Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Agrarci počeli žetvu ranih usjeva

        02.07.2013.         2287 pogleda
Agrarci počeli žetvu ranih usjeva

U prostorima tvrtke Diba u Suhopolju danas je  pod predsjedanjem Dušana Alebića, vanjskog suradnika PP Orahovica i predsjednika Strukovne grupe, održana je 64. sjednica Strukovne grupe agrara HGK - Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu i žetvu ranih usjeva roda 2013. godine.

U uvodnom dijelu sjednice, nazočne su pozdravili Ilija Blažević, direktor i Josip Silović, komercijalni direktor tvrtke Diba.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni, zaključeno je, da je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (obilne oborine i niske temperature), proljetna sjetva, osobito šećerne repe, obavljena nakon optimalnih agrotehničkih rokova, ali zbog povoljnih vremenskih uvjeta nakon sjetve, jare kulture su u dobrom vegetativnom stanju i ako vremenski uvjeti i dalje budu povoljni, mogu se očekivati prosječni prinosi.

Sjetva šećerne repe je u prosjeku kasnila 25 dana, ali je 90% šećerne repe u dobrom vegetativnom stanju, zbog povoljnih vremenskih uvjeta nakon sjetve, te se očekuje da će se (ukoliko vremenske prilike i dalje budu povoljne),  u Viru Tvornici šećera u Virovitici, ove godine, preraditi cca 400.000 - 450.000 tona šećerne repe.

Žetva ječma je završena, a prinosi nisu zadovoljavajući, zbog obilnih kiša, koje nisu pogodovale razvoju ječma.

Žetva uljane repice je u tijeku, prinosi su zadovoljavajući u prosjeku iznose oko 3 t/ha, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima u vrijeme sjetve, ali i tijekom razvoja.

Početak žetve pšenice se očekuje za jedan do dva dana, a kvaliteta, kao i prinos pšenice su upitni, zbog dugotrajnih obilnih oborina i može se dogoditi da prinos bude niži za 10-20% od očekivanog, iako je sjetva obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima.

Organizatori proizvodnje spremno dočekuju otkup prvih količina pšenice, a cijene će ovisiti o tržišnim uvjetima, koje determiniraju okolnosti i kretanja na regionalnoj i globalnoj razini.

Duhan je u intenzivnom porastu i prve berbe se očekuju kroz dva do tri dana, budući da se sadnja duhana odvijala cijeli svibanj, a od 15. srpnja, započet će intenzivnije berbe duhana.

U Hrvatskim duhanima se, u cilju optimalizacije dohodovnosti proizvodnje duhana, već treću godinu za redom, provode dva projekta: sušenja duhana biomasom, kako bi se smanjili troškovi sušenja, iako se broj sušara koje koriste kao energent, kruto gorivo, udvostručio, u ukupnom broju sušara, to je svega 6% i s ciljem povećanja prinosa, navodnjavanje duhana, na proizvodnim površinama od cca 4% sveukupnih površina pod duhanom.

Berba kamilice je završena, ali obilne oborine, tijekom vegetacije i u vrijeme berbe, odrazile su se na kvalitetu cvijeta, kao i na uljnost, koje su ispod očekivanih.

Na području Virovitičko-podravske županije smanjena je proizvodnja povrća, koje se i uvozi, a potrebno je izvršiti i navodnjavanje površina pod povrtlarskim kulturama, s ciljem povećanja proizvedenih količina i kvalitete  povrća.

Članovi Strukovne grupe agrara dobili su informaciju o mogućnostima promocije proizvoda na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu, ako za to imaju poslovni interes, kroz sustav HGK, odnosno promo-aktivnosti HGK - Županijske komore Virovitica.

Osobito je istaknuta potreba predstavljanja na sajmovima na području Virovitičko-podravske županije: „Agroexpo 2013", 3. sajam agroproizvoda i opreme koji će se održati u Virovitici, 31. kolovoza 2013. god., te „Viroexpo 2014", 19. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji će se održati u Virovitici, 24. - 26. siječnja 2014. godine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
4.7.2013. 6:39
Poštovani gospodine vlaado pogodili ste točno u sridu 20 i nešto godina se gradila ovakva situacija, ako sde i digne graja dobiti će kaznu od 2 sata dobrotvornog rada u svom vinogradu i narod zadovoljan a gdje su pare, a za pokojnu virovitičanku na kraju je bio kriv pokojni ekonom niko, koji je po nalozima za pranje novca morao pisati da su radnice virovitičanke za 1 mjesec pojele 8 tona krastavaca za gablec????? bilo bi smješno da nije žalosno.
nož
4.7.2013. 0:12
Kada imamo Bajića za tužioca odakle njima toliki novac dokazi su postojali kao i dan danas ali nitko ništa ne poduzima prava mafija.
vlaado
2.7.2013. 22:36
dugo sam razmišljao kako postati ugledan gospodarstvenik, faca u županiji, capo di banda...barem nešto.
i smislio sam: da mi je nekak bit diša u nekoj firmici, par stotina zaposlenih. onda zabrijem i zadužim ju 100-200 milijunčića. vlada ( ne šeks ) me sanira. ja i dalje direktor. opet zapizdim 200-tinjak milijunčića. vlada ( ne šeks ) pljucne novih 200 milijunčića. ja i dalje direktor. pogađate, ja opet spi..am 150 milijunčeka. usput, državna vlast se promijenila. nema veze, opet vlada ( ne šeks ) me sanira. onda napravim plan i otkupim firmu-firminim novčecima. kupim i za radnike malo, otkud bih sve sebi. nađem strateškog partnera, on uloži. mora ga netko i savjetovati.
a tko to može bolje nego ja.....

Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica