Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Aktualnosti

Ana Saratlija optužuje policiju da pogoduje nasilniku, pravobraniteljica kaže da su prekršili pravilnik, policija tvrdi da su navodi neutemeljeni

  gg           27.05.2015.         8663 pogleda
Ana Saratlija optužuje policiju da pogoduje nasilniku, pravobraniteljica kaže da su prekršili pravilnik, policija tvrdi da su navodi neutemeljeni

U slučaju profesorice Ane Saratlije čije smo potresne ispovijedi objavili pod naslovima Zaštitite moju djecu od lokalnog moćnika i obiteljskog nasilnika, U raljama bešćutne birokracije i Obitelj Saratlija ogorčena reakcijom Centra za socijalnu skrb čini se, zakazala i policija. Proizlazi to iz očitovanja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja smatra da policijske postaje Grubišno Polje i Virovitica nisu postupali u skladu s Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, niti u skladu s Direktivom Europske unije o žrtvama kaznenih dijela i Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Nisu postupili ni u skladu s preporukom Odbora ministara Europske unije, Zakonom o ravnopravnosti spolova kao i čitavim nizom drugih propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova u jednom dijelu policijskog postupanja.

Na temelju Anine pritužbe, očitovanja policije, te cjelokupne dostavljene dokumentacije pravobraniteljica smatra da je postupanje policije prema Ani Saratliji bilo motivirano diskriminacijom temeljenom na spolu.

PRAVOBRANITELJICA: ANA JE DISKRIMINIRANA

Anin izvanbračni partner Jozo Matošević, inače ravnatelj Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju, 25. svibnja 2014. godine u 14:55 sati prijavio je policiji da ga je Ana verbalno napala. Samo 5 minuta poslije Policijska postaja Grubišno Polje uputila je policijske službenike koji su konstatirali da je Ana sa djecom napustila stan i otišla svojim roditeljima u Viroviticu. Policija iz Grubišnog Polja žurno je uputila dopis kolegama u Virovitici da ju pronađu, ispitaju i alkotestiraju što su ovi isti dan revno i učinili. Sve se to dovijala pred očima Aninih roditelja i djece.

Pravobraniteljica smatra da je ovakvo postupanje policije u suprotnosti s propisima, prvenstveno Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji koji detaljno razrađuje način djelovanja i postupanja policije te obveze u slučaju obiteljskog nasilja. Cilj protokola postupanja policije je zaštititi žrtvu od nasilja u obitelj

"Da bi se ostvario cilj Protokola, ali i svih ostalih zakona i propisa koji definiraju ovu problematiku, potrebno je da policija nepristrano, objektivno, neutralno i profesionalno, sa dovoljno senzibiliteta za odnos snaga između partnera kao i za životnost ovakvih situacija, utvrdi tko je žrtva nasilja u obitelji, te da tek onda krene poduzimati žurne korake zaštite. Opisano postupanje policije, gdje se na ovaj način i sa ovim stupnjem žurnosti reagiralo po prijavi muškarca (fizički jačega i uz to posjednika vatrenog oružja) protiv žene s dvoje maloljetne djece (fizički slabije) i to za verbalno nasilje, uz potpuno neprikladno ispitivanje majke dvoje djece u kući njenih roditelja, pred njenom djecom, kao i uz potpuno suvišno alko-testiranje (naime, jedno ili više alkoholnih pića moglo se popiti nakon verbalnog napada na nevjenčanog supruga) pokazatelj je određenog stupnja pristranosti i diskriminacije temeljena na spolu u radu policije koje čine povredu Zakona o ravnopravnosti spolova", mišljenja je pravobraniteljica Ljubičić.

Policija je pogriješila i u slučaju preuzimanja Aninih stvari iz stana u kojem je živjeli s izvanbračnim partnerom.

"Iako je poželjno da se kod takvih situacija kontaktira oba partnera, krajnje je neprimjereno da izvanbračni suprug, osuđenik za obiteljsko nasilje s izrečenom mjerom zabrane uznemiravanja, diktira policiji način preuzimanja stvari, odnosno zabranjuje da se stvari predaju roditeljima već traži da se predaju Ani osobno u njegovom stanu. Stječe se dojam da bivši izvanbračni suprug uvjetuje policiji način postupanja, de-facto ucjenjujući policiju, dok se policijski službenici propuštaju razmišljati praktično te, iako u skladu sa zakonom, iznalaze rješenja koja zapravo traže vrijeme umjesto da primjereno postupe na licu mjesta i sami obave radnju u svrhu Anine zaštite, poštivanja sudske mjere kao i principa efikasnosti i ekonomičnosti u postupanju", piše pravobraniteljica Ani Saratliji u odgovoru pritužbu.

