Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Poljoprivreda

Agrokor od 5. kolovoza otkupljuje pšenicu po 1,20 kn za kilogram

  Lider.hr           03.08.2010.         1093 pogleda
Agrokor od 5. kolovoza otkupljuje pšenicu po 1,20 kn za kilogram

Spremnost Agrokora da pšenicu otkupljuje po cijeni koji su tražili poljoprivrednici pozdravili su predstavnici Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija koji su danas u Đakovu prozvali pojedine otkupljivače da ne poštuju novi Pravilnik o kvaliteti žitarica. Iz Agrokora navode da su cijenu od 1,20 kuna za kilogram pšenice istaknuli 2. kolovoza s obzirom na daljnje povećanje cijene na burzama, napominjući da se u odnosu na otkup ponašaju u skladu s tržištem. Predsjednik seljačke udruge Brazda Matija Brlošić ocjenjuje da je Agrokor isticanjem cijene od 1,20 kuna pokazao zrelosti i korektnost te da neće ostati jedini koji otkupljuje po toj cijeni.

Predstavnici koordinacije slavonskih udruga poljoprivrednika Matija Brlošić i Tomislav Pokrovac danas su u Đakovu upozorili na brojne primjere s terena da otkupljivači preuzetu pšenicu obračunavaju po starom, strožem pravilniku prema čijim kriterijima je u ovogodišnjem rodu pšenice oko 10 posto primjesa, a koje se prema novom, blažem pravilniku također vode kao pšenica.Zna li se da je ovogodišnji urod pšenice oko 500.000 tona, a da je 10 posto primjesa, ispada da otkupljivači ne žele priznati 50.000 tona pšenice čija je vrijednost, ukoliko je cijena po kilogramu samo 1,00 kunu, čak 50 milijuna kuna.

Stoga pozivaju proizvođače da sve otkupljivače koji su im robu obračunali po starom pravilniku prijave inspekciji. "Ne bude li pomaka u rješavanju ovog problema, pozvat ćemo seljake da prikolicama dođu pred silose i predanu robu vrate nazad kućama, a kako njihovih 50 milijuna kuna ne bi završilo u tuđim džepovima", rekao je Brlošić. Pokrovac je otkupljivače prozvao da nepoštivanjem novoga Pravilnika krše odluku Vlade.Predstavnici koordinacije konkretne akcije oko poštivanja novog Pravilnika najavili su za idući tjedan.

Cijeli tekst na Lider.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda