Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Kultura

Antonija Šerer: Licitarska srca pod slamnatim krovovima

  Sandra Pocrnić Mlakar           21.06.2013.         3293 pogleda
Antonija Šerer: Licitarska srca pod slamnatim krovovima

"Ja vam nisam rođena Mikeška al jać vam divant onak kak se njegda divanlo kad sam bila mala curca. Ondak nije bilo lefutrike, radja i televizije, a bome ni avta.
Moj otata je imo kola s drvenim točkovima s kojima se vozjo ak je njekad nekud moro ić, il dovest brašna i šrota iz mlina iz Sopolja il odvest košćice od valjanki u olajnicu. Ondak je uprego kobilu Olgu u kola, metnijo ponjavu prek daske za sjest, a ja sam se morala dobro držat za ljevču, kad sam se snjim ćela vozt, da me ne istrese kad jače potjera koblu preko rupa po putu."

Tako je predstavljanje svoje knjige "Licitarska srca pod slamnatim krovovima" započela Antonija Šerer, koja je Virovitičanima u Zagrebu pripremila šarmantan potpuri uspomena iz svoje knjige i starogradskih napjeva u izvedbi Josipa Krznarića Pepija na klavijaturama i Ivana Kovačevića na violoni.

Antonijine priče na originalnom mikeškom narječju čitale su Vlatka Pecikozić-Flohr i glumica virovitičkog kazališta Snježana Lančić Prpić. Vlatka Pecikozić-Flor već 40 godina živi u Njemačkoj, stoga je sačuvala mikeški naglasak svog djetinjstva i zajedno s Antonijom sudjeluje u projektu kojim bi se trebao očuvati izvorni mikeški govor. U suradnji s Jasminom Jurković Petras, urednicom knjige "Licitarska srca..." , Antonija i Vlatka već su prikupile 400 pojmova iz mikeškog govora, a ovo ljeto nastavljaju svoj projekt.

Antonija Šerer zahvalila je svima koji su sudjelovali u stvaranju njezine knjige, među kojima je i Bernarda Idžojtić, čiji je akvarel na naslovnici knjige te Grad Virovitica, koji je financijski pomogao objavljivanje knjige. Neumorna Antonija već najavljuje još jednu, dosad treću, svoju knjigu u kojoj će opisati autentične mikeške običaje.

Svatovski rituali, raskoš berbe, peruške, dizani kolači s orajima, preskakanje ivanjske vatre... i mnoštvo sličnih motiva i uspomena koji su obilježile njezino djetinjstvo opisala je Antonija Šerer u svojoj knjizi. Prisno i dojmljivo,  svakodnevnica ovjekovječena u njezinim pričama postaje narodno blago, a kako je u predgovoru napisala urednica knjige Jasmina Jurković Petras, zahvaljujući Antonijinim pričama etnografske vrijednosti mogu se smjestiti u izvorni kontekst.
Josip Krznarić oduševio je Virovitičane izvedbom vječno popularnih pjesama "Kad bi ove ruže male" i "Jesenje lišće", dok je 89-godišnji Ivan Kovačević na violoni solo odsvirao nezaboravna dva tanga iz filma "Tko pjeva zlo ne misli".

Nakon predstavljanja knjige, Antonija je Virovitičane počastila dizanim kolačima (i) s orajima i sokom od bazge. Uz klavijature Josipa Krznarića, prije rastanka Virovitičani su razdragano zapjevali, pa zaplesali.

Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
9.7.2013. 9:52
@terzo
Ništa se ne pravim jedinim Mikešom i na ovom portalu nas ima s tim nickom barem nekoliko nego sam pišem kak je...a ti kaž da nij pa da lipo raspravimo...
terzo
5.7.2013. 21:23
" Sandra...ovaj put s` ga dobro zafofljala..."

Ne , moj mikes , neprav se jedinim mikesom.
Mikeš09
24.6.2013. 13:36
...ondak je uprego koblu Olgu...i nije ćela...neg štila...kad jače potira...a ne potjera...
No bez obzira...pohvala za svaki pokušaj očuvanja naše baštine i pozdrav autorici čije su knjige svejedno odlične i preporučujem ih svakome ko voli Virov`cu i naš lipi Mikešland...
Mikeš09
24.6.2013. 13:27
Lipo vam autor`ca kaže da nij Mikeš`ca...al opet...ne more govor iz Borove bit govor Virov`tice...to jest mikeški...štaj vama...toj sam slićni govor al nikak mikeški... Mikeški je jedinstveni i sam ga u Virov`tici ima...pogledajte malo knjige i nauku!
eee...Sandra,Sandra...ovaj put s` ga dobro zafofljala...
terzo
22.6.2013. 8:34
Ah ! Antonija, makar nis rodena "mikeska", al divanis ko prava , milina ....... poz terzo
terzo
22.6.2013. 8:28
..bem ti sumpora , stoj` to krasno , da ti suza naoko dojde .

Barem malo stare mikeske kulture (kojaj vec davno Virovticu ostavla iza ledja .


Još iz kategorije Kultura