Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Aktualnosti

Akcija „Sigurnost i povjerenje za žene“

  sos/vn           16.11.2023.         1004 pogleda
Akcija „Sigurnost i povjerenje za žene“

Udruga S.O.S. Virovitica organizira javnu akciju „Sigurnost i povjerenje za žene“ 20. studenog 2023. u 11:00 sati na Trgu kralja Tomislava (kod sata)  u Virovitici kako bi iskazale solidarnost sa ženama Osijeka nakon ubojstva Mihaele Berak kao i sa svim ženama koje trpe nasilje. Javna akcija organizirana je u dogovoru sa ženskim organizacijama i inicijativama iz 16 gradova u Hrvatskoj u kojima se također održavaju javne akcije pod istim nazivom. Ovom javnom akcijom podržavamo inicijativu Kava za ženska prava - inicijativa Udruge Adela jer slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama.Javnom akcijom tražimo od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

Dva mjeseca od brutalnog ubojstva studentice Mihaele Berak, izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtijevamo pravdu za Mihaelu Berak i njenu obitelj i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju. Ženske organizacije i inicijative podržavaju inicijativu "Kava za ženska prava". Pozivamo žene da se 20. studenoga pridruže akciji „Sigurnost i povjerenje za žene“ u jednom od 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj i iskažu solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje.

Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje.

Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida. Naime po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid! Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida (brutalna ubojstva sutkinje i odvjetnice na sudu u Zagrebu i ubojstvo 14 studentica iz Montreala).

Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena.

Simboličkom javnom akcijom „Sigurnost i povjerenje i za žene“ žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida! Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida i strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

Akcija se održava uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj. U Zagrebu smo ispred Ministarstva unutarnjih poslova – jedne od karika u sustavu zaštite žena od nasilja koji ne funkcionira.

Koliko mrtvih žena treba da se Vlada pokrene?

Ponavljamo svoje zahtjeve:

  1. Donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;
  2. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu;  
  3. uvođenje novog kaznenog djela femicida kao ubojstva žene zbog njenog roda;
  4. strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kućama izvan dužnosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti