Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Andrović: Primjer odlične suradnje Hrvatske i Mađarske je obnovljena Kurija Janković u Kapela Dvoru

  vpž/foto Kristijan Toplak           06.02.2018.         1097 pogleda
Andrović: Primjer odlične suradnje Hrvatske i Mađarske je obnovljena Kurija Janković u Kapela Dvoru

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović sudjelovao je u Osijeku na okruglom stolu o mogućnostima gospodarske, kulturne i turističke suradnje u Podravini, a sve u sklopu međunarodne konferencije „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC.

Uz njega na okruglom stolu su govorili Norbert Biró predsjednik Skupštine Županijske samouprave Somogy i dopredsjednik Pannon EGTC-a; Ferenc Horváth zamjenik načelnika Lendave, Sandra Herman zamjenica župana Međimurske županije kao i Rabb Szabolcs tajnik Pečuško-baranjske trgovačke i industrijske komore.

Sudionici su govorili o važnosti prometne povezanosti. Tako je Ferenc Horváth zamjenik načelnika Lendave apostrofirao prometne povezanosti, prije i poslije dolaska autoceste.

– Uz brzu cestu, stigli gu nam novi investitori, otvorila su se nova radna mjesta, smanjen je odlazak mladih u inozemstvo. Istina, nama je Austrija blizu, pa velik broj ljudi tamo radi, ali žive u Sloveniji. Dok nismo imali brzu cestu, nije bilo takvog gospodarskog rasta. Primjerice, najavila nam se IKEA, koja kod nas hoće otvoriti tvornicu uz 650 novih radnih mjesta. Sva ta bolja prometna povezanost, samo u zadnje dvije godine nam je donijela i 100.000 turističkih posjetitelja.

Govorilo se i o promociji vinskog turizma. Župan Andrović je naglasio kako je uz pomoć Virovitičko-podravske županije, i razvojne agencije VIDRA, grad Orahovica realizirao projekt ”Vinskih priča” uz partnerstvo s gradom Villány što je imalo za cilj promociju vinara s hrvatske i mađarske strane. Značajna sredstva dobila je i Srednja škola Stjepana Ivšića u Orahovici za svoj ”vinski praktikum”. Uz to promovirani su i vinari s ovog područja, jer vinski turizam predstavlja važan segment dolazaka posjetitelja.

Andrović je naglasio i važnost suradnje Hrvatske i Mađarske, posebno u našem, pograničnom području.

– Kada govorimo o dobroj suradnji Hrvatske i Mađarske, primjerice, u sklopu projekta Drava4Enjoy, europskim sredstvima smo obnovili Kuriju Janković u Kapela Dvoru. Ona je danas Hotel baština s četiri zvjezdice, jedina takva u Slavoniji, koja bilježi velik broj noćenja turista iz Hrvatske i inozemstva. U pretpristupnom razdoblju, realizirali smo oko 30 projekata, ukupne vrijednosti oko 11,3 milijuna eura, a u od kada smo u EU, novih 13 projekata koji su vrijedni 7,5 milijuna eura. Iznimno nam je važna B Light Grant Shema, projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća (MSP) na pograničnom području Mađarska-Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. Ti projekti otvorit će nova radna mjesta, a svi zainteresirani za prijavu projekata, mogu se javiti u našu razvojnu agenciju VIDRA – rekao je između Andrović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo