Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier: Tolušić

24 sata: Na ministre koji su otišli zbog afera spiskali ste 8,9 mil. kuna

  Snježana Krnetić/24 sata           30.01.2020.         2122 pogleda
24 sata: Na ministre koji su otišli zbog afera spiskali ste 8,9 mil. kuna

Nitko od osam bivših HDZ-ovih ministara i ministrica, bez obzira na afere koje su kao repovi ostali iza njih, nije završio na cesti, nego su dobro zbrinuti. Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić i Goran Marić vratili su se u Sabor, gdje će im se uskoro pridružiti Milan Kujundžić. Nada Murganić, Gabrijela Žalac i Martina Dalić nisu imale tu mogućnost, ali su zato iskoristile privilegij da promaju šest mjeseci punu plaću te dodatnih šest mjeseci polovicu dužnosničke plaće. Građani su za njihove ministarske i zastupničke plaće te naknade platili 8,9 milijuna kuna, a rezultat njihova rada je mizeran - piše portal 24 sata.

Najskuplji ministar za kojim se vuku repovi je Milan Kujundžić, dok smo “najjeftinije” prošli nakon ostavke bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića, koji je na dužnosti proveo osam mjeseci.

Zbog nekretninskih afera u istome mjesecu smijenjeni su Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić i Goran Marić. Oni su se vratili u Sabor, gdje će im se uskoro pridružiti Milan Kujundžić. 

Iako imaju tek nešto nižu plaću u saborskim klupama, imaju puno manje posla, ali i odgovornosti. Zapravo je jedino bitno da budu petkom na glasovanju i podrže Vladine zakone. U javnosti se tako stvorila percepcija da su bivši ministri opterećeni aferama zapravo nagrađeni odlaskom u Sabor. 

Bivši ministar uprave sad ima oko 3000 kuna manju plaću nego dok je bio dio tima Andreja Plenkovića. Kuščevićeva bruto plaća u Vladi iznosila je 26.071 kunu, a na dužnosti je proveo 33 mjeseca. Planirali su ga staviti za člana saborskog Odbora za zakonodavstvo, ali nakon što je ta informacija digla na noge javnost i oporbu, od toga se odustalo.

Kuščevićeve prenamjene

Nakon afera koje su ga stajale funkcije, za Kuščevića se zainteresirao i Uskok. Istražitelji analiziraju kako je bivši ministar, u vrijeme dok je bio na čelu općine Nerežišća na Braču, donosio odluke o prenamjeni zemljišta, kako je od vlastite obiteljske tvrtke otkupio poslovni prostor uoči stečaja, da bi ga kasnije preprodao, te kako je sudjelovao u donošenju odluka o dodjeli POS-ovih stanova. 

Bivši ministar poljoprivrede sad prima 1500 kuna manju plaću nego na ranijoj funkciji. Tolušićeva bruto plaća kao ministra iznosila je 29.857 kuna, odnosno 20.392 kune. Iako kao zastupnik ima manju plaću, sad je voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i član Odbora za poljoprivredu. I za njegove afere zainteresirali su se istražitelji zbog afere Roštilj, odnosno pomoćnog objekta koji se nalazi uz njegovu kuću u Virovitici. U imovinskoj kartici on je pokušao umanjiti veličinu nekretnine koju je sagradio u Virovitici, dok je pomoćni objekt, za koji će tvrditi da je roštilj, a u pitanju je nekretnina od oko 120 kvadrata, potpuno zatajio. Kasnije je otkriveno da je njegovu kuću gradila tvrtka koja je često poslovala sa županijom dok je Tolušić bio župan. (Foto 24 sata)

Cijeli članak i video pogledajte na portalu 24 sata

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić