Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Gospodarstvo

1600 potpisa za preživljavanje 400-tinjak proizvođača 'Burleya'

  Dragutin Šantoši/Večernji list           08.11.2010.         1639 pogleda
1600 potpisa za preživljavanje 400-tinjak proizvođača 'Burleya'

Predstavnici Udruge hrvatskih proizvođača duhana 'Krupan list' Virovitica sudjelovali su na konferenciji Svjetske organizacije farmera - proizvođača duhana u Lexingtionu (SAD) gdje su potpisali peticiju protiv primjene kriterija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kontroli miješanja različitih vrsta duhana.

Peticiju je u svijetu potpisalo više od 200.000 duhanskih farmera kojima bi provođenje usvojenih kriterija ugrozilo gospodarski opstanak u proizvodnji duhana tipa 'Burley'. Od oko 12.000 tona duhana, koliko se godišnje proizvede u Hrvatskoj, 90 posto je duhana tipa 'Svjetla viržinija', a tek 10-tak posto duhana tipa 'Burley'. No, u Podravini i Slavoniji uzgojem duhana tipa 'Burley' bavi se oko 400 najsiromašniji obiteljskih gospodarstava koji bi, provođenjem kriterija Svjetske zdravstvene organizacije na hrvatskom području, ostali bez prihoda .

Udruga 'Krupan list' prikupila je više od 1600 potpisa duhanskih farmera u Podravini i Slavoniji koje će dostaviti Ministarstvu zdravstva RH i zatražiti odgodu primjena kriterija Svjetske zdravstvene organizacije sve dok se i za hrvatske duhanske farmere na pronađe alternativna proizvodnja u poljoprivredi kroz koju bi dojučerašnji duhanci došli do sigurnih prihoda.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
9.11.2010. 8:38
SELJAK SVIH SEL
baš si pravi seljak
ako se ne bude sadio duhan, mora se saditi nešto drugo. banane možda?
a što će se saditi odlučite će županija, ministarstvo poljoprivrede.....
tako nam i je kada "seljaci" vode politiku!
čemu braniti nešto, treba se samo preorijentirati na neku drugu kulturu, tako je bilo od pamtivjeka!

normalno, ne mislim na ovaj sastav županije i ministarstva poljoprivrede..., jer onda stvarno budemo uzgajali banane??????
ivan2
8.11.2010. 19:02
Najveće zlo koje je uništilo zdravlje Hrvata je ova vlast koja u posljednjih dvadesetak godina osiromašila , obespravila . nezaštitila svoj narod. Nikakav duhan ni alkohol nije učinio zla kao ova vlast. Budemo je pamtili stoljećima , Potrošili smo ono što će generacije otplaćivati. Briga vlasti za zdravlje svojih građana , koliko ih je samo umrlo od gladi i neimaštine . Licemjerje je sastavni dio folklora koju provodi . Da država nije u takvim problemima te da je neka normalna država ukinula bi barem sve te namete na duhan i alkohol pa se to nebi ni moralo uzgajati.
SELJAK SVIH SEL
8.11.2010. 18:04
Daj molim te prestani miješat politiku HDZa I HSSa kake veze imaju oni sa svjetskom zdrastvenom organizacijom gore spomenutom nemoj sve svodit na politiku ako nemaš ništa pametnije pisat nemoraš takve komentare ni iznosit a što se tiče štetnosti zdravlja ljudi mislim da alkohol ima veću štetu nego dim cigarete jel cigareta ako je štetna šteti samo onom ko ju puši a alkohol ugrožava sve oko sebe svjedoci smo svakog dana kako je alkohol krivac za mnoge prometne nesreće nasilja u obitelji i društvu još nisam čuo da je neko skrivio prometnu nesreću sa cigaretom a za alkohol smo svjedoci svaki dan ako zabranimo proizvodnju duhana po meni bi trebalo zabranit proizvodnju alkohola svi smo protiv poticanja proizvodnje duhana onda bi trebali prestat poticat proizvodnju vina i nasada vinograda
guru3977
8.11.2010. 11:07
a što rado rukovodstvo županije na čelu s hdz/hss da se pomogne istim farmerima???????


Još iz kategorije Gospodarstvo