Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Roklicerove večeri

Antonia Budano uoči gostovanja u Cugu: Ono što me privlači i kako se osjećam je izrazita senzualnost i ženstvenost, i u pisanoj riječi i u pokretu

  Goran Gazdek           19.10.2019.         5655 pogleda
Antonia Budano uoči gostovanja u Cugu: Ono što me privlači i kako se osjećam je izrazita senzualnost i ženstvenost, i u pisanoj riječi i u pokretu

Večeras (subota, 19.listopada) počinje 3. sezona Rolicerovih večeri. Bit će to 49. subota kako se u Cugu druže pjesnici, pisci, glumci, glazbenici, fotografi i likovni umjetnici. Iz Osijeka nam dolazi pjesnikinja Antonia Budano koju pamtimo po nastupu iz siječnja prošle godine, a imali smo je prilike vidjeti i čuti u studenom 2017. na glumačko-književnoj večeri Stop nasilju nad ženama održanoj u caffe baru Pub.

Imate čast otvoriti novu sezonu Roklicerovih večeri u Cugu. Robert Vam je bio prijatelj, nastupali ste zajedno. Kakve Vas uspomene vežu uz Roberta?
- Isprepliću se dragost i čast na spomen Roberta. Lijepe uspomene, divna iskustava. Prepoznao je u meni mogućnost i neku skrivenu nadarenost pa je se odlučio, kaočlanici Frika dodijeliti mi jednu kompleksnu ulogu u filmu čiju režiju potpisuje on. Njegov cilj bio je okupiti glumce amatere, zajedno s profesionalcima. S Robertom sam se srela uoči jedne TV emisije u kojoj smo oboje gostovali. Doživjela sam ga izuzetno inteligentnim i zanimljivim, finih manira. I tako je počela suradnja. Zajedno smo odigrali dječji igrokaz na Pedijatriji osječke i virovitičke bolnice, u jednoj školi i jednom vrtiću. Iz njegovih djela se dosta može naučiti. Bio je uistinu svestran – književnik, režiser, glumac… Što drugo reći, čast mi je gostovati i otvoriti Roklicerove večeri. Radujem se susretu s virovitičkim pjesnicima, piscima i ljubiteljima književne riječi.

U Cugu ćete predstaviti pjesme iz svoje nove zbirke promovirane u travnju ove godine. U pogovoru knjige piše da je tematika erotska?
-
Tematika moje nove knjige jest ljubavna i erotska. Svako biće isprepleteno je i duhovno i tjelesno. Za mene je to ljubav, ljubav iskazujem i duhom i tijelom.

Zašto Tirkizno?
-
U knjizi koja ima šest tematskih cjelina, uvrstila sam i pjesmu Tirkizno more. Dugo me držala zamisao nasloviti knjigu po toj pjesmi. Zatim mi se tirkizna boja počela provlačiti kroz neke stihove u sasvim drugom kontekstu. Počela sam ju i sanjati. Željela sam svakako tu boju provući kroz naslov, ali nisam mislila kako bi Tirkizno more bio pravi izbor. Podijelila sam tu svoju nedoumicu s Robertom. Na moje pitanje što on misli kako bi bilo dobro nasloviti knjigu, a da pritom ne bi bilo Tirkizno more ili Tirkiz jer mi je to isuviše asociralo na kamen, on je rekao : Neka bude jednostavno Tirkizno. Danas smatram kako se sve sjajno uklopilo i da je taj naziv idealan za ovu knjigu. Imala sam nekoliko putanja meni bliskih ljudi je li taj naslov dovršen, kao da fali dio. Naslov je mističan, mistične su i korice knjige. Intrigantan je, a ujedno i smirujući, kao i sama boja. A ono što sve ja vidim i doživljavam tirkiznim, čitatelj može iščitati na stranicama moje nove knjige

Što je bila tema Vaše prve zbirke  "Riznica skupocjenih trenutaka" ? Čini se da ste vrlo produktivna autorica.
- Riznica skupocjenih trenutaka izašla je 2017. godine. To je ljubavna poezija, presjek nekog mog djevojačkog stvaralaštva, pjesme pisane u ranoj mladosti koje sam doradila. Jedan nemio događaj potaknuo me da iz sebe izbacim trenutne osjećaje koji su se i meni gomilali. Tako je nastala prva u nizu pjesama iz tog ciklusa pod nazivom Dah. Nakon toga odlučila sam istupiti u javnost sa svojim pjesmama , napisati knjigu. I krenula sam u realizaciju. A nemili događaj završio je sa hepiendom.

Koliko često pišete?
-
Bude dana da napišem po stih, nekada krene bujica pa pjesma sama poteče. Ponekad su to samo natuknice, a ponekad pomisao da sam sve teme iscrpila što naravno nije točno jer već nakon kratke pauze pojave se nove ideje.

Stihove pišete od rane mladosti, dugi niz godina bila je aktivna ritmička gimnastičarka. Kakva je poveznica između poezije i ritmičke gimnastike?
-
Možda netko u tome ne vidi poveznicu, ali ja je imam. S obje stvari sam se počela baviti gotovo istovremeno. To su moje djevojačke ljubavi. Pjesništvo je startalo u ozbiljniju poeziju koja me danas pokreće, a na ritmičku gimnastiku je ostala lijepa uspomena, poneki ekipni i samostalni trofej, druženja i putovanja. Kao što je u književnim žanrovima poezija po meni najsofisticiranija tako je među sportovima ritmička gimnastika najženstvenija. Baš mi sada na um pada – imate žena koje se bave nogometom, ali po mom saznanju nema muškaraca koji se bave ritmičkom gimnastikom. Ono što me privlači i kako se osjećam je izrazitia senzualnost i ženstvenost, i u pisanoj riječi i u pokretu.

Honorarno ste surađivali s Večernjim listom. Zašto niste ostali u novinarstvu?
- Novinarstvom sam se bavila kao honorarni suradnik Večernjeg lista. To je isto tako nezaboravno i hvalevrijedno iskustvo – upoznala sam divne ljude, susretala se s najaktualnijim događajima, obrađivala veliki dijapazon tema. Kod nas je organizacija bila takva da svi prate sve. Imali smo regionalno izdanje, ako se dobro sjećam, na 16 stranica. Kako je padao broj stranica tako smo i mi „univerzalni“ novinari odlazili. Zašto nisam nastavila? Put odveo u drugom smjeru što ne znači da to ne bih voljela ponovno raditi. Možda ne na taj način. Kada bih moga birati voljela bih imati neku samostalnu rubriku, pratiti kulturu ili sport. Ono što mene nikako nije privlačilo i zanimalo su žutilo, crna kronika i politika.

Koji su Vaši kratkoročni planovi?
-
U pripremi su dvije dječje slikovnice za niže uzraste. Čekam ilustracije i do kraja godine planiram dati nakladniku. Imam i jednu priču za nešto stariji uzrast koja bi svjetlo dana trebala ugledati na proljeće 2020. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri