Banner
Barbarić ne odlazi zbog plinske afere nego zbog protupravne gradnje
Grbin: Smiješno je slušati premijera koji nam prodaje priču oko Barbarića
Plenković: U prosvjede seljaka se uključili pripadnici ekstremističke skupine
Pokrovac odgovorio Plenkoviću: Zapaljeno je 1756 iskaznica HDZ-a
SOIH: Uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje odluka poprima partnerski odnos
Jutarnji list: Ruski bogataši vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke
Sa(n)jam knjige u Istri: Vera Mihajlović dobitnica Nagrade Doktor Ivo Borovečki

  Dossier Nokaut

Ante Tomić u Jutarnjem o bećarcu u Virovitici: ‘Dođi, diko, da te dira striko. Cijela stvar završila je loše, Vujić je fasovao kroše‘

  Ante Tomić/Jutarnji list           10.09.2022.         4166 pogleda
Ante Tomić u Jutarnjem o bećarcu u Virovitici: ‘Dođi, diko, da te dira striko. Cijela stvar završila je loše, Vujić je fasovao kroše‘

Liječnik je hadezeovca lagano primio za bradu i okretao mu glavu lijevo i desno, gledajući golemi iskrivljeni i ljubičasti nos - piše Ante Tomić u Jutarnjem listu.  Pipnuo ga je oprezno. "Uuuu!" zastenjao je muškarac. Liječnik je lampicom posvijetlio ždrijelo i bjeloočnice i ispitao kognitivne funkcije pacijenta: "Kako se zovete i čime se bavite?" Ovaj ništa nije rekao.

"Šta je to a-pe-pe-er-er-er?"

Pacijent je i dalje smeteno zurio, očito mu skraćenica ništa nije značila.

"Agencija za plaćanje poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju - ponovite!" zapovjedio je liječnik.

"Jedan dva tri četiri pet šest sedam", ponovio je muškarac polako, ošamućeno.

"Agencija za plaćanje poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju", pokušao je još jednom liječnik.

"Ribanje i ribarsko prigovaranje", odgovorio je hadezeovac. Liječnik je zabrinuto zavrtio glavom i napisao mu uputnicu za snimanje glave.

Čitali ste zacijelo o nemilom incidentu na poljoprivrednom sajmu u Virovitici, u srcu ravne Slavonije. Ako niste, pozvali smo poznati tamburaški sastav Đilkoši da nam u duhu lokalnih običaja, u formi bećarca, pomogne opisati kako je to bilo. Momci, izvolite. Na usku improviziranu pozornicu iza mene se sada penju šestorica njih s crnim šeširićima i vezenim prslucima, s muzičkim instrumentima u rukama, i smjesta počinju svirati. Nakon kratkog uvoda vođa orkestra, primaš Krešimir, dvaput prodorno zazviždi i počne: Pod šatorom Plenković je bio Domaćem agraru nazdravio.

"Ajde sad ti, Mlađo!" zaviče primaš, a berdaš Mladen veselo prihvati: Počelo je svečano i radno, al u po noći potukli se gadno.

"Stop! Stop, krivo!" prekidam ja na ovom mjestu.

U trenutku kad je izbila tučnjava, premijer i drugi visoki gosti, ministri, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, predstavnici turističkih zajednica i gospodarskih komora odavno su bili napustili 25. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2022. na kojemu se nakon dvije pandemijske godine okupilo više od 460 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Andrej Plenković imao je zapažen govor, najavio paket Vladinih mjera koji će građanima možda pomoći u krizi, ali je vjerojatnije da neće, nakon čega se ispričao obavezama sutradan ujutro, ukrcao u crnu limuzinu i sa svitom odjurio put glavnog grada. Još on nije došao do naplatnih kućica autoceste, domaćini su odahnuli, poskidali sakoe, zavrnuli rukave košulja, razvezali kravate, sklonili šampanjce i sokiće i odnekud izvukli pravo piće za muškarce, rakiju šljivovicu od dvadeset pet gradi. Društvo je postalo glasnije, neslužbenije, intimnije, a muzika brža.

