Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Županija

Andrović u Glasu Slavonije: Nova radna mjesta i poduzetništvo – naš su prioritet koji nema alternativu

  Glas Slavonije           05.09.2017.         1994 pogleda
Andrović u Glasu Slavonije: Nova radna mjesta i poduzetništvo – naš su prioritet koji nema alternativu

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u srijedu je ponosno stisnuo ruku budućim studentima koji će od ove jeseni stanovati u novom Studentskom domu u Virovitici. Slijed je to razvoja studentskih programa i uvjeta od 2007. godine, kada je uredbom Vlade RH osnovana Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici i koja je od početnih 150 došla do današnjih 500 studenata, ne samo iz Virovitičko-podravske županije već iz cijele Hrvatske.

Od 128 gradova u Hrvatskoj, Virovitica je sedma u RH po studentskom standardu. Od pokretanja Visoke škole do uvjeta kakve nemaju u velikim sredinama prošlo je deset godina, no Virovitica danas ima i Visoku školu i studentski restoran i najljepši i najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj, i to sve na jednom mjestu. Malo dalje ponosno će stajati i Tehnološko-inovacijski centar, projekt Virovitičko-podravske županije.

BIT ĆE TO ZAOKRUŽENA CJELINA JEDNOG STUDENTSKOG KAMPUSA

– Ovaj nekada vojni kompleks postaje studentski kampus. Budućnost je u znanju jer samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama. U posljednjih osam godina izgradili smo oko 30 novih škola, pet sportskih dvorana. Zanima nas modernizacija školstva, razvoj u STEM području, ali sufinanciramo i nabavu učenicima prvih razreda – podcrtao je Igor Andrović.

No nije Andrović ponosan samo na obrazovanje. Bio je dugogodišnji direktor sajma Viroexpo, koji je među tri najznačajnija u Hrvatskoj, a u veljači iduće godine imat će svoje 23. izdanje. Razvoj poduzetništva jedna je od prioritetnih zadaća Županije, Androvićev cilj trasiran još u vrijeme predizborne kampanje.

PODRŽATI PODUZETNIČKE IDEJE MLADIH

– Tri nova inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, uz postojeći u Virovitici, činit će Mrežu poduzetničkih inkubatora. Kada je ovaj natječaj bio raspisan, bio sam direktor Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je također izgrađen sredstvima EU-a. U roku od samo šest mjeseci taj je inkubator bio potpuno popunjen početnicima poduzetnicima. Poduzetnički inkubator VPŽ pridonio je razvoju poduzetništva i zapošljavanju, a tako će biti i s nova tri. Mlade treba podržati u njihovim poduzetničkim idejama. Virovitičko-podravska županija uvijek će stajati uz njih kako bi se povećala zaposlenost i kako bi oni ostali u Hrvatskoj. Pokazatelji upozoravaju da imamo pozitivnih pomaka. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica ukupni prihod poduzetnika na području naše županije u 2016. godini značajno je povećan i iznosi 3.880.661.000 kuna, odnosno 10 posto više nego u 2015. godini. Nova radna mjesta i razvoj poduzetništva naš su prioritet koji nema alternativu – kaže Andrović.

– Županija smo koja prednjači u povlačenju sredstava iz EU fondova, a na ta sredstva oslanjat ćemo se i ubuduće. VIDRA je najuspješnija razvojna agencija u Hrvatskoj. Zahvaljujući njoj, imamo značajna ulaganja poljoprivrednika u budućnost. Poljoprivreda na ovim prostorima nema alternativu, a u tome i mi kao županija i naši poljoprivrednici, ali i svi poljoprivrednici u Hrvatskoj, imamo potporu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Mljekarstvo je grana koja nas posebno interesira. Nekada su našu županiju zbog velike proizvodnje meda i puno farmi muznih krava zvali županija meda i mlijeka. No bivša vlast je potpuno uništila mljekarsku industriju i na nama je da je ponovno osovimo na noge. Zbog toga smo pokrenuli projekt Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu koji će biti spas za mljekare na ovom području, o čemu su se i sami mljekari pozitivno izjasnili – pojašnjava Andrović.

– Važnost boljeg povezivanja Virovitice, Virovitičko-podravske županije i ovog kraja sa Zagrebom brzom cestom od iznimno je velikog značenja za ovo područje. To nam garantira gospodarski razvoj. Time će se osigurati bolja povezanost i mobilnost diljem Hrvatske, ali i s ostatkom EU–a, a za regije i gospodarske subjekte to znači veću konkurentnost u širem europskom okviru.

OBNOVA DVORACA U VIROVITICI I SUHOPOLJU

Virovitičko-podravska županija predstavlja županiju koja se posebno brine i skrbi o kulturnoj baštini. Obnovi Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je danas hotel s četiri zvjezdice, i Dvorca Janković u Suhopolju, pridodan je i projekt Grada Virovitice – obnova Dvorca Pejačević.

– Ono što su neki vidjeli kao ruševinu, Virovitičko-podravska županija vidjela je kao priliku za razvoj kontinentalnog turizma i otvaranje novih radnih mjesta. Kurija Janković obnovljena je u sklopu projekta IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013 “Drava4Enjoy”, i to je ujedno bio najveći projekt turističke infrastrukture cijelog programa. Za godinu dana, jedan od nekad najljepših dvoraca u Slavoniji, Dvorac Janković u Suhopolju, a koji je od potpunog urušavanja spasila upravo Virovitičko-podravska županija i razvojna agencija VIDRA s partnerima, zahvaljujući europskim sredstvima postat će Centar za posjetitelje s potpuno obnovljenim parkom.

– Opća bolnica Virovitica, kojoj je osnivač Županija, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila je projekt “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica” vrijedan 50 milijuna kuna, a odobrena su nepovratna EU sredstva u 100-postotnom iznosu. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric. Potpisali smo i ugovor za obnovu i opremanje sedam ambulanti diljem Virovitičko-podravske županije. Na nama je skrbiti o našim stanovnicima.

Čeka vas još niz velikih projekata.

– Nedavno smo predstavili projekt Geopriče Unesco Geoparka Parka prirode Papuk. Ukupno 90 milijuna kuna za nove sadržaje, Geo-info centar u Voćinu, ali i asfaltiranje ceste do Jankovca, bisera turizma Slavonije. Kontinentalni turizam ima velike predispozicije, a uz dobru promociju i kvalitetne sadržajne usluge i turizam je gospodarska grana koja će omogućiti stvaranje novih poduzetničkih ideja.

BIT ĆEMO LIDERI U NAVODNJAVANJU

U srijedu 6. rujna se otvara Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, jedan od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije.

– Da. Kruna naših ulaganja bit će i službeno otvorenje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1260 hektara i koji će se otvoriti 6. rujna. Uz njega, prošli su nam i sustavi navodnjavanja Novi Gradac Detkovac i Đolta, za što smo potpisali ugovore. U budućnosti očekujemo i sustave navodnjavanja Lukač, kao i Kapinci – Vaška II. Kad se sve to završi, imat ćemo oko 5000 hektara navodnjavanih površina i bit ćemo lider u navodnjavanju u Hrvatskoj. Sve to radimo kako bismo našim poljoprivrednicama omogućili uvjete da navodnjavanjem ostvare veće prinose uz razvoj dohodovnih kultura.

– Virovitičko-podravska županije ima 500 milijuna kuna vrijednih projekata koji su u provedbi do 2020. godine. Od toga oko 250 milijuna kuna projekti su prijavljeni na fondove Europske unije i za njih Virovitičko-podravska županija još uvijek čeka rezultate.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija