Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Aktualnosti

Aktivisti Živog zida tijelima spriječili deložaciju Marijane Fel

  večernji.hr           14.03.2014.         2339 pogleda
Aktivisti Živog zida tijelima spriječili deložaciju Marijane Fel

Zahvaljujući brojnim aktivistima Živog zida, u petak je u Pitomači privremeno odgođena deložacija Marijane Fel, samohrane majke troje djece, iz obiteljske kuće u Šenoinoj. 

Marijana Fel dugogodišnja je žrtva nasilja u obitelji, naime, njezin je bivši suprug više puta pravomoćno osuđen za zlostavljanje. Kuća bez koje je u petak trebala ostati bila je zajedničko vlasništvo sve dok, u postupku razvrgnuća suvlasništva i tijekom brakorazvodne parnice, nije došlo do ovrhe i prodaje kuće na javnoj dražbi. Živi zid spriječio je jučer sudskog ovršiteljaDamira Ključeca i novog vlasnika I. V. u postupku predaje nekretnine, smatrajući cijeli postupak nezakonitim.

- Gospodin koje se ovdje predstavio kao sudski ovršitelj prekršio je zakon jer je krivotvorio dokument, zaključak na kojem je temeljena deložacija. U zaključku se kaže da se deložacija temelji na članku 133. a Ovršnog zakona, koji - ne postoji.  A ako su gospoda mislila na članak 133. Ovršnog zakona, koji postoji, no koji se odnosi na pokretnine, onda su opet krivotvorili dokument, jer to nema veze s nekretninom - kaže Božo Borić, aktivist Živog zida, pokazujući sporni dokument na temelju kojeg je najavio kaznenu prijavu protiv sudskog ovršitelja zbog krivotvorenja dokumenta, kao i zapovjednika policijske postaje koji na terenu nije htio zaprimiti prijavu te je time, smatra, prekršio svoje službene dužnosti.

- Hvala Živom zidu, hvala svima koji su nas podržali, još je jedan dom spašen, hvala jer ste pomogli da se istina čuje. Bivši suprug poručio nam je još davno prije da, ne bude li on živio u kući, nitko neće, a dodao je da za djecu postoje domovi. Sada ga pitajte zna li jesu li mu djeca danas ostala na ulici - u suzama je komentirala Marijana Fel grleći svog najstarijeg sina Lea, nakon što je sudski ovršitelj najavio da se deložacija privremeno obustavlja.

Pomaže žrtvama nasilja

Njihova obiteljska kuća prodana je na drugoj javnoj dražbi još u lipnju prošle godine, no novi je kupac, kaže Marijana Fel, tek krajem prosinca uplatio sav iznos za kuću, iako je to trebao učiniti 60 dana nakon dražbe. Mjesecima Marijana i djeca nisu znala što se događa sa prodajom, želeći naći način da zadrže dom, sve dok ih krajem veljače nije dočekao zaključak sutkinje Anneliese Janeš Mihoković da se nekretnina preda u posjed novom vlasniku.

U ovršnom postupku bivši je suprug hipotekom naplatio svoj kredit, kaže, a njoj je ostao dug i oko 60.000 kuna, koliko joj od prodane kuće pripada, te - put pod noge s troje djece. Marijana radi u Centru za obitelj Pitomača i svaki dan pomaže žrtvama nasilja, obespravljenima, a sve troje djece koje podiže na noge, jer bivši suprug ne plaća alimentaciju, izvrsni su učenici koji osvajaju nagrade i prizanja. Alternative, osim obiteljske kuće koju je branio i Živi zid, nemaju, kaže M. Fel. Kuća njezinih roditelja nije adekvatna za toliko ljudi pa se grčevito bore da ostanu u svoja četiri zida koja su mukom gradili.

Još od četvrtka navečer aktivisti iz cijele Hrvatske okupljali su se ispred doma obitelji Fel želeći im dati potporu. U trenutku kad je s policijom stigao sudski ovršitelj i novi vlasnik, mirnim su im putem zapriječili ulazak u dvoriše, zahtijevajući da se spasi samohrana majka, obitelj, poštuju zakoni i nepovredivost vlasništva, zajamčeni Ustavom.

Jer, iako je vlasnik kupio kuću na javnoj dražbi, sam dokaz o vlasništvu nije dovoljan da izbaci majku troje djece na ulicu, poručili su aktivisti, upozoravajući na vlasničku tužbu kao pravni instrument i pravomoćnu sudsku presudu kojim bi, kažu, stekao puno pravo na navedenu nekretninu.

Ne želi pegovarati

Sudski ovršitelj u više je navrata upozoravao da ne želi pregovarati, da aktivisti nemaju pravo tumačiti zakone kako žele, da će biti posljedica te da je došao samo - obaviti svoj posao.

- Ja ovdje moram obaviti svoj posao. Da sam grobar, ja bih vas pokopao, da sam krvnik, ja bih vam odrubio glavu. Ja samo radim svoj posao i moram ga obaviti što bolje, a vjerujte, ovo je samo privremeno odgođen postupak - kazao je Damir Ključec, koji je istaknuo da se odgodom stvaraju novi troškovi.

Odgovarajući aktivistima koji su ga prozivali što želi izbaciti samohranu majku na ulicu, poručio je da su u ovršnom postupku dugovi podmireni, da je „ostalo za svakoga", aludirajući na 60.000 kuna, koliko bi trebalo pripasti M. Fel.

-  A ta majka troje djece trebala bi razmišljati da novac ostane za njezinu djecu, a ne da se potroši na ovakve gluposti - kazao je D. Ključec, koji je pri odlasku prosvjednicima poslao - poljubac.

Fotogalerija: Građani svojim tijelima spriječili deložaciju samohrane majke

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
16.3.2014. 7:12
pa ovaj gospodin ključec meni više liči na velečasnog kud su baš njega poslali da radi ovak ružne stvari.
mikeš
15.3.2014. 21:42
Ma sve razumijem,ALI časni sude gde nađoste listonošu kljucu da nekoga deložira,ja mislio da takve poslove obavljaju "likovi"a ono lik našeg kljuce.Ono na TV-u stvarno je grozno.
Što je to pravda ?
mirovnjak
15.3.2014. 8:40
Ako je netko želio istinski pomoći ovoj obitelji onda je trebao pomoći da se sruše sudske odluke (neki tvrde da nisu zakonite) i to na višem sudu, općinski sud nije zadnja instanca a ne na ulici jer se one na ulici ne mogu rušiti.
Sve drugo je "galama" radi dojma, a ta će obitelj jednog dana nažalost na ulicu i imati dodatne troškove. Od toga je jedino može spasiti sud čak ako i kupac odustane opet sud mora prihvatiti raskid kupovine i odobriti mu povrat novca.
MACAN
14.3.2014. 18:30
Ona se može oprostit sa tom kućom, može samo dobit na vremenu, koje će platit novcima na sudske prostojbe i odvjetniče usluge. Treba izračunat jel joj je to cijena mjesečnog najma stana. Sljedeći put će doći 20 policajca pa će malo savijat ruke ljudima, svi koji žele biti na dnvniku neka se jave. :) Uz prekšajnu kaznu za remećenja javnog reda i mira. :)
drug
14.3.2014. 17:16
Imaš ravo Fabijane. On je nepravednu deložaciju osjetio na svojoj koži. Njegovu su Gradsku glazbu Virovitica zbog privatnih interesa deložirali iz prostorija u kojima su nesmetano radili
Fabijan
14.3.2014. 17:09
Da je umjesto dobričine Kljuce bio neki drugi sudski ovršitelj - ode kuća!


Još iz kategorije Aktualnosti