Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Kultura

2. FeDOr 2011. predstavljen na Saboru HCDO-a

  Slavko Lančić           13.09.2011.         2308 pogleda
2. FeDOr 2011. predstavljen na Saboru HCDO-a

U subotu 3. rujana u Zagrebu se održao Sabor Hrvatskog centra za dramski odgoj. Dramske pedagoginje Iva Milej i Maja Sviben izvjestile su sa evropskih dramskih susreta u Belgiji održanih od 10.-24. 07. 2011. a s ponosom možemo reći da je član hrvatskog tima bio Virovitičan Silvijo Švast polaznik darmskog studija Kazališta Virovitica. Snježana Lančić-Prpić predsjednica udruge „Pričalica" govorila je o realizaciji ovogodišnjeg Festivala dramskog odgoja 2.„FeDOr" 2011. Nakon prošlogodišnjeg službenog priznanja za organizaciju i ove godine Festival je pozitivno odjeknuo u kulturnoj i stručnoj javnosti.

Kratak osvrt na 2. FeDOr

U sklopu Revije dramskog stvaralaštva djece i mladih,  održane su predstave; „ Usmljena svjetiljka" Policijske Uprave VPŽ u režiji Ivane Molnar ," Tigiji i spletka duha Pohlepića" Gradske knjižnice i čitaonice u režiji Ivane Molnar , „Lutke", Virovitičke mažoretkinje,voditeljica Lidija Šunk-Kozjak „A bio je to najsretniji dan..."autorica Suzana Sokele odgajateljica u Učeničkom domu Virovitica.

Odršane su dramske radionice : Lutkarske etide / voditelj Dubravko Torjanac, asistentice; Tena Torjanac i Željka Kozulić,  Forum kazalište / voditelj Ivan Slavić ,  Igra - improvizacija - prezentacija/ voditeljica Snježana Lančić - Prpić,   Street Theater / voditelji;  Sarah ter Beeke i Aron van der Leil ,   POI (vještina žongliranja)  / voditeljica Željka Kozulić,   Borbe na sceni / voditelj Ivan Slavić

Uličnom revijom , na mostu ispred Dvorca polaznici su se predstavili Marionetskim etidama, žongliranjem   „Zlatna bula" i „ Žena u raju".

Izlet u Višnjicu kao spoj kulture, rekreacije i zdrave prehrane bio je pun pogodak. Svi izletnici mogli su jahati prelijepe konje, voziti se kočijom onda,  sjedeći na slami,  gledati „Marionetske etide" , poslušati priču „ O Mišku, medvjediću i...još o koje čemu" Jasenke Đukić ( dugogodišnje glumice, vanjske suradnice Kazališta Virovitica), i „Psovačicu" učenice OŠ Vladimir Nazor, Ane Martić ( polaznice dramskog studija Kazališta Virovitica).

 Na kraju, inače izbirljivom dječjem nepcu, u slast je bilo sve što se našlo na slamnatom stolu: bijeli žganci, sir i vrhnje, slanina, kulen, kobasice, seljačka pogača, paradajz, paprika, voće, domaći sok...

Okrugli stol na kojem su govorili Vlado Krušić, Dubravko Torjanac, Desa Kolesarić, Sarah ter Beeke i Aron van der Leij na temu Dramski odgoj, kultura, obrazovanje- kulturni turizam dao je očekivane zaključke.  Najviše prisutnih činila su djeca i mladi polaznici dramskog studija Kazališta Virovitica, dječje igraonice Knjižnice, ali i predstavnice Obiteljskog centra, Centra za socijalni rad, Policijske uprave Virovitičko podravske Županije, Grada Pitomače, grada Virovitice, nastavnice O.Š. I.B.Mažuranić iz Virovitice, O.Š. Vladimir Nazor iz Virovitice, Psihologijski centar „Putokaz" iz Virovitice, Strukovne škole Virovitica, i članovi „Pričalice"

Dramski pedagog i tajnik HCDO Vlado Krušić ležerno je pozdravio prisutne i pozvao da sjednu u krug, jedni do drugih, razbivši tako staru strogu formu, „oni za stolom koji govore" i „oni u publici koji slušaju", zatim je, kao u igri, svatko imao priliku reći zašto je ovdje i koristi li se dramom! Što oni koji se koriste dramom očekuju ili mogu očekivati od drame. Tako su sudionici došli do interesantnih saznanja kako čovjeku drama, osim za zabavu, u svom izrazu služi za razumijevanje i osmišljavanje događaja, odnosa, bića i pojava u svijetu u kojem sazrijeva, odrasta i živi.

Dubravko Torjanac vrsni lutkar, režiser i glumac kratko je otišao u povijest lutkarstva ali i skrenuo pažnju na široko rasprostranjenu predrasudu da je lutkarstvo namijenjeno isključivo djeci. Njegov rad je usmjeren u promjenu takvog stava.

Aron Van der Leij i Sara ter Beeke predstavili su se prisutnima i govorili o svom radu u srednjoj školi, jer su oboje zaposleni kao učitelji drame. Drama u Nizozemskoj u školskom programu obavezan je predmet i uči se 1 sat tjedano, kao povijest, zemljopis, biologija... i još se može odabrati kao izvannastavna aktivnost. Nakon rasprave zaključeno je da drama u hrvatskom obrazovnom sistemu  nije zastupljena na isti način, provodi se u znatno manjem obimu i isključivo ovisi o entuzijazmu prosvjetnih djelatnika.

Predsjednica S.O.S. telefona Virovitica, Desa Kolesarić govorila je o suradnji sa Udrugom „Pričalica", o mogućnostima primijenjenog kazališta i korisnim učincima na civilno društvo. Pozitivna praksa Zemalja EU treba se implementirati u naš obrazovni i kulturni sustav te će u tom smislu pokretati primjerene aktivnosti.

FeDOr je i ove godine svojim sadržajem brojem okupljenih organizacija i pojedinaca dao značajan doprinos promicanju dramskog i kazališnog odgoja u Hrvatskoj, složili su se brojni članovi hrvatskog centra za dramski odgoj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.