Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Aktualnosti

Aktivirajte certifikate na svojim elektroničkim osobnim iskaznicama

  mup           18.05.2023.         1116 pogleda
Aktivirajte certifikate na svojim elektroničkim osobnim iskaznicama

Ministarstvo unutarnjih poslova je s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) 4. travnja 2022. godine sklopilo Sporazum o suradnji s ciljem provedbe projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice  Cilj provođenja kampanje je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta kako je definirano Zakonom o osobnoj iskaznici. Projekt digitalne osobne iskaznice financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

U utorak 16. svibnja u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj instaliran je uređaj za aktivaciju osobnih iskaznica te pozivamo sve građane da besplatno aktiviraju elektroničke osobne iskaznice i mobilnu aplikaciju Certilia na uređaju (platformi) za aktiviranje eOsobne koji je postavljen u predvorju šalter sale.  Mobilni identitet olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti pomoću besplatne mobilne aplikacije Certilia tako da se i preko mobilnih uređaja može predati: zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostava dokumenata na kućnu adresu, upotrebljavati Portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić  ili potpisati ugovor za što je često potrebno imati udaljeni potpisni certifikat s istom pravnom snagom kao vlastoručni potpis i koji omogućava kvalificirano elektroničko potpisivanje dokumenata bez čitača i kartice.

 Mobilni identitet olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti pomoću besplatne mobilne aplikacije Certilia tako da se i preko mobilnih uređaja može predate: zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostava dokumenata na kućnu adresu, upotrebljavati Portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić ili potpisati ugovor za što je često potrebno imati udaljeni potpisni certifikat s istom pravnom snagom kao vlastoručni potpis i koji omogućava kvalificirano elektroničko potpisivanje dokumenata bez čitača i kartice.

 

 

Više informacija na stranicama www.eid.hr

Video upute za aktivaciju:

-   eOsobne iskaznice Aktivacija elektroničke osobne iskaznice - YouTube,

-   MobileID Aktivacija mobileID osobne iskaznice - YouTube,

-   Video prikaz prijave u sustav e-građani: MobileID prijava u e-Građani.

 

 

Dragi sugrađani, kako bismo bili ukorak s najnovijim standardima, pozivamo vas da aktivirate certifikate na svojim elektroničkim iskaznicama, zatražite mobilni identitet te putem mobilne aplikacije Certilia ostvarite mogućnost pristupanja portalu eGrađani putem mobitela. Naravno, kvalificiranim elektroničkim potpisom možete potpisivati dokumente. Nakon aktivacije MobileID više vam neće trebati čitač!

Za cijeli postupak treba vam osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel. U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), nove možete zatražiti u policijskoj upravi te na jednostavan način aktivirati eOsobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti