Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Andrićeva "Prokleta avlija" i vrhunski glumci iz tri države

  Marija Lovrenc/VLM           25.09.2011.         2812 pogleda
Andrićeva "Prokleta avlija" i vrhunski glumci iz tri države

Zloglasni istražni zatvor, Andrićeva "Prokleta avlija" i sudbine zatvorenika oživjele su u u petak u Virovitici na svečanoj premijeri istoimene kazališne predstave koju su u koprodukciji izvela tri regionalna kazališta iz tri zemlje - Kazalište Virovitica, Teatar kabare Tuzla i Narodno pozorište Užice. Počast velikom piscu u povodu 50. godina od dodjele Nobelove nagrade kroz predstavu koja je otvorila novu kazališnu sezonu u Virovitici odala je vrhunska glumačka ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i to pod redateljskim vodstvom Nebojše Bradića. - "Prokleta avlija" bila je za sve nas prostor velike inspiracije. Kada govorimo o Andriću, imamo na umu da je riječ o jednom velikom klasiku. Njegovo je djelo kulturno naslijeđe koje pripada cijelom svijetu, a ne jednoj državi i ima smisla jedino ako se preispituje u budućim vremenima i u suvremenoj produkciji. Dakle i u kazalištu, na filmu ili nekom drugom mediju - kazao je redatelj Bradić.

Zato je, kao paradoks, "svoju" "Prokletu avliju" smjestio u vrt s cvijećem. - Prokleta avlija zapravo je svijet u kojem živimo. Taj svijet ne mora biti u kavezu i rešetkama, on može biti i u vrtu punom cvijeća, a da se u njemu čovjek, pojedinac, osjeća i dalje neslobodno i ugroženo zbog sustava. Zato je Andrićeva priča svevremenska i sigurno će je prepoznati publika u sve tri zemlje u kojima će predstava uskoro biti prikazana - objasnio je redatelj Bradić. Prokleta avlija mjesto je na kojem se isprepleću sudbine različitih ljudi, prepuštenih sudbini upravitelja, Karađoza, za kojeg nema nevinih. Lik upravitelja utjelovio je Vlado Kerošević iz Teatra Kabare Tuzla, koji je i inicirao zajednički projekt triju kazališta. Mladi beogradski glumac Petar Benčina iz Teatra Užice utjelovio je središnji lik avlije, Ćamila. - Samo se istinom i ne pristajanjem na kompromise može ostati slobodan, sve ostalo je suštinsko pristajanje na poraz. Bila je čast raditi na ovom projektu - o iskustvu stvaranja "kazališne avlije" i svog lika veli Petar Benčina. Virovitičanin Mijo Pavelko, fra Petar, kazao je da je "Prokleta avlija" izazov za svakog od glumaca i kako je na jedinstven način iz svakoga od njih izvukla ono najbolje što kao osobe, ali i profesionalci mogu dati u izvedbi, a u počast velikom piscu i nobelovcu Ivi Andriću.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

maky_horzic
27.9.2011. 9:16
yapp...
istina run...
run-dmc
25.9.2011. 22:23
Hvala. Barem se u nečemu slažemo. :)
siniša prpić
25.9.2011. 22:21
@run-dmc, sviđa mi se komentar......, ni manje ni više, kapa dolje.
run-dmc
25.9.2011. 21:53
Neposredno prije ovoga članka na Virovitica.net-u je bio objavljen članak pod naslovom: Predstavom "Prokleta avlija" obilježeno 50 godina od dodjele nobelove nagrade Ivi Andriću.
Obrisavši taj članak uredništvo je napravilo mudar potez budući da je u njemu u kontekstu definiranja nacionalne pripadnosti samog Andrića, kao i njegovog književnog korpusa nekoliko puta bio korišten pridjev "hrvatski". Poznato je, naime, da je Ivo Andrić je najmanju ruku bio konformist, a tek zatim hrvatski, srpski ili bosansko-hercegovački pisac.
Kad je dobio stipendiju od hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva, na prijavnicu koju je popunio prilikom upisa na Sveučilište u Krakowu u Poljskoj pod vjerom (religia) je napisao Kat. (katolik), a pod narodnost (Narodovošć) - Chorwath.
Nakon odlaska u kraljevsku službu u Beograd prešao je na ekavicu.
Taj hrabri politički istup, to poricanje veze s nacionalnom i vjerskom pripadnošću, taj politički pa i svjetonazorski preokret u javnom izjašnjavanju i djelovanju Ive Andrića jest izravna manifestacija njegove temeljne ideološke prevrtljivosti i bezličnosti, koju se na određeni način može iščitati i iz njegovih djela.
Andrić je, poput Krleže, dobar primjer koji nam pokazuje kako i veliki umjetnici mogu biti bezkarakterni, mizerni mali ljudi. Stoga je važno naglasiti da je Ivo Andrić bio pisac, dobitnik nobelove nagrade za književnost. I ništa više niti manje


Još iz kategorije Kultura