Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  HGK-Županijska komora Virovitica

Agrarci dobro obavili proljetnu sjetvu, čekaju otkupne cijene

        20.05.2009.         1189 pogleda
Agrarci dobro obavili proljetnu sjetvu, čekaju otkupne cijene

Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije proljetnu sjetvu obavili su po svim pravilima struke, kvalitetnim sjemenom, uz najoptimalniju prihranu i tretiranje. Usjevi su u dobrom vegetativnom stanju, te se očekuju, uz adekvatne vremenske uvjete, bez sušnih razdoblja i vremenskih nepogoda, dobri prinosi - rečeno je na sjednice Strukovne grupe agrara HGK - Županijske komore Virovitica održanoj u tvrtki «Zea» u Lukaču.

Proljetna sjetva duhana, započela je u optimalnim rokovima i završila početkom ovog tjedna.

Nelikvidnosti se reflektira i na županijske gospodarske subjekte agrara, tako da isti, u cilju održanja likvidnosti, prakticiraju prodaju postojećih zaliha pojedinih kultura (primarno pšenice), po znatno nižim cijenama, nego su iste otkupili od neposrednih proizvođača. To je samo kratkoročno rješenje, jer dugoročno destabilizira poslovanje tvrtki i determinira uspješnost njihovog poslovanja.

Zauzet je stav, da se proizvodnja duhana na području županije očuva i unaprijedi, jer nijedna kultura na pjeskovitim tlima, gdje se duhan uzgaja, ne može biti tako profitabilna kao što je to duhan.

Sustavom poticaja, koji treba neprestano unapređivati, tvrtke dobivena sredstva koriste, i za podizanje uređenosti i ostale infrastrukture parcela na kojima se odvija poljoprivredna proizvodnja.

Na području županije, u pojedinim općinama, prisutna je praksa, da se tvrtkama koje su više godina uzastopno obrađivale određeno zemljište, i na istom imale proizvodnju kultura čiji su plasman na ino tržište ugovorile, isto oduzima, te zatim ostaje neraspoređeno i neobrađeno, što je nedopustivo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

SELJAK SVIH SEL
24.5.2009. 8:33
Sve je ovo uzalud ako Ministarstvo Poljoprivrede ne isplati ovih 15 % poticaja niti jedna kultura neče biti isplativa pa ni duhan lijepo su nas izigrali nedaju 15% poticaja a naš seljak šuti i šuti u EU da su skinuli poticaj za 1% sljaci bi bili na ulicama a nama skinu 15% pa se šuti gdje je sada Laslo Mlinarič Mavrovič i mnogi drugi da se pita Vlada gdje je poticaj nemaju petlju pitat Sanadera i Pankreticaj a znaju da je to jedino što ostaje seljaku ajde predsjednici udruga sada ujedinite glave i pokušajte otič u Ministarstvo Poljoprivrede i tražit način da se poticaji isplate do 3105 2009 GOD
CRNAC
21.5.2009. 22:32
sad čekamo led da nam digne cijenu proizvoda!


Još iz kategorije HGK-Županijska komora ViroviticaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.