Sabor: MIP predložio pokretanje kaznenog postupka protiv Kuščevića
Sabor u petak o konačnom prijedlogu Zakona o službenoj statistici
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Kina: najranije cjepivo protiv koronavirusa biti dostavljeno na ispitivanja krajem travnja
Samsung se ispričao zbog slučajne obavijesti poslane korisnicima
Amsterdam planira erotski kompleks umjesto Crvene četvrti

  Priroda društva

Alisa u zemlji relativnosti

  Davor Suhan/Moja Rijeka           12.08.2016.         904 pogleda
Alisa u zemlji relativnosti

Albert Einstein jedan je totalno, da ne kažem totalitarno, spaljeni lik. Njemu je sve u životu relativno, pa treba biti na velikom oprezu prilikom doziranja njegovih teorija o prirodi i društvu, koje mogu totalno promijeniti povijesnu sliku našeg doba i unijeti zbrku u smisao života i Domovinskog rata.

Problem je taj što se čovjek paralelno s matematikom i fizikom bavio i društvenim pitanjima, postavljajući neke nove psiho-socijalne definicije suprotne gledištu i motrištu sa kojega smo navikli promatrati sami sebe.

Tako na primjer, svodeći neka svoja vlastita opažanja u racionalne zaključke, ludi je znanstvenik smislio i jednu vrlo kontroverznu domoljubnu teoriju relativne psihičke nestabilnosti koja glasi: „Domoljub - osoba koja se može najjače derati bez znanja o onome o čemu se dernja.“

Obzirom na vrlo raširene glasine o tom da je Einstein volio škicnuti u tuđe znanstvene rukopise, koje bi samo preradio i prilagodio vlastitim pogledima na svijet, postoji osnovana sumnja da je ova definicija izvedena iz opće hrvatske  ili specijalne srpske teorije relativnosti,  značajne za shvaćanje istine o zakrivljenosti jednog vremena i prostora.

SPECIJALNA RELATIVNOST

Srpska teorija relativnosti je fizikalna teorija koja je zamijenila hrvatsku koncepciju prostora i vremena. Teorija je nazvana "specijalna" jer predstavlja poseban slučaj teorije relativnosti u kojem se efekti ubrzanja i gravitacije mogu ignorirati. Kao protu-odgovor na ovu fizikalnu provokaciju, Hrvati su objavili teoriju opće relativnosti koja obuhvaća i gravitaciju.

OPĆA RELATIVNOST

Hrvatska teorija opće relativnosti ili opća teorija relativnosti u Hrvata (OTRUH) fizikalna je teorija koju su Hrvati objavili u znanstvenom članku Osnove bespuća opće teritorijalne relativnosti. Ova teorija predstavlja relativističko priopćenje srpske  teorije gravitacije.

Za razliku od klasičnog, srpskog  opisa gravitacije kao sile koja se javlja među masivnim tijelima na pozadini apsolutnog prostor-vremena u kojemu žive Srbi, u opisu koje daje OTRUH ulogu gravitacije uzima samo prostor-vrijeme u kojemu žive Hrvati.

Utjecaj gravitacije na čestice definiran je zakrivljenošću prostor-vremena (tj. njegovom geometrijom) koju definiraju mase i sva fizikalna polja (osim gravitacijskog) omeđena krivocrtnom linijom Virovitica-Karlovac-Karlobag.

ZAKLJUČAK

Sve što je relativno ne treba shvaćati ozbiljno – osim neznanja i predrasuda koje treba iskorijeniti obrazovanjem. A nama za utjehu da u tom pogledu nismo sami na svijetu.

 Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.