Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Novinarstvo i mediji

Ana Marija Petin o gušenju novinarskih sloboda u Orahovici: Nezakonit otkaz novinaru tri tjedna pred izbore je rigidni oblik cenzure

  Goran Gazdek           05.05.2021.         1564 pogleda
Ana Marija Petin o gušenju novinarskih sloboda u Orahovici: Nezakonit otkaz novinaru tri tjedna pred izbore je rigidni oblik cenzure

Suspenzija spikera, novinara i urednika Tonina Rađenovića s mjesta direktora Radija Orahovice te premještaj iskusnog novinara na radno mjesto financijskog referenta u komunalno poduzeće Ružica Grad bila je tema konferencije za novinare Ana Marije Petin, nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Orahovice. Konferencija je održana ispred zgrade radija, a bili su joj prisutni i članovi njezine nezavisne liste te građani koji su došli dati potporu Toninu.

„Izražavam veliko žaljenje što s nama nisu djelatnici Radija Orahovice. Unatoč uredno dostavljenom pozivu nisu se odazvali. Mogu samo zaključiti da je cenzura sada pred izbore već počela“, rekla je u uvodu Ana Marija Petin i podsjetila da je Rađenović već tjeran s radnog mjesta u doba vladavine HDZ-a i gradonačelnika Josipa Nemeca koji je tada bio predsjednik Skupštine Radija Orahovice.

SAŠA RISTER UZEO OVLASTI KOJE PO ZAKONU NEMA PRAVO

„Građani su se zgražali jer otkaz bio nezakonit, a Tonino dobra i objektivan novinar. U kampanji za gradonačelnicu 2017., uz potporu koalicijskog partnera, obećali smo da ćemo prvo ispraviti nepravde koje je HDZ napravio. I to smo učinili kada smo došli na vlast. Smijenila sam tadašnju direktoricu i vratili Tonina. Naslijedio je Radio s 200.000 kuna duga, a morao je isplatiti i odštetu zbog nezakonitog otkaza novinarki Gordani Jajčanin. Riješio je te dugove i tvrtka sada posluje pozitivo pa ne vidimo nikakvog razloga za smjenu i otkaz“, naglasila je Ana Marija Petin.

Smatra da je i ova suspenzija nezakonita jer posao povjerenika nije da smjenjuje direktore javnih poduzeća i dijeli otkaze zaposlenicima. Osudila je taj čin i zatražila od povjerenika da se očituje.

„Prema članku 88. Zakona o lokalnoj samoupravi, posao povjerenika je donositi ili mijenjati opće akte Grada ili Općine samo ako je potrebno radi provedbe zakona ili usklađivanje sa zakonom. Također, može donositi odluke o imenovanjima samo kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada poduzeća koji su u vlasništvu grada. U svom postupanju dužan je procijeniti nužnost i opravdanost svojih postupaka. Prema tome, povjerenik uopće nema ovlasti da razrješuje direktore ukoliko to poduzeće funkcionara stabilno i normalno“, odrješita je bila gospođa Petin i pitala: Zanima nas koja je opravdanost ovakvog postupanja? Također nas zanima tko su novi zaposlenici Radio Orahovice jer smo čuli da su došli neki novi djelatnici. Ne znamo da li su i na koji način zaposleni i što to znači: Da naši Orahovčani nosu dobri da obavljaju taj posao tri tjedna pred izbore? Ili nam dolazi cenzura?

 KAO U SJEVRNOJ KOREJI

Žalosti je činjenica što nitko od kandidata niti od političkih opcija u gradu, niti njihovi bivši koalicijski partneri, niti vodstvo ostatka HSS-a nije očitova niti osudio ovaj čin.

„Vjerujem da svi kandidati koji se natječu za mjesto gradonačelnika žele dobro svome gradu i svojim sugrađanima, a samim time i Toninu Rađenoviću kojeg svi mi poznajemo i koji jako puno, kao i njegov otac, daje za svoj grad. Ali, zašto šute? Znači li to da šutnjom odobravaju cenzuru medija, zatiranje javne riječi i gušenje novinarskih sloboda? Mi smo ti koji ne šutimo i nećemo šutjeti jer se s ovakvim načinom upravljanja ne slažemo i uvijek ćemo biti glasni ukoliko se ovakvo nešto radi. Ne želimo pognuti glavu, ne želimo šutjeti i ne želimo živjeti u gradu u kojem se događaju ovakve stvari. Ovdje smo da budemo glasni i da zastupamo građane koji su nam dali povjerenje i koji će nam ga opet dati“.

Igor Hozić je također izrazio žaljenje i zabrinutost što nitko od onih koji se natječu za mjesta gradskih vijećnik sa svih lista do sada nisu reagirali na ovaj slučaj.

„Smjenjivati i ušutkivati novinare pred izbore je akt medijske cenzure kojeg se ne bi postidjela ni Sjeverna Koreja. Zar je moguće da nitko nema mišljenje, i da nitko ne osuđuje. Stotinjak ljudi aktivno ulazi u političku borbu, misle se baviti politikom, planiraju ući u Gradsko vijeće, a nemaju svoj stav. Nadam se da tamo neće biti samo fikusi kao što je većina bila i do sada – nikada nisu imali svoje mišljenje, dizali su ruke onako kako su im naređivali njihovi nalogodavci.  SDP-ovci su prije tjedan-dva oštro prozivali Radio Orahovicu i direktora što novinari nisu posjetili njihov štand u centru grada makar i sami priznaju da ih o tome nisu obavijestili. Za novo događanje šalju poziv, ali novinari opet ne dolaze, a SDP sada ne proziva nikoga. Ne mogu vjerovati da nam se ovo događa, da naši Orahovčani šute. Nadam se da građani neće šutjeti na izborima, i da će 16. svibnja osuditi ovo i kazati svoje mišljenje“, rekao je Hozć.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji