Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Kazalište Virovitica

Aleksandar Švabić o radu na predstavi "Kao i svaki dan": Sve se razvijalo spontano, puno je lokalnih zgoda koje će Virovitičani sigurno prepoznati

  Goran Gazdek           07.02.2020.         3376 pogleda
Aleksandar Švabić o radu na predstavi "Kao i svaki dan": Sve se razvijalo spontano, puno je lokalnih zgoda koje će Virovitičani sigurno prepoznati

Redatelj predstave Kao i svaki dan, Aleksandar Švabić (rođen 1987. u Puli) diplomirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jeftića, s predstavom Malograđanska svadba. Režirao je predstave u brojnim hrvatskim i srpskim kazalištima: Dobro je dok umiremo po redu (ZKM, Zagreb), Strujosjek (Atelje 212, Beograd), Jedan mrtav čovjek (Teatar &TD, Zagreb), Doručak šampiona (Ulysses) i mnoge druge. Ovo mu je prvo gostovanje u Virovitici.

Kako je došlo do Vašeg angažmana u Kazalištu Virovitica?
-
U Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu 2018. godine režirao sam predstavu Rogera Vitraca „Victor i djeca na vlasti“. Ravnatelj virovitičkog kazališta je to gledao i pozvao me da dođem u Viroviticu. Očito mu se svidjelo. Čuli smo se telefonom, upoznali tek kada smo dogovorili posao na sastanku u Zagrebu. O njemu sam čuo od tadašnje ravnateljice vršačkog pozorišta Marine Lazarević te od Milivoja Mlađenovića i Roberta Raponje.

Jeste li prije imali prilike gledati neku predstavu Kazalištu Virovitica?
-
Čuo sam za virovitičko kazalište i festival Virkas, ali na žalost nisam ranije gledao virovitičke predstave. Kad smo dogovorili suradnju shvatio da sam više-manje svakog od glumaca negdje gledao. Ili na televiziji, ili na filmu ili u nekoj predstavi. Iz ansambla sam iz viđenja poznavao jedino Gorana Vučka. Ako ne brojimo rukovanje u kazališnom bifeu prvi susret je bio direktno na sceni s početkom prve probe. Vrijeme proba je ograničeno datumom pa nismo imali puno vremena za neobavezne razgovore nego smo odmah započeli s radom I kroz rad se upoznavali i zbližavali.

Riječ o, kako se navodi, u najavama, možda najneobičnijoj Aristofanovoj drami koja je kroz povijest različito interpretirana? Je li to bio dodatni izazov za Vas?
- Svaki autorski projekt je izazov pogotovo kad se nema puno vremena za istraživanje materijala s glumcima. Miran je htio da radim antiku, a ja sam se mislio zašto da radimo tragediju jer nam je vrijeme tragično pa sam predložio komediju i tako smo došli do Ptica. Čitajući taj komad shvatio sam da se takav ne može igrati, da nema potrebe za takvom predstavom što zbog toga produkcijskih zahtjeva. što zbog zastarjelog humora, što zbog toga što tema Atene nema puno poveznica s nama. Previše je tu metafora! Odlučili da to bude vrlo autorski projekt, a sada kad smo završili posao ispao je apsolutno autorski projekt.

Je li to razlog što se do zadnjeg dana bilo dvojbe ostaviti li djelu originalno ime Ptice ili mu dati novo ime: Kao i svaki dan?
-
Radili smo po dramaturškom kosturu komada ali je cijeli autorski tim vremenom shvatio da smo svaki detalj zajedno s glumcima stvorili sami i da više nemamo puno poveznica koje bi mogli vezati uz Ptice. Odlučili smo da je pravilno predstavu nazvat naslovom koji je izgovorio netko od glumaca na nekoj od proba u kontekstu teme kojom se bavimo.

 Sve u svemu, što očekuje virovitičku publiku?
- Publiku očekuje jedna eksperimentalna predstava koja je nastala iz razgovora i promišljanja glumaca u suradnji sa autorskim timom. Sve se razvijalo samo po sebi, puno je lokalnih zgoda koje će Virovitičani sigurno prepoznati

Uz Vas na ovom je djelu radila i Vedrana Klepica. Kako je došlo do suradnje i kako je zajednički raditi na predstavi?
- Već neko vrijeme pratim, cijenim i volim Vedranin rad. Znao sam ga i prije nego što sam iz Beograda preselio u Zagreb. Gledao sam u ITD-u predstavu „Bijeli bubrezi“ , njen tekst u njenoj režiji. Bila mi je to jedna od najboljih, ako ne i najbolja predstava te godine u Zagrebu. Nadao sam se da ćemo jednom nešto raditi zajedno i priželjkivao da to bude što prije. Ovo nam je prvi zajednički projekt sto znači još smo na samom početku naše suradnje i druženja.

Na kraju, ovdje ste živjeli i radili mjesec dana. Kakve dojmove nosite iz Virovitice?
-
Prvo, sjajan ansambl - prekrasno kazalište koje zaista živi i kakvih u malim mjestima nema puno. Od glumaca koji su ovdje i redatelja koji dolaze do izbora onoga što će igrati sve je jako dobro. Imaju jedan suvremeni pristup, na onaj najljepši način. Skroman sam ako kažem da sam s ljudima fasciniran. Mjesec dana je malo za raditi bilo koju predstavu, a za jedan autorski projekt, s ljudima koje ne znaš i čije afinitete ne poznaješ je dosta sumanuto i hrabro. Oni su to prihvatili, vozali smo i mi njih i oni nas podjednako tako da mogu kazati samo jedno – jako sam zadovoljan.
Moram priznati da sam u Viroviticu došao s malim predrasudama, ali sam ih odbacio već nakon prvog dana. Svi su pristojnim ljubazni, srdačni i dragi, a šokirala me da vozači staju deset metara prije zebre i propuštaju pješake. U gradu se, unatoč zaglušujuće buke cajki, ipak osjeti duh generacije starih rokera što meni koji sam, kao zadnja generacija nekoga koga je dotakao kraj panka, odrastao u Pili na temeljima KUD-a Idijoti, pa onda jedanaest godina živio u Beogradu i sada dvije i pol godine u Zagrebu, nije teško prepoznati. Kazalište, Boom, Pub i Štedna su poveznica s mojoj Pulom, mjesta koja otkrivaju identitet grada.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište Virovitica