Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Politika

Ana – Marija Petin: Tko je dio vladajuće kaste, može gotovo sve, a tko nije – otvoren mu je put u emigraciju

  Dražen Prša/Hrvatska danas           27.03.2017.         1624 pogleda
Ana – Marija Petin: Tko je dio vladajuće kaste, može gotovo sve, a tko nije – otvoren mu je put u emigraciju

Portal Hrvatska danas donosi intervju  sa saborskom zastupnicom i predsjednicim HSS-a  Anom-Marijom Petin u kojem gvovori o interesima za koje se zalaže u Saboru, gospodarsko-socijalnoj slici Hrvatske, stanju u HSS-u, oštrim strelicama bivše HSS-ovke Marijane Petir i lokalnim izborima.

Kao saborska zastupnica HSS-a kojim se načelima priklanjate, odnosno koje interese i za koje se ciljeve zalažete u vašem saborskom mandatu?

HSS je tradicionalna hrvatska politička stranka, ali to nikako ne znači da je konzervativna. Od samih početaka djelovanja, od vremena braće Radić, HSS se zalagao za prosvjetiteljsku politiku, za prava žena, za agrarnu reformu, kolonizacijsku politiku (i tada je u Slavoniji vladala „bijela kuga“) te za ravnopravnost svih naših stanovnika bez obzira na različitosti. Briga za hrvatske interese uvijek je bila prioritet djelovanja moje stranke pa ću se shodno tome, i ja zalagati za isto. Kada kažem – hrvatski interes – to danas znači da nam je svima u interesu da hrvatska nacija opstane. Nažalost, danas je sam opstanak vrlo upitan s obzirom na negativni prirodni priraštaj i dramatično iseljavanje našeg stanovništva, posebice iz Slavonije.

Kako gledate na trenutačnu političku, odnosno gospodarsko socijalnu sliku Hrvatske?

Politička slika Hrvatske je, nažalost, svedena na klijentelizam, jer ljudi, posebice mladi, znaju da će teško ostvariti osnovne živote potrebe, odnosno egzistenciju, ako ne pripadaju vladajućoj stranci. Nema više klasičnih ideologija već je osobni interes taj koji motivira mlade kako bi se uključili u politički rad. Tako se ta slika, politike kao isključivo osobnog interesa, precrtava i na gospodarsko socijalnu sliku. Tko je dio vladajuće kaste, može gotovo sve, a tko nije – otvoren mu je put u emigraciju. Umjesto da se politika brine o svim građanima, prvenstveno kroz borbu za otvaranje novih radnim mjesta, preferiraju se stranački „podanici“ i vrlo brzo ćemo kao društvo doći u situaciju da više neće biti nikoga tko će raditi za plaće u javnom sektoru, za mirovine itd. Vrlo brzo ćemo postati, ako već nismo, praktički neodrživi kao društvo i onda će tek početi prava kriza.

Hrvatsku u zadnje vrijeme trefu razne afere… Krenimo od kriminalnog otkrića „Dnevnice“…vaše mišljenje?

Teško je odgovoriti na to pitanje imajući samo informacije koje su dostupne iz medija. No, čini mi se kako se olako krenulo stvarati zaključke, osuđivati ljude bez pravih i čvrstih dokaza te bez prave prethodne pripreme. Pokaže li se na kraju da gospodin Saucha nije kriv, to će mu, nažalost, malo značiti. Već je, naime, obilježen kao kriminalac i lopov i ništa više neće moći napraviti da ga dio javnosti tako ne doživljava. Tko će onda odgovarati za to?! Kao da povjerenje hrvatskih građana u pravosuđe ionako nije na najnižim granama.

AGROKOR trese državu…, što predviđate kako će to u stvari završiti ? U opasnosti je veliki broj radnih mjesta, nije samo pitanje financijske prirode i raznih udjela…?!

Ako dođe samo do promjene vlasničke strukture, neće se dogoditi ništa dramatično za Hrvatsku kao društvo. Međutim, trebalo bi učiniti sve da kod eventualne promjene vlasničke strukture, vlasništvo ne promijeni i državno zemljište. Govori se o nekoliko stotina tisuća hektara najplodnije hrvatske poljoprivredne zemlje, koju Agrokor ima uglavnom u zakupu i aktualna vlast treba učiniti sve da se u tom slučaju zemljište vrati u naš posjed, a ne da pripadne kreditorima Agrokora. Uspije li država vratiti upravljanje nad tim zemljištem te ako se donesu pravi zakoni i to se zemljište prepusti malim proizvođačima, to bi mogla biti renesansa hrvatske poljoprivrede te prilika da se popravi ne samo socijalna već i demografska slika naše domovine.

Kad je riječ o HSS-u, javnost je upoznata s političkim turbulencijama. Mislim na značajan dio vašeg članstva koji je „izbačen“ iz stranke ? Možete li komentirati zašto se to nije moglo riješiti unutar stranke i zašto i dalje traju medijska linčovanja aktualnog rukovodstva.

Kada imate lojalno članstvo, onda se problemi mogu riješiti unutar stranke, bez prevelikih potresa. No, kada imate legalno izabrano vodstvo koje u vrlo kratkom periodu osigura praktički opstanak, odnosno povratak HSS-a, koji je godinama bio na samo jednom saborskom zastupniku, a s druge strane šačicu glasnih pojedinaca koje dodatno huškaju druge političke opcije i osiguravaju im medijski prostor, onda imate problem. No, problem je uspješno riješen i HSS ide dalje usprkos svima onima koji bi nas radije vidjeli u muzeju hrvatske politike.

Želite li komentirati javne istupe euro parlamentarke Marijane Petir, koja šalje preko medija oštre strelice prema HSS-u ?!

Svaki istup bilo kojeg pojedinca više govori o njemu nego o onima na koje se „strelice“ odapinju. Ni jedan pojedinac nije iznad stranke, a šteta koju su neki pokušali napraviti stranci u koju se kunu, mjerit će se na nadležnim stranačkim tijelima. U HSS-u se, nažalost, u zadnjih desetak godina nakupilo svega i svačega i sada smo prošli svojevrsnu katarzu. Imamo ponovno jedinstvo unutar organizacije i imamo sve ostale predispozicije biti prava i uspješna hrvatska politička stranka.

Lokalni izbori! Gdje i kako vidite pozicioniranje HSS-a ?

Lokalni izbori bit će još jedan korak u konsolidaciji stranačke organizacije. Zato nismo opterećeni rezultatima nego na lokalne izbore gledamo kao na priliku da profiliramo novu generaciju HSS-ovaca, koji će, uvjerena sam – već na sljedećim izborima pokazati da je ideja Stjepana Radića neuništiva i da HSS itekako ima što reći na hrvatskoj političkoj sceni. Naravno, sigurna sam i da ćemo zadržati i pozicije koje već dugi niz godina imamo na lokalnoj razini te da će veliki broj naših kandidata iznenaditi neke koji već slave svoju pobjedu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika