Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravstvo

Akcija 20 minuta: Način rada u maloj ambulanti preslikati na cijelu Hrvatsku

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           23.08.2016.         1638 pogleda
Akcija 20 minuta: Način rada u maloj ambulanti preslikati na cijelu Hrvatsku

Najavljena akcija Koordinacije hrvatske obiteljske medicine “20 minuta“, koja bi trebala zaživjeti 1. rujna ove godine, izazvala je različita tumačenja te dovela do zabrinutosti velikog broja pacijenata i rasprave o mogućim listama čekanja kod obiteljskih liječnika.

A smisao i cilj akcije zapravo je uvođenje reda u zdravstveni sustav na primarnoj razini, na dobrobit i korisnika i pružatelja usluga.

Dr. Željka Perić iz ordinacije opće medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Zdencima, predsjednica županijskog Povjerenstva Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a te najliječnica Hrvatske 2014. godine, pojašnjava da nije riječ ni o kakvim listama čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nego o pridržavanju standarda od 20 minuta za svakoga pacijenta.

– Svakom bolesnom čovjeku bit će pružena adekvatna pomoć istoga dana, a onaj pacijent koji treba neku od administrativnih usluga može sačekati do sutradan. Provjereno najbolji način za sve dionike jest sustav naručivanja koji prakticira nemali broj liječnika u svome radu. U mome radu taj sustav funkcionira već dulje od 25 godina i unatoč početnom negodovanju, ubrzo je općeprihvaćen. Na taj način izbjegli smo višesatno čekanje i nervozu. Ako je to moguće u jednoj maloj ruralnoj ordinaciji, ne postoji nikakav opravdani razlog da taj način rada ne zaživi bilo gdje u Hrvatskoj, kaže dr. Perić i izravno se obraća pacijentima: “Poštovani korisnici zdravstvenih usluga, ma gdje bili, nije smisao ove akcije obiteljskih liječnika da vam otežaju dostupnost zdravstvene zaštite, nego baš suprotno. Želimo vam je učiniti što dostupnijom, uz izbjegavanje nepotrebnih čekanja”.

Kod ove liječnice pacijenti su obaviješteni o vremenu za naručivanje lijekova, za preglede i konzultacije, uz molbu da uvijek zovu bar dan-dva ranije, te o posebnom vremenu za konzultacije ili savjete telefonom. Hitni pacijenti imaju prednost i ne naručuju se.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo