Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Priroda društva

Anita Moorjani – putovanje do raja s povratnom kartom

  Davor Suhan/Moja Rijeka           29.11.2013.         3113 pogleda
Anita Moorjani – putovanje do raja s povratnom kartom

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Bolnica je savršeno mjesto za osobni duhovni razvoj. Primijetio sam to još prije nekoliko godina kada bih svako malo odlazio na hitnu, gdje bih po nekoliko sati meditirao na svjetlo i zvuk, gledajuću u zelene lampice koje se pale i gase na bip, bip, bip...strahujući stalno da ne začujem onaj zlokobni biiiiiiiiiiiiiiiiiiiip. S vremenom sam shvatio da su takvi strahovi nepotrebni, jer kada bi se to i desilo ja ga ne bih niti čuo. Čemu, dakle, dizati paniku. Nakon ove spoznaje mogao sam se mirno prepustiti sudbini i opušteno uživati u duhovnoj kontemplaciji. Ne kaže se uzalud - "Prvo razum pa onda duhovnost."

A boravak na odjelu intenzivne njege uvijek je prilika za intenzivno razmišljanje o životu, u čemu nas  ni sama smrt ne može spriječiti. Dapače, smisao smrti upravo i jest intenzivno suočavanje sa životom - oči u oči sa svime onim što smo bili i onim što doista jesmo - i onaj tko to preživi (a prežive svi) doživljava trenutno iscjeljenje, koje ni povratak u bolesno tijelo ne može zaustaviti,  barem ako je suditi po onome što kaže Anita Moorjani,  jedna od onih osoba čije svjedočanstvo o tom krajnjem iskustvu doista vrijedi poslušati.

Preporuka je to i gotovo svih upoznatih liječnika sa kojima sam uspio popričati o ovoj temi. Sat i pol vremena koliko traje priloženi video zapis njenog izlaganja pred publikom u Sedoni, predstavlja vrhunsku nastavnu lekciju za sve koji brinu brigu o zdravlju i bolesti.

U jednom dijelu i sama govori upravo o potrebi ove vrste edukacije koja bi pomogla čovjeku da se suoči sa najvećim strahom koji poznaje.

Zdravo-razumski gledajući, neka alternativa praktički i ne postoji. Tvrda službena znanost u tom je pogledu veoma nemoćna. Pretočena u školsko znanje koje formira mentalnu percepciju istine teško se nosi sa strahovima koji drhte pred samim životom, a kamoli s onima koji strahuju pred smrću.

Takva uska obrazovna strategija sve više se pokazuje kao pogrešan put, što se posebno odnosi na sustavno zanemarivanje spoznajnih uvida osoba koje su doživjele kliničku smrt, čija vedra iskustva mogu trajno ublažiti muke neizlječivih bolesnika do takvih razina koje nadilaze okvire najsmjelijih prognoza.

Malo tko je, ili čak nitko iz društvenih krugova u kojima sam se kretala, dijelio ili razumio moj novi pogled na svijet. Nisam se više ničega bojala. Nisam strahovala od bolesti, starosti, gubitka novca, ili bilo čega. Kada vam smrt nije strašna, onda je malo što preostalo da vas može uplašiti -  reći će Moorjani

Mnogi klinički psiholozi veoma respektiraju ovakva iskustva - svjesni širokog spektra terapijskog učinka koji poprimaju dimenzije holističkih razmjera - kao i spoznajne uvide u razvojne faze manifestirane bolesti:  

Kada se bolest pojavi u vašem tijelu, ona je već postojala u vašoj energiji, vašim emocijama  jako dugo prije nego ju počnete primjećivati. Vaše emocije je nose veoma dugo vremena prije nego li se manifestira.

Zanimljivo je primijetiti kako narušavanje zdravlja započinje opstrukcijom prirodnog toka ljudskih vrijednosti, što najčešće započinje prekidom dotoka ljubavi prema sebi. Ta blokada unutar sebe, automatski blokira i vanjski tok (usmjeren prema drugima). A sve izgleda počinje gomilanjem raznih strahova skupljenih odrastanjem, počevši od najsitnijih ljudskih briga do lomača i galgi društvenih predrasuda.

Ali bolje prepustimo riječ iznimno dragoj Aniti Moorjani.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

atma
5.12.2013. 14:36
@bać joza, možete Vi vjerovati ili ne vjerovati u reinkarnaciju, ali to je činjenica. Nema govora o vjerovanju. Zašto je to tako teško shvatiti? Tijelo se neprestano mijenja, ali mi osjećamo da smo ista osoba. Imali smo tijelo djeteta i gdje je sada to tijelo? Stara osoba imala je i tijelo djeteta i tijelo mladića, a sada ima tijelo starca. Prije je bila ista osoba i sada je ista osoba. Zašto u budućnosti ne bi ostala ista osoba? Zaključak je - ja nisam ovo tijelo!
Davor
5.12.2013. 12:53
@bać joza, kršćanstvo je vjera u Isusa Krista, a ne vjera u učenje Kršćanskih Crkava. Isusa priznaju i budisti i hindusi...oni također imaju svoju priču o Njegovom nauku. Na ljudima je da izaberu. Kršćanin se može biti i ako nisi član niti jedne kršćanske Crkve. Isus je religija ljubavi, a ne religija neke ideologije, zato (kako bi to rekao Papa Ivan Pavao II.) "nije važno koje smo vjere nego kakva su nam djela".
bać joza
5.12.2013. 8:12
Poštovani!

Duša i tijelo su dvije sastavnice čovjeka koje doživljavaju svoj zajednički život. U trenutku smrti tijela, duša i dalje živi. Budući da je bila jedinstveno vezano uz tijelo, teško je vjerovati da će ponovno otići u neko drugo tijelo. Kada bi to bilo tako, ovo tijelo ne bi ništa značilo i ne bi predstavljalo nikakvu važnost što se izravno sukobljava s kršćanskim poimanjem duše i tijela.

Hinduizam, budizam, Hare Krišna i druge istočnjačke religije zastupaju teoriju seljenja duša i ona je dio njihove nauke. No, seljenje duša nije dio nauke kršćanstva kao niti dio nauke židovstva i islama. Monoteističke vjere ne poznaju seljenje duša, nego smiraj duše u vječnoj sreći ili raju i kaznu duše u paklu.

Svatko zastupa svoje naučavanje i svačije je ispravno za njega. Pravi istinu ćemo tek vidjeti u vječnosti.

Pozdrav!
atma
4.12.2013. 23:44
@Davore, Gita je suho zlato! Tko ne bi uživao čitajući taj nektar! Pozdrav!
Davor
4.12.2013. 23:35
atma, mislim da si u pravu...A glede samog pitanja, sve polazi od vlastitog svjetonazora gdje veliku ulogu igra duhovna tradicija...Meni ne izgleda teško...ja uživam u čitanju Gite :)
atma
30.11.2013. 20:36
Pod pretpostavkom da je Anita vjerodostojna, iskusila je ono što je opisano na samom početku učenja Bhagavad-gite. Kažem početku, jer je spoznaja "Ja nisam ovo tijelo" abc duhovnog razumijevanja.

"Kao što utjelovljena duša u ovom tijelu prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena." (Bg. 2.13)

To uopće nije teško shvatiti ... ili ipak jest?


Još iz kategorije Priroda društva