Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Orahovica

Ana Marija Petin: Smiješne su optužbe HDZ-ovih satelita iz SDP-a i Nezavisnih da smo namjerno opstruirali rad sportskih klubova. Imamo dokumente koji potvrđuju da smo u pravu

  Goran Gazdek           08.04.2021.         2162 pogleda
Ana Marija Petin: Smiješne su optužbe HDZ-ovih satelita iz SDP-a i Nezavisnih da smo namjerno opstruirali rad sportskih klubova. Imamo dokumente koji potvrđuju da smo u pravu

Financiranje sportskih udruga u Orahovici već je mjesecima vruća tema oko koje se spore zaraćene političke opcije u tom gradu kojim trenutno nema gradonačelnika i Gradsko vijeća što znači da njime gospodari povjerenik Vlade RH kojem su ovlasti sužene i u gradsku blagajnu može posegnuti samo za nužne potrebe. O (ne)financiranju sportskih klubova u Orahovici nedavno smo pisali u članku Medenica: Bili smo u pravu, Ministarstvo financija tvrdi da su sportski klubovi Orahovice imali pravo na sredstva za redovno financiranje

Ovoga puta na konferenciji za novinare nazvane Financiranje sportskih udruga – potpuna istina oglasili su se Marija Šafer, predsjednica Gradskog odbora HSS-a Orahovica u suspenziji, bivša gradonačelnica, Ana-Marija Petin i bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga Igor Hozić.

A potpuna istina glasi, rečeno je, da Grad Orahovica nema uvjeta propisane odredbama Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekta od interesa za opće dobro koje provode udruge, a da je na povjereniku Vlade hoće li ili ne poštivati važeće propise Republike Hrvatske.

Temelj za takvu tvrdnju pronašli su stavu stručnjaka iz Ministarstva financija i Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

„Još od konca 2019. godine, odnosno od trenutka neusvajanja proračuna, u stalnom sam kontaktu s djelatnicom Ministarstva financija, Nevenkom Brkić, načelnicom Sektora za podršku sustavu financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, od koje sam tražila točno definiranje programa koje je moguće financirati Odlukom o financiranju nužni rashoda i izdataka. Nakon trosatnog sastanka u Zagrebu 18. ožujka ove godine na kojemu su bili povjerenik Saša Rister i viša stručna suradnica za pravne poslove Grada Orahovice, Slađana Živkovići predstavnica dva sektora Ministarstva financija stiglo nam je i pismeni odgovor“, rekla je Marija Šafer.

Medenica: Bili smo u pravu, Ministarstvo financija tvrdi da su sportski klubovi Orahovice imali pravo na sredstva za redovno financiranje

Ana-Marija Petin je dodala kako je s tog sastanka povjerenik Rister iznio samo one stvari koje njemu odgovaraju kako bi ispalo da ona, pročelnica Šafer i tadašnji predsjednik Sportske zajednice Hozić, obmanjuju građane.

„Ustvari je on taj koji je uhvaćen u laži. Zašto ja ne bih uvrstila sredstva za sport? Pa tim sredstvima bi sigurno dobili simpatije sportskih klubova pred izbore u ljeto? Pa zna se koliko sam povećala sredstva za sport u proračunu 2018. i 2019. godine, koliko novaca je izdvojeno za sportsku infrastrukturu! Smiješne i optužbe HDZ-ovih satelita iz SDP-a i Nezavisnih da smo namjerno opstruirali rad sportskih klubova. Niti jednom nas prošle godine nisu nazvali ni pitali da li smo koga kontaktirali i da li se može bilo šta napraviti. Zašto ne bi izdvojili i sada? Pa nismo mi te novce odnijeli kući, nismo ih mogli ni preusmjeriti u nešto drugo, kad se ništa nije smjelo financirati“, pitala Ana Marija Petin.

Naglasila je kako bivša povjerenica Sanja Bošnjak ni trenutni povjerenik Rister, nisu uvrstili sport u Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka jer im je iz Ministarstva financija odgovoreno da to ne smiju u upozorila kaki su kazne za taj prekršaj od 50 do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu i od 500 tisuća do milijun kuna za Grad.

„Nikada nisam kršila Zakon, što se vidi i u svim sudskim postupcima koje sam dobila, a gdje su me klevetali i lagali, jer sam svjesna u kojoj državi živimo i kako prolaze oni načelnici i gradonačelnici koji nisu u HDZ-u, kao što ima slučajeva sličnih našoj situaciji, u kojoj se vidi dvoličnost institucija“, rekla je Petin.

Bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Orahovice Igor Hozić, poručio je onim iz pojedinih sportskih kubova i političkih opcija koji su ih optuživali za laganje da se sada pospu pepelom. „Ponosan sam na svoj rad u Zajednici sportova jer smo konačno izbacili politiku iz sporta i jasno definirali kriterije raspodjele novca što su svi klubovi prihvatili“, rekao je Hozić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Orahovica