PU BJELOVARSKO-BILOGORSKA: PRITUŽBE SU NEUTEMELJENE

Kontaktirali smo glasnogovornike policijskih uprava u Bjelovaru i Virovitici. U Virovitici su nam rekli da danas i sutra, zbog drugih obaveza, nemaju vremena istražiti što se događalo prilikom postupanja policijskih službenika i jesu li diskriminirali žrtvu obiteljskog nasilja kako to tvrdi Ana Saratlija i sumnja pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Iz Bjelovara nam je stigao mail sljedećeg sadržaja:

Policijska uprava je glede predmetnih događanja  17.07.2014.  zaprimila pismenu pritužbu na postupanje policijskih službenika Policijske postaje Grubišno Polje, a koja je  upućena  od strane   pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u ime jedne ženske osobe. Obavljenom provjerom navoda iz pritužbe od strane policijskih službenika za zakonitost postupanja ove PU utvrđeno je da su  isti neutemeljeni. Policijski službenici Policijske postaje Grubišno Polje su u vezi  događaja koji se navode u pritužbi poduzeli sve potrebne mjere i radnje sukladno zakonskim propisima. Ovom prilikom vas obavještavamo da ova policijska uprava, kao niti druge policijske uprave u RH,  sukladno danim  uputama Ravnateljstva policije ne daje nikakve informacije o događajima  vezanim uz  obiteljska nasilja.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ana13
28.5.2015. 14:36
Sloboda govora, normalna komunikacija je moguća između dvoje ljudi koji su normalni, a u ovom slučaju je jasno vidljivo da ona strana kojoj je izrečena sudska zabrana prilaska sigurno nije tako da vrlo vjerovatno s takvom osobom nije moguće ostvariti racionalni oblik komunikacija. Nadalje, osobno ne poznajem niti jednog sudionika objavljenih tekstova niti stanujem na virovitičkom području (iz Zagreba sam) i slučajno sam kroz link objavljen na jednoj facebook stranici naišla na tekstove objavljene na portalu Virovitica.net i ostala zgrožena nad institucijama koje očigledno ne obavljaju svoj posao pod utjecajem očiglednih intervencija gospodina Matošević. Naravno da netko može protumačiti moje komentare kao pristrane ali ukoliko samo ubacite ime gospodina Matošević u google tražilici, što sam i sama napravila interesirajući se za cjelokupnu situaciju, onda možete uočiti da se radi o konfliktnoj osobi koja je očigledno navikla da "svi plešu kako on svira" što je za jedno demokratsko društvo u kojem si volimo tepati da živimo ipak neprihvatljivo! Nadam se samo da će institucije nakon ovih tekstova ipak odlučiti nepristrano i korektno odraditi svoj dio posla i zaštiti obitelj Saratlija te gospodina Matošević ipak skinuti sa trona svoje oholosti kojom itekako "drma" virovitičkim područjem.
slobodagovora
27.5.2015. 16:14
Pomno sam pratio sve dosad napisano u ovom slučaju,ne poznajem niti jedno niti drugo,stoga mogu nepristrani iznijeti svoje mišljenje.
Kao prvo osuđujem svako nasilje ali ne mogu se oteti dojmu da tu ne postoji samo jedan krivac,obično je istina negdje u "sredini".

Iz tekstova na ovom portalu nikada ne bih rekao da se radi o dvoje vrlo obrazovanih ljudi, jer očigledno nisu sposobni čak ni pronaći način za normalnu komunikaciju.I zbog toga će im biti kriv svatko iz "sistema" osim njih samih!?
slobodagovora
27.5.2015. 16:11
Pomno sam pratio sve dosad napisano u ovom slučaju,ne poznajem niti jedno niti drugo,stoga mogu nepristrani iznijeti svoje mišljenje.
Kao prvo osuđujem svako nasilje ali ne mogu se oteti dojmu da tu ne postoji samo jedan krivac,obično je istina negdje u "sredini".

Iz tekstova na ovom portalu nikada ne bih rekao da se radi o dvoje vrlo obrazovanih ljudi, jer očigledno nisu sposobni čak ni pronaći način za normalnu komunikaciju.I zbog toga će im biti kriv svatko iz "sistema" osim njih samih!?


Još iz kategorije Aktualnosti