Grlatošću se, po riječima svjedoka, isticao hadezeovac s početka ovog teksta, Antun Vujić, šef Agencije za plaćanje poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Činovniku koji je nadzirao državni novac svi su se pod šatorom nastojali omiliti, proizvođači pšenice, suncokreta, šećerne repe i stočnog krmiva, uzgajivači svinja i peradi, voćari i vinogradari, gotovo su se gurali da mu natoče i zagrljeni zapjevaju s njim.

Tamburaši, molim vas... Digni čašu, Vujiću Antune, Pij, Antune, pa nam šalji kune. I tako, čašu po čašu, važni se činovnik iza ponoći lijepo nakitio i čitav mu svijet došao nekako srdačan i dobar. Opila ga je, za pravo kazati, politička moć možda i više nego šljivovica od dvadeset pet gradi. Okružen obožavateljima sam se sebi učinio snažan, lijep i mlad, ispunila ga je oholost, pomislio je da može i smije više nego je stvarno mogao i smio.

Zagledao se u jednu ženu, jednu zgodnu mlađu gospođu, nije znao ni tko je ona ni kojim se poslom našla na sajmu, ali je zaključio, bogzna zašto, kako njoj ne bi bilo mrsko da je on, kao šef Agencije za plaćanje poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomazi po guzici. Vraćamo se nakon muzičkog broja...

Dođi, diko, da te dira striko.
Dođi, draga, da te pipnem straga.
Gledaj rđe, hoće žene tuđe.
Gle uhljeba on bi nešto...
Jedan dva, op sa sa!

Ali, samo što je on gospođu nevino, bez ikakve zle namjere, sasvim prijateljski potapšao po guzi... Tras!

U šatoru se trenutno gasilo i svjetlo i muzika, a šef A-pe-pe-er-er-era se srušio kao svijeća na tlo. Šta se ovdje dogodilo? Žena je bila udana, i tu joj je bio suprug, koji je na sajmu zaposlen kao domar. Taj ne sije ni pšenicu ni suncokret, niti ima vinograd ni farmu svinja da bi se ulizivao Vujiću, već je samo pod jedan - ljubomoran, pod dva - naprasite naravi i pod tri - najgore od svega, teške ruke. Tamburaši, izvolite...

Bila je to supruga domara,
Od domara fasovo šamara.

"Krešimire, dopustite, domar ga nije šamarao, već je to, svjedoci tvrde, bio jedan jedini uzorni boksački udarac", upozorim ja, a primaš se odmah ispravi: Cijela stvar završila je loše Kad je Vujić fasovao kroše. Hadezeovac je klasično nokautiran beživotno ležao jedno vrijeme u sajamskom šatoru dok nije došla Hitna pomoć i pažljivo ga ostrugala s betona. Nastavak znate, opisao sam ga na početku. Jadnik je završio sa slomljenom nosnom kosti i podljevima ispod očiju, a čini se da mu ni u glavi nije sve dobro jer se uopće ne sjeća incidenta.

Priča o ovome izašla je prvo na lokalnom, malom, ali drčnom, nepotkupljivom portalu Virovitica.net, pa na Telegramu, a kratko zatim su je preuzeli svi drugi.

Ne bez određene zluradosti, svima nam je drago čitati ako se negdje neki muškarci pobiju oko žena. Nije nam drago, naravno, ako to završi fatalno, nipošto ne odobravamo teže nasilje, ali krvave nosove, izbijene zube i prijave za remećenje javnog reda i mira, dok je sukob u području rada Prekršajnog suda, svesrdno pozdravljamo. A dodatno nas veseli da je jedan hadezeovac kažnjen zbog svoje oholosti jer, znate i sami, hadezeovci to stalno čine. Opijeni moći sasvim gube mjeru.

Svakodnevno gledamo kako oni misle da mogu i smiju više nego je dopušteno i dolično, kako uporno zaboravljaju na pristojnost, kako bezobzirno grabe tuđe, i sve su neumjereniji, sve nezasitniji. Čitati kako je jedan takav dobio šaku u nos bilo je ugodno, gotovo iscjeljujuće. Virovitičkog bi domara valjalo poslati i u Sabor, Vladu, DORH, USKOK, HGK, Narodnu banku, Inu, Hrvatsku poštu i Hrvatske željeznice, da gadove sve redom lema.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Nokaut