Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Politika

Andrija Rašeta: Postajao je plan za presijecanje linije Banja Luka - Pakrac - Virovitica

  HRT           20.11.2011.         3847 pogleda
Andrija Rašeta: Postajao je plan za presijecanje linije Banja Luka - Pakrac - Virovitica

Umirovljeni general JNA Andrija Rašeta po prvi je put, pred kamerama HTV-a, priznao da je postojao plan za okupaciju Hrvatske. Tvrdi da je tromjesečna opsada Vukovara bila taktička pogreška. Moje mišljenje je da je samo trebalo blokirati Vukovar, a ići dalje na odsijecanje Osijeka, na izlazak do Đakova, na presijecanje linije Banja Luka - Pakrac - Virovitica. To se moglo uraditi, izjavio je umirovljeni general.

 Glavni zapovjednik HV-a, general Anton Tus, ističe da je znao za plan okupacije Hrvatske još početkom 1991. i zbog toga je napustio armiju. Hrvatsku je trebalo presjeći u pet smjerova. Kod Ploča, zatim od Mostara prema Splitu, pa kod Zadra i Šibenika, između Karlovca, Zagreba, i preko Zagreba i Varaždina te se spojiti sa smjerovima koje je spomenuo Rašeta. A sa Srijema i istočne Slavonije glavnina grupacija trebala je ići prema Zagrebu i Varaždinu i spojiti se sa svim snagama i to je trebao biti poraz Hrvatske. To je sebi JNA postavila poslije onog debakla u Sloveniji, objasnio je.

 No hrvatska obrana spriječila je ostvarenje toga plana. Mi smo ih preduhitrili, iako to naš vrh nije htio, naš predsjednik je govorio još u kolovozu da je mirna opcija političko-diplomatska i dalje prva ako bude trebalo da ćemo se uključiti, a već smo dva mjeseca bili u agresiji, rekao je Tus i ustvrdio da je JNA poduprla i srpski plan okupacije dijelova Hrvatske u kojima su Srbi bili većina.

 A Rašeta iz Beograda šalje poruku da je hrvatska vlast bila spremna na trgovanje teritorijem. U razgovorima s pojedinim čelnim ljudima u Hrvastkoj oni su meni otvoreno govorili da su spremni da žrtvuju ako treba ne samo Vukovar nego i Osijek, Dubrovnik, Split...pod cijenu samostalnosti, tvrdi Rašeta.

 General Tus te tvrdnje odbacuje kao najobičnije laži. Smatra da se Hrvatska nije na vrijeme pripremila na srpsku agresiju jer je predsjednik Tuđman vjerovao Kadijeviću i Miloševiću da će se kriza riješiti mirnim putem. Na kraju, oni su ga,  kaže, prevarili.

Više na Portalu HRT-a!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
20.11.2011. 20:58
Preživio je zato što je uvijek i za svake pregovore hrvatska strana garantirala za integritet pregovarača i to nije bilo upitno. Inače da je i puno gore zaslužio nego je konjica napisao slažem se, ali slaba mu je to kazna ako ćemo ga mi i na svim drugim potralima u državi izvrijeđati.
đuro strašni
20.11.2011. 18:47
konjica care,daj još neki detalj......nek gamad zna da je u porazu još uvijek dobro prošla......
konjica
20.11.2011. 17:09
Dragi Andrija, prije 20 godina vraćao si se sa jednih pregovora u nizu,da nisi tada uvukao rogove karijeru bi ti zaključio rafal iz automata. mercedes 280 ,116 vlasništvo SSNO-a,bez pratnje " slučajno"se ugasio na prijelazu pruge na prostoru današnje VPŽ, rampa nije bila spuštena stajali ste na lijevoj strani jer je desna bila zauzeta sjedio si sam na zadnjem sjedalu zaboravio si i kapu skinuti dilkane usrani pozdravljen si vojnički i propušten sa naše strane jer smo mi već tada bili Vojska ,preživio si taj dan jer si na sastanku uvukao rogove momče,zato ne pizdi o trgovini teritorijima uživaj u beogradskom pašaluku jer je to sve što će vam ostati poslije trgovine i razmišljaj o ovome što je napisano u tekstu komentara,jer netko uvijek zna istinu.


Još iz kategorije Politika