Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

APEL UGP-a GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA: Gradovi, hoćete li pomoći vašim cvjećarnama ili ne? Na vama je!

  ugp           17.10.2023.         3703 pogleda
APEL UGP-a  GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA: Gradovi, hoćete li pomoći vašim cvjećarnama ili ne? Na vama je!

Udruga Glas poduzetnika poziva gradonačelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Svih svetih proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine, a naročito cvjećarne i suvenirnice mogli raditi. Smatramo da je blagdan Svih svetih naročito važan za cvjećarne koje se tjednima pripremaju za narudžbe kako bi svojim kupcima i sugrađanima omogućile da kupe aranžmane i svijeće za grobove svojih najmilijih, te nam je nezamislivo da ove godine to neće biti moguće.

Odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini stupile su na snagu 1. srpnja 2023.g., a njima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom, ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima. “Suluda odluka Vlade o zabrani rada praznicima i nedjeljama pogađa prvenstveno male trgovce i sve nas dovodi do toga da sasvim nepotrebno trebamo improvizirati. UGP doista apelira na zdrav razum naših gradonačelnika i načelnika, te poziva da na ovaj način pronađu model za omogućavanje jednog od temeljnih prava - prava na rad” - izjavio je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

U kolovozu 2023. godine, nakon apela Udruge Glas poduzetnika, koja je pozvala gradonačelnike da donesu Odluku kojom se proglašavaju sajamski dani na njihovom području, mnogi gradovi su tu inicijativu usvojili. Na taj način omogućili su posebnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavnim dijelovima sajamskih događanja te su barem dijelu poduzetnika omogućili rad od 9:00 ujutro pa sve do 24:00 sata.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te u srpnju 2023. podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja kao i da naši sugrađani imaju mogućnost prisjetiti se svojih najmilijih i posjetiti ih na njihovom posljednjem počivalištu uz cvijet i svijeću.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo