Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze
  Željko Bošnjak/Malo soli           02.10.2010.         3504 pogleda
Anđeo

Kako izgleda pravi anđeo? Konačno ga je netko snimio i pokazao ga javnosti! Nakon tisuća godina religijskih mitova o golim krilatim bebama i pederima u bijelim haljinama konačno imamo model bića koje čuva ljude! Toga je dana u svega nekoliko minuta panike pod betonskim gromadama zdrobljeno oko 10.000 učenika zajedno sa svojim učiteljima. Dvostruko toliko roditelja danima su poslije potresa golim rukama razbacivali beton, cigle, stolariju i namještaj kako bi došli do mlitavih krvavih tijela svoje mrtve djece. Prašnjavi zrak ispunjavalo je jecanje onih koji su otrpavali hladna tijela svojih sestara, roditelja... U isto to vrijeme na obližnjem igralištu među ruševinama grada u tišini je bujao život. Poslušno su se okupljali i postrojavali u redove učenici i profesori jedne škole, samo nekoliko minuta nakon katastrofalnog potresa 12. svibnja 2008. godine. Ravnatelj je brisao suze i prašinu s lica i prozivao imena - svi su bili tu, njih 2323, ni jedan nije izostao. Živi, zdravi, vidno prestrašeni od jezivog podrhtavanja i urušavanja grada, ali poslušno postrojeni u redovima pred svojim spasiteljem, jer tako su vježbali i naučili ranije.

"Anđeo Sečuana", Ye Zhiping, ravnatelj srednje škole u mjestu Sangzao, u pokrajini Sečuan, Kina, godinama je prije katastrofe poznavao teren na kojemu se nalaze grad i škola čiji učenici su mu povjereni. Kada je primio dužnost 1990-ih godina, pregledao je zgradu i procijenio da bi građevinsko poboljšanje škole protiv potresa koštalo oko $58.000. Okružne vlasti nisu imale toliko novca, a ni sluha za njegova upozorenja. Dali su mu samo dio, a ostalo je ravnatelj vlastitim naporima i vještinom izvukao od raznih donatora. Novac je uložio u nove armirane betonske stupove i ostale elemente školske građevine. Dakle, jedan je čovjek znao, jedan je čovjek mislio, jedan je čovjek vjerovao, jedan je čovjek učinio sve što je mogao. Toga kobnog dana 2323 osobe je ušlo u školu i nakon kataklizme svi do jednog su izašli iz zgrade, kao da se ništa nije dogodilo. Kada se novac uložen u poboljšanje školske zgrade podijeli na broj preživjelih, dobije se oko 130 kuna po učeniku. Ovdje u Hrvatskoj taj iznos vrijedi dva ručka u restoranu za dvoje djelatnika moje firme s prosječnim primanjima. To je jedna vrlo skromna večera kada se radi o političaru, menadžeru ili dileru nekretnina. Koliko biste vi platili da mozak iz vaše smrskane lubanje ne skupljaju žlicom po prašini? Ili da vaše mrtvo dijete ne stavljaju u plastičnu vreću, već da vas čvrsto grli dok se još sleže prašina?

Koje je vjere i kojoj religiji pripada dobri, pametni ravnatelj Ye Zhiping? Je li ga na utvrđivanje školske zgrade ponukao neki od duhova predaka, neki pisani savjet Bude, posjet Meki ili glas Svetoga Duha dok se na koljenima molio Isusu? Ne znamo. Ali ima još opcija osim spomenutih - čovjek je ozbiljno shvatio činjenice o trusnom području na kome je sagrađena škola, upotrijebio je inženjersko znanje stručnjaka i imao je osjećaj odgovornosti prema ljudima. On svoje vrijeme nije provodio igrajući "Solitaire" na radnome mjestu, nije računao koji papa je antikrist, nije varao donatore da kupi novi Lexus hibrid ili smišljao kako će krivotvoriti poreznu karticu da sakrije stanove i vikendice. Svoju je reputaciju kompromitirao moleći donatore u siromašnoj i korumpiranoj državi da sakupi novac za hram života - školu koja njeguje znanje i nadu u budućnost. Želite znati kako izgleda pravi anđeo? Razmišljajte o ljudima kao što je ravnatelj Ye Zhiping, ima ih još tu okolo. I ne tako daleko kao Kina. I nemaju krila. Želite znati što stvarno radi pravi anđeo? Ako ste dovoljno inteligentni da ovo pročitate, onda nema smisla da vam dalje o tome pišem...

Original na blogu Malo soli

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
2.10.2010. 19:18
Svaka čast!


Još iz kategorije Malo soli