a u EU 18,70 kuna za kg , što je dovelo do znatnog pada proizvodnje u RH u posljednjih 8 godina za 40 % .

Izgubljeno je 600 OPG, kao i nekoliko tisuća radnih mjesta.

S obzirom da proizvodnja duhana nema alternative, manje više zaposleni na duhanskim poljima napustili su ruralne sredine i otišli na tržište EU-a.

Iako sve to, nije se trebalo dogoditi, naime duhan je deficitarna sirovina na tržištu EU. EU godišnje proizvede 200 miliona tona sirovog duhana, a potrebe su 400 miliona tona, cijene sirovog duhana na tržištu EU povijesno su visoke, te se kreću prosječno u pojedinim zemljama i preko 26 kuna za kilogram, što 105 % više nogo u RH. Slobodnog duhana na tržištu EU nema i traži se kila više.

Hrvatski proizvođači duhana imaju ogromnu priliku , da plasiraju svoju iznimno kvalitetnu sirovinu na tržište EU i postignu znatno bolju cijenu od sadašnje, što je jedan od preduvjeta za vračanje povjerenja u tu proizvodnju, rast zaposlenosti i zadržavanja ljudi u ruralnom prostoru, pogotovo na područjima, koja su vezana za tu proizvodnju Virovitičko – podravska i Požeško-slavonska županija.

 Temeljem toga Udruga hrvatskih proizvođača duhana “ krupan list” zalaže se za usklađivanjem Zakona o duhanu sa direktivama i Uredbama EZ, zalaže se za liberalizaciju tržišta i jačanje organizacije proizvođača duhana.

U skladu s time, predloženo je niz izmjena na Nacrt Zakona o duhanu, koji uvode nove poslovne subjekte u otkup duhan, jasnije definiraju ugovorne odnose između poslovnih subjekata u lancu trgovine sirovim duhanom.

Snažno se zalažemo za obavezno organiziranje proizvođača u proizvođačke organizacije, koje bi bile temelj buduće organizacije proizvodnje .

Organizacija proizvodnje kroz proizvođačke organizacije, daje mnoge prednosti, proizvodnji duhana, kao što su: sljedivost, bolju kontrol, bolju pregovaračku poziciju samih proizvođača, tržišnu orijentiranost ne samo kroz sirovi duhan, već kroz prerađeni i duhanske proizvode.

Drugim riječima proizvođači duhana kroz proizvođačke organizacije imaju priliku zaokružiti ciklus pod krilaticom “od sjemena do dima”, što je put do krajnjeg potrošača, te time jačanja poduzetništva, konkurentnosti, a samim time i opstanak i širenja proizvodnje duhana u RH.

Procjenjujemo da bi Zakon do ljeta 2018 g prošao saborsku proceduru, te bi proizvođači duhana već u 2019 g, bili tržišno orijentirani, a 2018 g iskoristiti za organiziranje u proizvođačke organizacije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda