Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Županija

Andrović u Glasu Slavonije: Nova radna mjesta i poduzetništvo – naš su prioritet koji nema alternativu

  Glas Slavonije           05.09.2017.         1549 pogleda
Andrović u Glasu Slavonije: Nova radna mjesta i poduzetništvo – naš su prioritet koji nema alternativu

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u srijedu je ponosno stisnuo ruku budućim studentima koji će od ove jeseni stanovati u novom Studentskom domu u Virovitici. Slijed je to razvoja studentskih programa i uvjeta od 2007. godine, kada je uredbom Vlade RH osnovana Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici i koja je od početnih 150 došla do današnjih 500 studenata, ne samo iz Virovitičko-podravske županije već iz cijele Hrvatske.

Od 128 gradova u Hrvatskoj, Virovitica je sedma u RH po studentskom standardu. Od pokretanja Visoke škole do uvjeta kakve nemaju u velikim sredinama prošlo je deset godina, no Virovitica danas ima i Visoku školu i studentski restoran i najljepši i najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj, i to sve na jednom mjestu. Malo dalje ponosno će stajati i Tehnološko-inovacijski centar, projekt Virovitičko-podravske županije.

BIT ĆE TO ZAOKRUŽENA CJELINA JEDNOG STUDENTSKOG KAMPUSA

– Ovaj nekada vojni kompleks postaje studentski kampus. Budućnost je u znanju jer samo znanjem možemo konkurirati naprednim zemljama. U posljednjih osam godina izgradili smo oko 30 novih škola, pet sportskih dvorana. Zanima nas modernizacija školstva, razvoj u STEM području, ali sufinanciramo i nabavu učenicima prvih razreda – podcrtao je Igor Andrović.

No nije Andrović ponosan samo na obrazovanje. Bio je dugogodišnji direktor sajma Viroexpo, koji je među tri najznačajnija u Hrvatskoj, a u veljači iduće godine imat će svoje 23. izdanje. Razvoj poduzetništva jedna je od prioritetnih zadaća Županije, Androvićev cilj trasiran još u vrijeme predizborne kampanje.

PODRŽATI PODUZETNIČKE IDEJE MLADIH

– Tri nova inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, uz postojeći u Virovitici, činit će Mrežu poduzetničkih inkubatora. Kada je ovaj natječaj bio raspisan, bio sam direktor Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je također izgrađen sredstvima EU-a. U roku od samo šest mjeseci taj je inkubator bio potpuno popunjen početnicima poduzetnicima. Poduzetnički inkubator VPŽ pridonio je razvoju poduzetništva i zapošljavanju, a tako će biti i s nova tri. Mlade treba podržati u njihovim poduzetničkim idejama. Virovitičko-podravska županija uvijek će stajati uz njih kako bi se povećala zaposlenost i kako bi oni ostali u Hrvatskoj. Pokazatelji upozoravaju da imamo pozitivnih pomaka. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica ukupni prihod poduzetnika na području naše županije u 2016. godini značajno je povećan i iznosi 3.880.661.000 kuna, odnosno 10 posto više nego u 2015. godini. Nova radna mjesta i razvoj poduzetništva naš su prioritet koji nema alternativu – kaže Andrović.

– Županija smo koja prednjači u povlačenju sredstava iz EU fondova, a na ta sredstva oslanjat ćemo se i ubuduće. VIDRA je najuspješnija razvojna agencija u Hrvatskoj. Zahvaljujući njoj, imamo značajna ulaganja poljoprivrednika u budućnost. Poljoprivreda na ovim prostorima nema alternativu, a u tome i mi kao županija i naši poljoprivrednici, ali i svi poljoprivrednici u Hrvatskoj, imamo potporu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Mljekarstvo je grana koja nas posebno interesira. Nekada su našu županiju zbog velike proizvodnje meda i puno farmi muznih krava zvali županija meda i mlijeka. No bivša vlast je potpuno uništila mljekarsku industriju i na nama je da je ponovno osovimo na noge. Zbog toga smo pokrenuli projekt Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu koji će biti spas za mljekare na ovom području, o čemu su se i sami mljekari pozitivno izjasnili – pojašnjava Andrović.

– Važnost boljeg povezivanja Virovitice, Virovitičko-podravske županije i ovog kraja sa Zagrebom brzom cestom od iznimno je velikog značenja za ovo područje. To nam garantira gospodarski razvoj. Time će se osigurati bolja povezanost i mobilnost diljem Hrvatske, ali i s ostatkom EU–a, a za regije i gospodarske subjekte to znači veću konkurentnost u širem europskom okviru.

OBNOVA DVORACA U VIROVITICI I SUHOPOLJU

Virovitičko-podravska županija predstavlja županiju koja se posebno brine i skrbi o kulturnoj baštini. Obnovi Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je danas hotel s četiri zvjezdice, i Dvorca Janković u Suhopolju, pridodan je i projekt Grada Virovitice – obnova Dvorca Pejačević.

– Ono što su neki vidjeli kao ruševinu, Virovitičko-podravska županija vidjela je kao priliku za razvoj kontinentalnog turizma i otvaranje novih radnih mjesta. Kurija Janković obnovljena je u sklopu projekta IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013 “Drava4Enjoy”, i to je ujedno bio najveći projekt turističke infrastrukture cijelog programa. Za godinu dana, jedan od nekad najljepših dvoraca u Slavoniji, Dvorac Janković u Suhopolju, a koji je od potpunog urušavanja spasila upravo Virovitičko-podravska županija i razvojna agencija VIDRA s partnerima, zahvaljujući europskim sredstvima postat će Centar za posjetitelje s potpuno obnovljenim parkom.

– Opća bolnica Virovitica, kojoj je osnivač Županija, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila je projekt “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica” vrijedan 50 milijuna kuna, a odobrena su nepovratna EU sredstva u 100-postotnom iznosu. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric. Potpisali smo i ugovor za obnovu i opremanje sedam ambulanti diljem Virovitičko-podravske županije. Na nama je skrbiti o našim stanovnicima.

Čeka vas još niz velikih projekata.

– Nedavno smo predstavili projekt Geopriče Unesco Geoparka Parka prirode Papuk. Ukupno 90 milijuna kuna za nove sadržaje, Geo-info centar u Voćinu, ali i asfaltiranje ceste do Jankovca, bisera turizma Slavonije. Kontinentalni turizam ima velike predispozicije, a uz dobru promociju i kvalitetne sadržajne usluge i turizam je gospodarska grana koja će omogućiti stvaranje novih poduzetničkih ideja.

BIT ĆEMO LIDERI U NAVODNJAVANJU

U srijedu 6. rujna se otvara Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, jedan od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije.

– Da. Kruna naših ulaganja bit će i službeno otvorenje sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1260 hektara i koji će se otvoriti 6. rujna. Uz njega, prošli su nam i sustavi navodnjavanja Novi Gradac Detkovac i Đolta, za što smo potpisali ugovore. U budućnosti očekujemo i sustave navodnjavanja Lukač, kao i Kapinci – Vaška II. Kad se sve to završi, imat ćemo oko 5000 hektara navodnjavanih površina i bit ćemo lider u navodnjavanju u Hrvatskoj. Sve to radimo kako bismo našim poljoprivrednicama omogućili uvjete da navodnjavanjem ostvare veće prinose uz razvoj dohodovnih kultura.

– Virovitičko-podravska županije ima 500 milijuna kuna vrijednih projekata koji su u provedbi do 2020. godine. Od toga oko 250 milijuna kuna projekti su prijavljeni na fondove Europske unije i za njih Virovitičko-podravska županija još uvijek čeka rezultate.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.