Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravstvo

Akcija 20 minuta: Način rada u maloj ambulanti preslikati na cijelu Hrvatsku

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           23.08.2016.         1571 pogleda
Akcija 20 minuta: Način rada u maloj ambulanti preslikati na cijelu Hrvatsku

Najavljena akcija Koordinacije hrvatske obiteljske medicine “20 minuta“, koja bi trebala zaživjeti 1. rujna ove godine, izazvala je različita tumačenja te dovela do zabrinutosti velikog broja pacijenata i rasprave o mogućim listama čekanja kod obiteljskih liječnika.

A smisao i cilj akcije zapravo je uvođenje reda u zdravstveni sustav na primarnoj razini, na dobrobit i korisnika i pružatelja usluga.

Dr. Željka Perić iz ordinacije opće medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Zdencima, predsjednica županijskog Povjerenstva Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a te najliječnica Hrvatske 2014. godine, pojašnjava da nije riječ ni o kakvim listama čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nego o pridržavanju standarda od 20 minuta za svakoga pacijenta.

– Svakom bolesnom čovjeku bit će pružena adekvatna pomoć istoga dana, a onaj pacijent koji treba neku od administrativnih usluga može sačekati do sutradan. Provjereno najbolji način za sve dionike jest sustav naručivanja koji prakticira nemali broj liječnika u svome radu. U mome radu taj sustav funkcionira već dulje od 25 godina i unatoč početnom negodovanju, ubrzo je općeprihvaćen. Na taj način izbjegli smo višesatno čekanje i nervozu. Ako je to moguće u jednoj maloj ruralnoj ordinaciji, ne postoji nikakav opravdani razlog da taj način rada ne zaživi bilo gdje u Hrvatskoj, kaže dr. Perić i izravno se obraća pacijentima: “Poštovani korisnici zdravstvenih usluga, ma gdje bili, nije smisao ove akcije obiteljskih liječnika da vam otežaju dostupnost zdravstvene zaštite, nego baš suprotno. Želimo vam je učiniti što dostupnijom, uz izbjegavanje nepotrebnih čekanja”.

Kod ove liječnice pacijenti su obaviješteni o vremenu za naručivanje lijekova, za preglede i konzultacije, uz molbu da uvijek zovu bar dan-dva ranije, te o posebnom vremenu za konzultacije ili savjete telefonom. Hitni pacijenti imaju prednost i ne naručuju se.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo