Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

15 godina prevencije i suzbijanja ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji

  Siniša Brlas, prof.           15.04.2015.         1671 pogleda
15 godina prevencije i suzbijanja ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji

U travnju 2015. godine punih je 15 godina od početka sustavne provedbe mjera i aktivnosti na prevenciji i suzbijanju ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji. Danas je sustav organiziran tako da je nositelj većine aktivnosti koje se provode u Virovitičko-podravskoj županiji Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, dok koordinativnu ulogu ima Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Međutim, nije oduvijek bilo tako. Počeci sustavne skrbi o ovisnicima i preventivnog djelovanja na sprječavanju ovisnosti vežu se uz 1999. godinu kada je s radom započelo tadašnje Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti Virovitičko-podravske županije koje je vrlo brzo od početka djelovanja, već 19. travnja 2000. godine osnovalo Centar za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti. Dežurstva stručnih timova u Centru za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti u Virovitici započela su 25. travnja iste godine, i to utorkom od 18 do 20 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Ubrzo je ovaj Centar s radom započeo i u Slatini gdje su dežurstva organizirana od rujna 2000. godine, u početku u prostorijama Doma zdravlja Slatina. Od konca 2003. godine Centar postaje sastavnim dijelom Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a od početka 2010. godine aktivnostima prevencije i suzbijanja ovisnosti pridružuje se i proaktivna skrb o mentalnom zdravlju, pa tako danas ova samostalna djelatnost ima naziv Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja. Stručni timovi u početku broje po dva ili tri člana iz redova psihijatara, liječnika, psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, a u dežurstvima je sudjelovala i viša medicinska sestra. Danas su u sastavu stručnoga tima psiholog i medicinski tehničar kao stalno zaposleni djelatnici, dok je psihijatar stalni vanjski suradnik u timu.

U proteklih je 15 godina usluga pružena velikom broju ovisnika (gotovo 500 ovisnika), a ukupan broj klijenata (među kojima nisu svi ovisnici) višestruko premašuje navedenu brojku. U strukturi korisnika usluga prevladavaju alkoholičari, što jasno pokazuje da je alkoholizam najveći javnozdravstveni problem u Virovitičko-podravskoj županiji. Od ovisnika o drogama najviše je onih koji zloupotrebljavaju marihuanu, a veliki je broj i onih koji se liječe od opijatske ovisnosti. Posljednjih se godina povećava broj osoba koje imaju teškoće s kontrolom ponašanja u vezi problematičnog i patološkog kockanja.

Stručnjaci koji su svoje znanje i trud utkali u sustav prevencije i suzbijanja ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji učinili su našu županiju prepoznatljivom u cijeloj državi ali i u inozemstvu. To pokazuju aktivna sudjelovanja naših vrijednih stručnjaka na desecima stručnih i znanstvenih skupova na kojima su predstavljali svoja znanja i iskustva. Posebno se ističe izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije čiji su stručnjaci današnje Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja kreirali nekoliko desetaka različitih publikacija; od slikovnica za najmlađe, preko knjiga za stručnjake, a i jedini rječnik ovisnosti u Republici Hrvatskoj izdanje je upravo ovoga Zavoda. Tri su knjige od navedenih otkupljene i sredstvima Državnog proračuna za sve škole u našoj zemlji kako bi se uz pomoć njih provodile preventivne aktivnosti u školskom sustavu. Kvalitetan rad sve se više prepoznaje i izvan granica naše zemlje pa se s ponosom ističe kako su naši stručnjaci do sada imali priliku svoja iskustva i znanja prikazati vodećim stručnjacima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije osobito je prepoznata u osmišljavanju preventivnih aktivnosti. Temelj uspješne prevencije jest suradnja pa je zahvaljujući inicijativi koja je potekla upravo iz ovoga Zavoda Virovitičko-podravska županija još 2007. godine postala jedna od prvih županija koja je izradila Protokol postupanja i suradnje nadležnih tijela u Virovitičko-podravskoj županiji u slučaju saznanja o osobama koje su u doticaju sa sredstvima ovisnosti. Članovi stručnoga tima Djelatnosti kao prepoznati stručnjaci suradnici su najvažnijih institucija i nadležnih tijela koji provode edukacije na nacionalnoj razini (kao što je na primjer Agencija za odgoj i obrazovanje s kojom se već godinama surađuje) i onih koji kreiraju nacionalne politike i strategije (u timu Ureda za suzbijanje droga Vlade Republike Hrvatske).

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije tijekom 2010. godine pokrenuo je i projekt „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“, danas jedinstveni projekt proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju ne samo u našoj zemlji već i u širemu okruženju. Ovaj je projekt do sada iznjedrio pet knjiga o mentalnom zdravlju, sve u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Navedena znanja i iskustva zalog su dobroj skrbi o zdravlju stanovništva Virovitičko-podravske županije i pokazatelj su da i naši stručnjaci mogu biti vodeći autoriteti u području prevencije i suzbijanja ovisnosti kao i zaštite mentalnog zdravlja.

Aktivnosti koje su se provodile detaljno su bilježene i objavljivane svake godine u obliku godišnjaka rada koji su objavljivani od 2005. godine. Povodom ovog jubileja Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije upravo je objavio svojevrsni almanah svih do sada objavljenih godišnjaka (njih deset do sada objavljenih) pa je sada na jednome mjestu moguće pronaći informacije o provedenim aktivnostima i pratiti rad Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u proteklom razdoblju. Publikacija pod nazivom „Prevencija i suzbijanje ovisnosti 2005.-2014.“ dostupna je i na www.zzjzvpz.hr.

 

 

 

Siniša Brlas, prof.

Psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

sa zaštitom mentalnog zdravlja

Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo