I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Alisa u zemlji relativnosti


  Priroda društva           Davor Suhan/Moja Rijeka           12.08.2016.         838 pogleda
Alisa u zemlji relativnosti

Albert Einstein jedan je totalno, da ne kažem totalitarno, spaljeni lik. Njemu je sve u životu relativno, pa treba biti na velikom oprezu prilikom doziranja njegovih teorija o prirodi i društvu, koje mogu totalno promijeniti povijesnu sliku našeg doba i unijeti zbrku u smisao života i Domovinskog rata.

Problem je taj što se čovjek paralelno s matematikom i fizikom bavio i društvenim pitanjima, postavljajući neke nove psiho-socijalne definicije suprotne gledištu i motrištu sa kojega smo navikli promatrati sami sebe.

Tako na primjer, svodeći neka svoja vlastita opažanja u racionalne zaključke, ludi je znanstvenik smislio i jednu vrlo kontroverznu domoljubnu teoriju relativne psihičke nestabilnosti koja glasi: „Domoljub - osoba koja se može najjače derati bez znanja o onome o čemu se dernja.“

Obzirom na vrlo raširene glasine o tom da je Einstein volio škicnuti u tuđe znanstvene rukopise, koje bi samo preradio i prilagodio vlastitim pogledima na svijet, postoji osnovana sumnja da je ova definicija izvedena iz opće hrvatske  ili specijalne srpske teorije relativnosti,  značajne za shvaćanje istine o zakrivljenosti jednog vremena i prostora.

SPECIJALNA RELATIVNOST

Srpska teorija relativnosti je fizikalna teorija koja je zamijenila hrvatsku koncepciju prostora i vremena. Teorija je nazvana "specijalna" jer predstavlja poseban slučaj teorije relativnosti u kojem se efekti ubrzanja i gravitacije mogu ignorirati. Kao protu-odgovor na ovu fizikalnu provokaciju, Hrvati su objavili teoriju opće relativnosti koja obuhvaća i gravitaciju.

OPĆA RELATIVNOST

Hrvatska teorija opće relativnosti ili opća teorija relativnosti u Hrvata (OTRUH) fizikalna je teorija koju su Hrvati objavili u znanstvenom članku Osnove bespuća opće teritorijalne relativnosti. Ova teorija predstavlja relativističko priopćenje srpske  teorije gravitacije.

Za razliku od klasičnog, srpskog  opisa gravitacije kao sile koja se javlja među masivnim tijelima na pozadini apsolutnog prostor-vremena u kojemu žive Srbi, u opisu koje daje OTRUH ulogu gravitacije uzima samo prostor-vrijeme u kojemu žive Hrvati.

Utjecaj gravitacije na čestice definiran je zakrivljenošću prostor-vremena (tj. njegovom geometrijom) koju definiraju mase i sva fizikalna polja (osim gravitacijskog) omeđena krivocrtnom linijom Virovitica-Karlovac-Karlobag.

ZAKLJUČAK

Sve što je relativno ne treba shvaćati ozbiljno – osim neznanja i predrasuda koje treba iskorijeniti obrazovanjem. A nama za utjehu da u tom pogledu nismo sami na svijetu.

 Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: