Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Afrička svinjska kuga – preporuka za postupanje posjednicima svinja Virovitičko-podravske županije

  Mirjana Bilović           22.07.2023.         2619 pogleda
Afrička svinjska kuga – preporuka za postupanje posjednicima svinja Virovitičko-podravske županije

Obavještavamo sve posjednike svinja na području virovitičko-podravske županije da je dana 26. lipnja 2023. godine u Republici Hrvatskoj prvi put utvrđena bolest Afričke svinjske kuge i to kod domaćih svinja te nedugo zatim i kod divljih svinja. Od utvrđivanja prvog slučaja navedene bolesti do danas bolest je kod domaćih svinja potvrđena na 112 objekata s domaćim svinjama te u tri slučaja kod divljih svinja.

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice a smrtnost može doseći i 100%.

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje već isključivo za domaće i divlje svinje. Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je rješenjem zone zaštite i zone nadziranja ovisno o pojavi bolesti na određenom području a sve sa ciljem sprečavanja pojave širenja i iskorjenjivanja bolesti te se provode mjere kontrole, suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti koje je Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj ( N.N. 80/2023 ) propisalo Ministarstvo poljoprivrede.

Sukladno navedenom apeliramo na sve posjednike svinja da kada postoji imalo sumnje na navedenu bolest: loše opće stanje, crvenilo kože, visoka temperatura, uginuće svinja, da pozovu veterinarske djelatnike.

Isto tako apeliramo na provođenje strogih biosiguronosnih mjera na gospodarstvima na kojima se drže svinje i to: zabraniti ulazak stranih osoba u objekte, korištenje dez barijera, korištenje zaštitne opreme ( jednokratna odjela ), obavljanje dezinfekcije obuće, opreme i pribora te prijevoznog sredstva s odobrenim dezinfekcijskim sredstvima na koja je virus osjetljiv.

Mirjana Bilović
predsjednica svinjogojske udruge virovitičko-podravske županije
i  dopredsjednica saveza svinjogojaca Republike Hrvatske

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda