Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

2.000 seljaka ostalo bez 7 milijuna kuna poticaja

        21.04.2010.         1484 pogleda
2.000 seljaka ostalo bez 7 milijuna kuna poticaja

Više od 2.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, takozvanih malih poljoprivrednika iz Virovitičko-podravske županije, koji obrađuju 10.000 hektara poljoprivrednih površina, ostalo je bez vaučera koje Ministarstvo ribarstva i ruralnog gospodarstva isplaćuje kao 26,6 posto poticaja za 2009. godinu. U pregovorima s ministrom Petrom Čobankovićem na seljačkim prosvjedima došlo je do grubog previda - rečeno je jučer u Suhopolju na konferenciji za novinare Udruge poljoprivrednih proizvođača općine Suhopolje, Hrvatskog seljačkog saveza Virovitičko-podravske županije i Udruge poljoprivrednih proizvođača općine Lukač.
Oni su, naime, udružili svoje poljoprivredne površine kod organizatora proizvodnje kako bi dobili povoljnije cijene repromaterijala za proizvodnju, preko kojih su ostvarivali poticaj za poljoprivredne kulture određene zakonom. Odlukom Vlade od 11. ožujka 2010. godine o posebnim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize ostali su bez 26,6 posto nominalnog iznosa izravnih plaćanja, odnosno bez 600 kuna po hektaru u vaučeru, zato što organizatori proizvodnje imaju više od 300 hektara, što zakon ne predviđa. "Nitko od njih nema velike površine, u prosjeku hektar ili dva, najmanje pola, a najviše 12 hektara, pa je pitanje hoće li moći živjeti od svog rada", objasnio je Miroslav Šimić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača općine Suhopolje, preciziravši da je riječ o proizvodnji vrijednoj 7 milijuna kuna.
Pismo, kojim ukazuju na ovu nepravdu, poslali su Vladi RH, premijerki Jadranki Kosor kao predsjednici HDZ-a, predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću, ministru Petru Čobankoviću, Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i Hrvatskom seljačkom savezu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

list
22.4.2010. 21:17
sramotno ako se ovim poljoprivednicima ne pomogne
medolino
22.4.2010. 21:14
hvala ti bože da netko podigne glas za malog seljaka važno da su se ceste zatvarale za nečije osobne interese i baš njih briga za staroseljačko domačinstvo koji grbavih leđa zarađuju kruh sa sedam kora i nemaju traktore sa klimom nego žive tek toliko da prežive i to malo im je oduzeto treba što više socijale pa da sjede pred trgovinama svakog dvadesetog u mjesecu i ispijaju gajbe piva to nitko ne vidi ,a onaj koji se bori za goli život njega treba dokrajčiti nemam više komentara
cuccurin
22.4.2010. 8:25
pa ova država je totalno na krivo nasađena? zar baš niti najbanalniju stvar ne mogu napraviti bez protekcije, skandala, nepravde........bit će da ne mogu!!


Još iz kategorije Gospodarstvo